Η κομισιόν υπέρ της κατάργησης των τελών περιαγωγής.

Τα χαρακτηρίζει ‘Οικονομικό Παραλογισμό’

 woman-on-phoneΒρυξέλλες

Τα τέλη που επιβαρύνουν τους χρήστες κινητών όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα «οικονομικός παραλογισμός», καθώς η κατάργησή τους θα δημιουργούσε 300 εκατομμύρια επιπλέον χρήστες, καταλήγει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρότασή της είναι να καταργηθούν πλήρως τα τέλη από το 2016.

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 28.000 πολίτες σε όλες τις χώρες-μέλη, λόγω του υψηλού κόστους της περιαγωγής το 28% των ταξιδιωτών στην ΕΕ απενεργοποιεί το κινητό όταν μεταβαίνει σε άλλη χώρα και το  94% περιορίζει τη χρήση app όπως το Facebook.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χάνουν μια αγορά περίπου 300 εκατομμυρίων χρηστών λόγω των σημερινών στρατηγικών τιμολόγησης, γεγονός που έχει επιπτώσεις και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη εφαρμογών.

«Έχω ειλικρινά μείνει έκπληκτη από αυτά τα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να καταργήσουμε τα τέλη περιαγωγής» δήλωσε η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέλι Κρους.

Όπως είπε, δεν μιλάμε απλώς για πόλεμο μεταξύ ταξιδιωτών και εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αλλά για εκατομμύρια επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με επιπλέον δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα άλλες εταιρείες, όπως αυτές που δημιουργούν εφαρμογές, χάνουν επίσης έσοδα.

«Η περιαγωγή είναι μια ανωμαλία στην εσωτερική αγορά –είναι οικονομικός παραλογισμός» κατέληξε.

Η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 8% των ταξιδιωτών χρησιμοποιεί το κινητό στο εξωτερικό όπως το χρησιμοποιεί και στη χώρα του. Οι 3 στους 10 χρήστες δεν τηλεφωνούν ποτέ όταν βρίσκονται σε άλλη χώρα και μόνο 2 στους 10 στέλνουν μηνύματα από το εξωτερικό με τον ίδιο τρόπο όπως όταν βρίσκονται στη χώρα τους. Το ένα τέταρτο των ταξιδιωτών δεν στέλνει ποτέ μηνύματα με περιαγωγή.

Το 47% των ερωτηθέντων δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε άλλη χώρα της ΕΕ. Μόνον ένας στους 10 θα χρησιμοποιούσε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με τον ίδιο τρόπο όπως στη χώρα του, και μόνο 1 στους 20 θα χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως και στη χώρα του.

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής «Συνδεδεμένη Ήπειρος» ζητά από τα νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) την επίτευξη μιας ενιαίας αγοράς για τις κλήσεις και τη χρήση του διαδικτύου μέσω κινητών. Στόχος είναι να επιτευχθεί ένας συνδυασμός κανονιστικών υποχρεώσεων και κινήτρων για την αγορά, που θα ωθήσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να επεκτείνουν τα εγχώρια προγράμματά τους, ώστε το αργότερο από τον Ιούλιο 2016 οι πελάτες τους να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους σε όλη την Ένωση με τις τιμές που ισχύουν στη χώρα τους («περιαγωγή σαν στο σπίτι σας»).

Σύμφωνα με τους κανόνες που εγκρίθηκαν το 2012, οι καταναλωτές θα έχουν επίσης το δικαίωμα, από τον Ιούλιο 2014, να εγκαταλείπουν τον εθνικό τους πάροχο όταν ταξιδεύουν και να αγοράζουν φθηνότερες υπηρεσίες περιαγωγής από τοπικό πάροχο στη χώρα που επισκέπτονται, ή από ανταγωνιστή πάροχο περιαγωγής στη χώρα τους, δίχως να χρειάζεται αλλαγή κάρτας SIM.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού χώρου επικοινωνιών, με τη σταδιακή κατάργηση και την εξάλειψη των διαφορών στις τιμές για εγχώριες κλήσεις, κλήσεις στο εσωτερικό της Ένωσης και κλήσεις περιαγωγής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόβλημα της περιαγωγής ήταν ακόμη μεγαλύτερο πριν από το 2008, όταν η ΕΕ επέβαλε ανώτατες τιμές. Έκτοτε, οι καταναλωτές διαπίστωσαν 80% μείωση στις τιμές λιανικής για κλήσεις και SMS και μέχρι και 91% μείωση στις τιμές περιαγωγής δεδομένων.

Πηγή: www.in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση