8 tips για σωστή μη-λεκτική επικοινωνία

Πόσες φορές σας έχει τύχει να σας μιλάει κάποιος και ότι και αν λέει εσείς να έχετε άσχημη αίσθηση για αυτόν; Αυτή είναι η αντίληψή σας για την μη-λεκτική επικοινωνία. Για τον τρόπο δηλαδή που κάποιος σας “μιλάει” μέσα από τις κινήσεις του σώματός του. Τώρα η δύσκολη ερώτηση. Πόσες φορές το κάνετε εσείς αυτό; Δηλαδή να απομακρύνετε ανθρώπους με την μη-λεκτική επικοινωνία σας; Ας δούμε μερικές συμβουλές για να βελτιώσουμε το μήνυμά μας!

  1. Ξεκινήστε να προσέχετε τα σήματα. Ο τρόπος που επικοινωνεί κάποιος μπορεί να είναι με τα μάτια, τις κινήσεις των χεριών, τους μορφασμούς, όλα αυτά θα πρέπει να τα προσέχετε και να τα συνδυάζετε για να βγάζετε το νόημα που πραγματικά υπάρχει από την συνολική εικόνα του.

  2. Ψάξτε για ασυμβατότητες. Πολλές φορές άλλα μας λέει κάποιος με τα λόγια του και άλλα προδίδουν οι κινήσεις του. Όποτε νιώσετε ότι δεν συμβαδίζουν αυτά τα δύο ψάξτε καλύτερα.

  3. Ελέγχετε τον τόνο της φωνής σας όταν μιλάτε. Η τονικότητα της φωνής μεταφέρει μηνύματα που μπορεί να δείχνουν πολλά περισσότερα από το περιεχόμενο των λέξεων. Προσέχετε μήπως με την λάθος τονικότητα περνάτε και τα λάθος μηνύματα.

  4. Χρησιμοποιείστε σωστά την οπτική επαφή. Στον Ελληνικό λαό είναι πολύ σημαντικό να κοιτάτε ευθεία στα μάτια καθώς εξηγείτε κάτι γιατί έτσι καταλαβαίνει ο απέναντι ότι λέτε την αλήθεια. Σε λαούς, όπως ο Γιαπωνέζικος π.χ., η απευθείας οπτική επαφή μπορεί να θεωρηθεί απειλή. Χρησιμοποιείστε λογικά την ευθεία οπτική επαφή για να χτίσετε εμπιστοσύνη.

  5. Όταν δεν μπορείτε να καταλάβετε καλά τον απέναντι με βάση την μη-λεκτική του επικοινωνία μην διστάσετε να ρωτήσετε, σε μορφή επεξήγησης, περισσότερα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε πραγματικό ενδιαφέρον και αυξάνετε την πιθανότητα μιας καλύτερης κατανόησης όλων των σημάτων λεκτικών και μη που προβάλλει ο απέναντι.

  6. Χρησιμοποιείστε σήματα έτσι ώστε να σας καταλαβαίνουν καλύτερα. Κινήσεις του σώματος, των χεριών κλπ μπορούν να σας βοηθήσουν να μεταφέρετε το μήνυμά σας ακόμα πιο εύκολα. Βρείτε το μέτρο το οποίο είναι θεμιτό για εσάς και το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε και προσπαθήστε να το εμπλουτίσετε περισσότερο με κινήσεις.

  7. Έχετε στο μυαλό σας τις παρερμηνείες Κλασικό παράδειγμα η χειραψία. Πολλοί πιστεύουν ότι μια πολύ δυνατή χειραψία είναι σημάδι δυναμισμού και μια πολύ αδύναμη χειραψία είναι σημάδι αδυναμίας. Μια αδύναμη χειραψία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα άλλα πράγματα και να μας βάλει σε λάθος δρόμο στην αρχή μιας επικοινωνίας. Προσέξτε συνολικά όλα τα μηνύματα και μην κρίνετε νωρίς.

  8. Εξάσκηση – εξάσκηση – εξάσκηση. Μπορεί όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω να σας φαίνονται ενδιαφέρονται και εύκολα, όμως εάν δεν τα βάλετε στην καθημερινότητά σας συνειδητά προσπαθώντας να τα κάνετε πράξη δεν θα μπορέσετε να δείτε αποτέλεσμα. Η εξάσκηση είναι απαραίτητη.

 Δείτε τα 2 νέα μας βιβλία για τις πωλήσεις και την παραγωγικότητα σε PDF που μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ!

 

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Αφήστε μια απάντηση