5 Συμβουλές για τις συνήθειες

Γιατί είμαστε ότι κάνουμε επανειλημμένως

 

5symvoules gia tis synitheiesΕίναι γνωστή η ρήση του Αριστοτέλη “Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. Η τελειότητα, έτσι, δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια” . Έχουμε παρατηρήσει όμως τις συνήθειές μας; Ξέρουμε ποιες είναι και πότε τις αποκτήσαμε; Το κυριότερο: Μας βοηθούν αυτές να φτάσουμε πιο κοντά στον στόχο μας; Και αν όχι πως μπορούμε να τις αλλάξουμε; Δείτε 5 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε χρήσιμες συνήθειες.

 

1. Βρείτε το Γιατί σας.

Οι περισσότερες προσπάθειες αλλαγής μιας συνήθειας πέφτουν στο κενό γιατί δεν το έχεις πάρει πραγματικά απόφαση να αλλάξεις κάποια πράγματα. Δεν έφτασες στο σημείο να πάρεις μια πραγματική απόφαση και να μην αφήσεις άλλο περιθώριο επιλογής. Πόσο σημαντικό είναι το Γιατί σου; Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Πόσες φορές αρνήθηκες φαγητό επειδή νηστεύεις; Και πόσες φορές το δέχτηκες όταν είπες ότι κάνεις απλά δίαιτα; Ποια ήταν η διαφορά στις 2 περιπτώσεις; Η απόφαση που είχες πάρει όταν νήστευες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φας αυτήν την εποχή. Βρες λοιπόν το πραγματικό Γιατί σου και πάρε μια πραγματική απόφαση. Τότε θα μπορέσεις να αρχίσεις μια χρήσιμη συνήθεια.

 

2. Μικρά βήματα.

Μην ξεκινάς προσπαθώντας να πετύχεις από την πρώτη μέρα το τελικό αποτέλεσμα γιατί θα απογοητευτείς και θα σταματήσεις τις προσπάθειες. Σίγουρα είναι χρήσιμο να είσαι motivated και να έχεις κίνητρο αλλά αυτό από μόνο του είναι άχρηστο εάν δεν υπάρχει η επιμονή της καθημερινής προσπάθειας, και για να μπορείς να προσπαθείς καθημερινά πρέπει να μην σαμποτάρεις τον εαυτό σου βαζοντας ανέφικτους καθημερινούς στόχους. Παράδειγμα: για να φτάσεις στις 100 κάμψεις δεν προσπαθείς κάθε μέρα να κάνεις 100 γιατί μετά τις πρώτες μέρες θα τα παρατήσεις. Προσπαθείς κάθε μέρα να κάνεις μία περισσότερη από την προηγούμενη φορά, και πανηγυρίζεις την βελτίωση. Έτσι θα τα καταφέρεις (ξέρω τι λέω, το έχω κάνει).

 

3. Πες το εαυτό σου να σκάσει.

Όχι να εκραγεί, απλά να πάψει να σου μιλάει αρνητικά. Ο εγκέφαλός σου το μόνο που θέλει να κάνει είναι να περάσει το dna του στην παρακάτω γενιά, και να περνάει όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν δίνει φράγκο για τους στόχους σου και αν ήταν στο..χέρι του θα σε είχε κλεισμένο σε ένα σπίτι με άφθονο φαγητό, ζέστη και τηλεόραση. Και πολλές φορές το καταφέρνει. Επίσης, μετά από έρευνες που έχουν γίνει, το 80% των σκέψεων που κάνεις είναι αρνητικές. Πρέπει λοιπόν να είσαι σε ετοιμότητα να ακούσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ότι ‘Δεν θα γίνει τίποτα αν το κάνεις αύριο και όχι σήμερα’, ‘Έλα ρε, αφού δεν θα τα καταφέρεις’ και πολλά άλλα τέτοια που όταν έρχονται στο μυαλό σου πρέπει να πεις, ακόμα και φωναχτά, ‘Όχι, θα το κάνω έτσι και αλλιώς τώρα.’ Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό και έχουν γραφτεί τόμοι για αυτό το θέμα. Πρόσεχε τις σκέψεις σου!

 

4. Ζητήστε βοήθεια.

Προσπαθώντας να αλλάξεις μια κακή συνήθεια και να δημιουργήσεις μια καλή μην φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια από φίλους και οικογένεια. Προσπάθησε επίσης να βρεθείς κοντά σε ανθρώπους που ήδη έχουν την συνήθεια αυτή που θέλεις να αποκτήσεις. Ο σύντροφος είναι πολύ σημαντικό να κατανοεί και να υποστηρίζει. Θέλω όμως να έχεις στο μυαλό σου να ζητήσεις βοήθεια αλλά να μην εξαρτάσαι πολύ από αυτήν. Συχνά αυτοί που είναι πιο κοντά σε μας μπορούν να μας πληγώσουν ευκολότερα και περισσότερο.

 

5. Δεσμευτείτε.

Ένας αρκετά αποδοτικός τρόπος είναι να ανακοινώσεις την προσπάθειά σου σε γνωστούς έτσι ώστε να νιώθεις ακόμα περισσότερο την δέσμευσή της. Και να θυμάσαι ότι η δέσμευση δεν έχει να κάνει με συναισθήματα. Είναι κάτι που πρέπει να κάνεις ανεξάρτητα από το πως αισθάνεσαι.

 

Ελπίζω να σας βοηθήσουν οι συμβουλές αυτές να αποκτήσετε τις συνήθειες εκείνες που θα σας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που μέσα σας ξέρετε ότι είστε. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε για εσάς είναι να σας βοηθήσουμε είτε από κοντά είτε μέσω Skype ή να παρακολουθήσετε το online course μας “Μπορείς Περισσότερα!”

 

Image courtesy of nattavut at FreeDigitalPhotos.net

Αφήστε μια απάντηση