6 Ασκήσεις για να χτίσεις αυτοπειθαρχία

6 Ασκήσεις για να χτίσεις αυτοπειθαρχία. Θέλω να κάνω αυτά που ξέρω ότι είναι τα απαραίτητα για εμένα αλλά δεν μπορώ να πειθαρχήσω. Αυτή είναι μια φράση που συχνά ακούω στις εκπαιδεύσεις μου. Επίσης ακούω το εξής “Ξέρω ότι πρέπει να κάνω την πιο δύσκολη εργασία μου πρώτη, να φάω τον βάτραχό μου, αλλά δεν το κάνω και μετά το πληρώνω”. Η αυτοπειθαρχία είναι ένας μυς που εξασκείται, και στο παρελθόν μου στις πολεμικές τέχνες χρειάστηκε να τον δουλέψω πάρα πολύ. Ίσως για αυτό να έχω μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην προσωπική μου αυτοπειθαρχία. Πως μπορείς να χτίσεις αυτοπειθαρχία; Δείτε τις παρακάτω 6 ασκήσεις!
 
Πρώτα από όλα. Τι είναι η Αυτοπειθαρχία.
Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για την έννοια της αυτοπειθαρχίας.
“Η ικανότητα να καταστέλλεις  έμφυτες αντιδράσεις για να πετύχεις έναν μεγαλύτερο στόχο…και αυτή η επιλογή να μην είναι αυτόματη αλλά να χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια.” (Duckworth & Seligman, 2006, p.199).
 
Αυτός είναι ο ορισμός που θεωρώ ότι δίνει την πιο ξεκάθαρη εικόνα της έννοιας της αυτοπειθαρχίας.
 
Η σημασία της Αυτοπειθαρχίας.
Ένα από τα σημαντικότερα πειράματα για την σημασία της αυτοπειθαρχίας είναι το πείραμα με τα γλυκά του Walter Mischel. Το πείραμα ήταν σχετικά απλό. Έβαζαν ένα γλυκό μπροστά σε ένα παιδί και του έλεγαν ότι αν δεν το φάει και περιμένει ένα τέταρτο, θα του δώσουν δύο! Εκεί με την μελέτη που έγινε για αρκετά χρόνια αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που είχαν την αυτοπειθαρχία να μην φάνε το γλυκό είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην ζωή. (Mischel & Ebbesen, 1970). Βλέπουμε λοιπόν ότι η αυτοπειθαρχία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πορεία μας στην ζωή. 
 
Ανάμεσα σε άλλα η αυτοπειθαρχία μας βοηθάει να:
  • Έχουμε μειωμένες πιθανότητες για παχυσαρκία (Tsukayama et al., 2010);
  • Καλύτερη φυσική και μυϊκή κατάσταση (Kinnunen et al., 2012);
  • Έχουμε μικρότερες πιθανότητες για εμπλοκή σε παράνομες συμπεριφορές (King et al., 2011; Ford & Blumenstein, 2012)
  • Έχουμε περισσότερες πιθανότητες για επαγγελματική επιτυχία και μεγαλύτερα εισοδήματα. (Converse et al., 2014).
clickup
Πάμε να δούμε λοιπόν τις 6 Ασκήσεις για να χτίσεις αυτοπειθαρχία!
 
1. Ανάπτυξη αυτοπαρατήρησης
Πόσες φορές μέσα στην ημέρα καταλαβαίνεις ότι αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό; Όσο περισσότερο μπαίνεις στην διαδικασία να παρατηρείς τον εαυτό σου μέσα στην ημέρα, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να ελέγξεις τον εαυτό σου όταν καταλάβεις ότι πάει να ξεφύγει. Κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι το εξής: Μην αγχώνεσαι εάν σταματήσεις στο μέσον μιας κακής συνήθειας. Αν δηλαδή έχεις ήδη φάει το μισό σάντουιτς και αντιληφθείς ότι δεν έπρεπε να το φας και σταματήσεις, αυτό είναι μια νίκη! 
 
2. Εξάσκησε την δύναμη του μυαλού
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η ικανότητα του μυαλού να παίρνει αποφάσεις είναι κάτι που εξαντλείται μέσα στην ημέρα, και κατά βάσιν έχουν δίκιο. Με εξαίρεση τις αποφάσεις εκείνες που βασίζονται σε πεποιθήσεις. Πρέπει λοιπόν να χτίσουμε και να εξασκήσουμε τις σωστές πεποιθήσεις για την αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε. Να εκμεταλλευτούμε την δύναμη του μυαλό μας προς όφελός μας. 
 
3. Συχνή σωματική άσκηση.
Σαν κάποιος που ασχολείται με την γυμναστική από τα 5 του χρόνια μπορώ να σου πω ότι τις εποχές εκείνες που σταματάω να γυμνάζομαι για κάποιο λόγο σταματάω να έχω την αυτοπειθαρχία να κάνω και πολλά ακόμα πράγματα. Είναι μια βασική συνήθεια που συμπαρασύρει και άλλες μαζί. Εάν καθημερινά κάνεις γυμναστική και προπονήσεις που σε βγάζουν και λίγο από την ζώνη άνεσής σου, πολύ πιο εύκολα πειθαρχείς σε άλλα πράγματα!
 
4. Αντέγραψε καλές συμπεριφορές
Φέρε το ιδανικό στο μυαλό σου και σκέψου πως θα λειτουργούσε σε μια ανάλογη κατάσταση. Έτσι πρέπει να λειτουργείς και εσύ. Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το πιο είναι το ιδανικό για σένα. Όσο περισσότερο ξεκαθαρίζεις την ιδανική εικόνα του εαυτού σου πλέον, τόσο ευκολότερο είναι να αντιγράψεις τις συμπεριφορές που αυτό το ιδανικό έχει και σιγά σιγά να το πλησιάσεις. 
 
5. Επιβράβευσε τις καλές σου συμπεριφορές.
Με άλλα λόγια, εκπαίδευσε το υποσυνείδητό σου να επιλέγει την καλή συμπεριφορά. Εάν κάθε φορά που πειθαρχείς και κάνεις αυτό που θέλεις έχεις θετικές σκέψεις για τον εαυτό σου ή ένα είδος επιβράβευσης τότε όλο και πιο συχνά θα δεις τον εαυτό σου να επιλέγει την καλή συνήθεια. Πολύ συχνά βλέπω ανθρώπους να κάνουν την σωστή επιλογή για τον εαυτό τους πειθαρχώντας και αμέσως να λένε κάτι αρνητικό για αυτό. Πως περιμένουν μετά να θέλει ο εαυτός τους να ξανακάνει την ίδια επιλογή;
 
6. Αναγνώρισε και κατέγραψε τις στιγμές που δεν πειθαρχείς.
Αυτή είναι μια συνέχεια της πρώτης άσκησης που περιλαμβάνει όμως και γραφοκινητική. Πρέπει δηλαδή εφόσον κατάλαβες ότι δεν κρατήθηκες και έκανες την λάθος κίνηση, να γράψεις στο ημερολόγιό σου το γεγονός αυτό. “Έφαγα ξανά παραπάνω γιατί ένιωθα αμηχανία ή κενό”. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεις ακόμα περισσότερο τον μυ της αυτοπαρατήρησης και αυξάνεις τις πιθανότητες να σταματήσεις τον εαυτό σου την επόμενη φορά.
 
Επίσης βοηθάει πολύ να βρίσκεσαι με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν και οι ίδιοι να βελτιώσουν τον εαυτό τους και σε υποστηρίζουν, και όχι με αυτούς που σαμποτάρουν τις προσπάθειές σου ή σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα με αυτές. Την στιγμή που προσπαθείς να αλλάξεις τον εαυτό σου γίνεσαι ευάλωτος και, δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό! Αυτές ήταν λοιπόν οι 6 Ασκήσεις για να χτίσεις αυτοπειθαρχία που σας προτείνουμε!
 
Καλή συνέχεια σε όλους!
 
 
 
 

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Υποστηρίζουμε ένα ασφαλές δίκτυο με έμφαση στην ιδιωτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση