Συνέντευξη με τον Ιωάννη Νεκταρίδη και τον Δημήτρη Νταμπάκη

Ανάπτυξη την εποχή της κρίσης και παραγωγικότητα.

 

ncc1Κ. Νεκταρίδη, πείτε μας λίγα πράγματα για την N&NC. Πως ξεκινήσατε;

Η N&N.C. ξεκίνησε εντός της κρίσης, το 2012 ως συνέχεια & ως επιστέγασμα της μέχρι τώρα πορείας μας στον χώρο των κατασκευών και των τεχνικών υπηρεσιών. Η ανάγκη για την δημιουργία της εταιρείας προήλθε από την θέση της Παγκόσμιας αγοράς, για νέες τεχνοτροπίες στον χώρο των κατασκευών, δίνοντας ένα νέο όραμα στην εξοικονόμηση ενέργειας, με τεχνικούς, αλλά πλέον οικείους όρους όπως “Παθητικές κατοικίες” & “Βιοκλιματικά κτήρια”. και ολοκληρώθηκε ως πλάνο το 2013.

 

 

Κ. Νταμπάκη τι είναι αυτό που σας βοήθησε να καταφέρετε να αναπτυχθείτε μέσα σε μια εποχή κρίσης;nektaridis1

Αυτό που προσπαθήσαμε και καταφέραμε οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της κατασκευής και της λύσης των προβλημάτων της. Σε καμία περίπτωση δεν μείναμε προσκολλημένοι σε δεδομένα και σκεπτικά του παρελθόντος, απλά βάλαμε πλάνο με στόχους για το μέλλον, τους οποίους προσπαθούμε να πετύχουμε με νέες ιδέες εναρμονισμένες στην σημερινή πραγματικότητα της χώρας μας. Αλλά πάντα, το τονίζω, πάντα με ορίζοντα το απώτερο μέλλον και όχι το βραχύ.

 

 

 

Πως μπορεί μια επιχείρηση να ανταγωνιστεί τους μεγάλους στον χώρο της;

 

Ι.Ν: Μία μέσου βεληνεκούς εταιρεία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί από μόνη της “τους μεγάλους” έτσι απλά. Χρειάζονται συμμαχίες, ιδιαίτερη ευρεία γνώση του αντικειμένου και φυσικά θέληση & πάθος. Τούτα από μόνα τους μπορούν να σε καταξιώσουν στον χώρο και να σου δώσουν μια άλλη δυναμική ανάπτυξης. Ουσιαστικά το μυστικό είναι “η ομάδα”.

 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η θέση του διευθυντή μιας εταιρίας είναι μακριά από τα χαρακώματα,ισχύει το ίδιο και για εσάς; Η είναι πολλά περισσότερα από αυτό;

Δ.Ν: Σε εταιρίες με τέτοια μορφή και τάσεις ανάπτυξης δεν μπορεί οι εκάστοτε επικεφαλής τμημάτων να είναι κρυμμένοι πίσω από κάποιο γραφείο. Τούτο σε αποξενώνει από το περιβάλλον εργασίας και την ηγετική θέση που πρέπει να έχουν οι υπεύθυνοι π.χ.στο να λύνουν προβλήματα άμεσα, να οδηγούν την ομάδα σε αυξημένους ρυθμούς παραγωγικότητας κ.λπ.

 

Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχει κάποια φόρμουλα για την επιτυχία;

Ι.Ν: Φόρμουλα για την επιτυχία σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχει για εταιρίες τέτοιας μορφής, δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής προϊόντων, απλά μπαίνουν κάποιοι κανόνες που οδηγούν την ομάδα για την επίτευξη της επιτυχίας στην κατασκευή ενός έργου. Αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται και ανανεώνονται σύμφωνα με τις συνθήκες του κάθε έργου αλλά και το διεθνές management & HRM.

nektaridis3 

Ξέρουμε και βλέπουμε ότι είστε πολύ οργανωτικός. Ήσασταν έτσι ή σας ώθησε η δουλειά;

Δ.Ν: Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο………Για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις σημερινές συνθήκες και να καταξιωθείς στον χώρο πρέπει να ανανεώνεσαι και να βελτιώνεσαι σε όλα τα επίπεδα. Τούτο από μόνο του σε αναγκάζει να οργανώνεσαι καλύτερα. Η ανάγκη δηλαδή σε ωθεί να ασχολείσαι με περισσότερα πράγματα γύρω από το αντικείμενό σου. Για να γίνω πιο σαφής, οι επικεφαλής ανεξαρτήτου ειδικότητας θα πρέπει να ασχολούνται και με άλλα αντικείμενα όπως η διαχείριση κεφαλαίων, η διαφήμιση, το management, η ασφάλεια, οι δημόσιες σχέσεις κ.λπ.

 

Πείτε μας κάποιο tip οργάνωσης που σας βοηθάει και μπορεί να βοηθήσει τους αναγνώστες μας.nektaridis4

Ι.Ν: Ένα πολύ βασικό θέμα στην καθημερινή εργασία είναι η δυνατότητα των επικεφαλής να επιλύουν ή να προβλέπουν τα θέματα προτού γίνουν προβλήματα. Η πρόληψη σε κάθε έκφανση της ζωής είναι πάντα καλύτερη και οικονομικότερη από την επίλυση αφού δημιουργηθεί το πρόβλημα.

 

Κύριε Νεκταρίδη και κύριε Νταμπάκη σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Και εμείς σας ευχαριστούμε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση