5 Συστήματα Παραγωγικότητας

Μιλάμε πολύ για τεχνικές παραγωγικότητας και συμβουλές, όμως η αλήθεια είναι ότι έχουμε περιοριστεί στην Μεθοδολογία GTD που και εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιούμε πολύ. Υπάρχουν και άλλες μεθοδολογίες παραγωγικότητας. Και άλλοι τρόποι να είσαι παραγωγικός. Πάμε να δούμε τους 5 πιο γνωστούς από αυτούς, εκτός από τον δικό μας αγαπημένο GTD!!

 

Η τεχνική Pomodoro

Η τεχνική Pomodoro είναι μια τεχνική οργάνωσης χρόνου και παραγωγής η οποία αναπτύχθηκε από τον Francesco Cirillo στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η λογική της τεχνικής είναι η χρήση περιόδων παραγωγής (περίπου 25 λεπτών) με διαλείμματα μερικών λεπτών ανάμεσα. Η λέξη Pomodoro είναι η ιταλική λέξη για την ντομάτα και αναφέρεται στο χρονόμετρο που χρησιμοποιεί κάποιος για το κάθε Pomodoro (25λεπτο).

 

Zen to Done (ZTD)

Η τεχνική Zen to Done δημιουργήθηκε από τον Leo Babauta και εξηγείται στο βιβλίο του Zen to Done. Υποστηρίζει ότι πρέπει να κάνουμε την παραγωγικότητα συνήθεια και να μην βασιζόμαστε σε εργαλεία. Χρησιμοποιεί αρκετά πράγματα από την μεθοδολογία GTD αλλά εστιάζει περισσότερο στις συνήθειες και λιγότερο στο σύστημα. Με βάση την τεχνική Zen to Done η μέρα γυρνάει γύρω από τα 3 πιο σημαντικά project της ημέρας (MIT Most Important Tasks). Είναι ένα απλό σύστημα που μπορεί να ξεκινήσει εύκολα κάποιος.

 

Μην σπάσεις την αλυσίδα.

Ένα σύστημα που εμπνεύστηκε ο Jerry Seinfeld και εστιάζει στην δημιουργικότητα. Σε ένα μεγάλο ημερολόγιο ο Seinfeld έβαζε ένα τεράστιο κόκκινο Χ στις μέρες που έγραφε κάτι δημιουργικό. Και…αυτό είναι. Παίρνεις ένα μεγάλο ημερολόγιο, αποφασίζεις ποιος είναι ο στόχος σου και κάθε φορά που κάνεις κάτι για να τον φτάσεις σημειώνεις με κόκκινο την ημέρα εκείνη.

 

43 Φάκελοι

Πέρα από το ημερολόγιο, χρειάζεται κάποιος έναν χώρο και τις κατάλληλες υπενθυμίσεις για όλα αυτά τα οποία θέλει να έχει υπό έλεγχο και που οργανώνει. Από τις πληρωμές λογαριασμών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε μήνα, έως ενέργειες για project που πρέπει να γίνουν μετά από μερικούς μήνες και θέλεις να έχεις σίγουρα μπροστά σου τότε.


Το σύστημα των 43 φακέλλων είναι αρκετά απλό. Αγοράζεις 43 φακέλλους πρώτα από όλα. Ονοματίζεις τους 12 από αυτούς με τα ονόματα των μηνών και τους υπόλοιπους 31 με τους αριθμούς των ημερών από 1 έως 31.


Ξεκινώντας από τον μήνα που διατρέχεις, οτιδήποτε θέλεις να θυμηθείς μπαίνει λοιπόν σε ένα από τους φακέλους ημερών. Θέλεις π.χ. να πληρώσεις το ρεύμα στις 20 Φεβρουαρίου; Βάζεις τον λογαριασμό στον φάκελο 20. Κάθε μέρα λοιπόν, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να παίρνεις τον φάκελο της ημέρας, να τον αδειάζεις στο inbox σου και ξέρεις ότι σήμερα έχεις να κάνεις αυτά τα πράγματα. Τον φάκελο που μόλις άδειασες τον μετακινείς στον επόμενο μήνα στην θέση του. Ότι δεν προλάβεις να κάνεις το τοποθετείς στον φάκελο της επόμενης μέρας έτσι ώστε αύριο πάλι με την ίδια διαδικασία να το δεις μπροστά σου και να το κάνεις.

 

Παραγωγικότητα βασισμένη στους βιολογικούς κύκλους.

Ποια είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας για σένα; Αυτή η γνώση είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία στην παραγωγικότητα. Για να βρεις τις ώρες αυτές για μια βδομάδα μπορείς να βαθμολογείς τις παραγωγικές σου ώρες με κλίμακα 1-10. Μετά την εβδομάδα μπορείς να δεις ποιες είναι οι ώρες που μπορείς να κάνεις περισσότερα και να επενδύσεις σε αυτές.

 

Ελπίζω να σας ταιριάξει κάποια από αυτές και να αυξήσετε την παραγωγή σας. Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή να δείτε το online course μας “Μπορείς Περίσσοτερα!”

 

Καλή τύχη σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση