Αντίπαλος με τον εσωτερικό μου διάλογο

εσωτερικό μου διάλογο

“Είσαι ο ευκολότερος άνθρωπος για να ξεγελάσεις.” Πως ήρθα αντίπαλος με τον εσωτερικό μου διάλογο

Έχεις ακούσει ποτέ την παραπάνω έκφραση; Όταν την πρωτοάκουσα, ή για να είμαι ακριβής την πρωτοδιάβασα, χαμογέλασα με το χιούμορ της στην αρχή όμως όσο περνούσε η ώρα και την επεξεργαζόμουν το χαμόγελο αντικαταστάθηκε από προβληματισμό. Πόσες φορές την ημέρα ξεγελάω τον εαυτό μου; Και πως το καταφέρνω τόσο εύκολα; Ο εσωτερικός μου διάλογος ήταν η πηγή του προβλήματος και ο λόγος που εκείνη την ώρα αποφάσισα ότι δεν θέλω να ασχοληθώ άλλο με το θέμα…

Όμως μετά από μερικές μέρες το ερώτημα επανήλθε. Πόσο εύκολα ξεγελάω τον εαυτό μου μέσα από τον εσωτερικό μου διάλογο; Πόσο κακό μου κάνει όλος αυτός ο συνεχόμενος διάλογος μέσα στο κεφάλι μου που σπάνια σταματάει και τις περισσότερες φορές είναι αρνητικός; Έχουν υπολογίσει ότι στον μέσο άνθρωπο το 85% των σκέψεών του είναι αρνητικές.

Ζούμε επί της ουσίας κάθε μέρα μέσα σε μια ομίχλη αρνητικών σκέψεων που κάνει την πραγματική ζωή να μοιάζει με όνειρο και το τοπίο γύρω να είναι πάντα θαμπό.

Η καλλιέργεια του αρνητικού.

Όταν από τις περισσότερες πηγές στο περιβάλλον (φίλοι, γονείς, τηλεόραση, κλπ) εισπράττεις αρνητικότητα, τότε οι σκέψεις που διαμορφώνεις και ο εσωτερικός διάλογος που προκύπτει είναι τις περισσότερες φορές αρνητικός. Για να σου δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα.

Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίνω για τρέξιμο σε μια συγκεκριμένη διαδρομή στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης όπου μένω. Στην αρχή δεν μετρούσα την απόσταση που έτρεχα, απλά μετρούσα σε πόσο χρόνο την κάλυπτα. Φίλοι από το γυμναστήριο που κάνω crossfit μου πρότειναν να πάμε στον μαραθώνιο Μ.Αλεξάνδρου που γίνεται κάθε χρόνο, στα 5.000μ. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα “Δεν υπάρχει περίπτωση να τρέξω 5χλμ και να είμαι καλά στο τέλος. Δεν θα πάω.” μετά ακολούθησαν διάφορες αρνητικές σκέψεις για την ηλικία μου, την φυσική μου κατάσταση, την απομάκρυνσή μου από την παρέα που ήταν πολύ νεαρή για μένα και πολλά ακόμα. Το επόμενο Σαββατοκύριακο όμως είπα να μετρήσω την απόσταση που έτρεχα για να δω πόσο πολύ απέχω από το να φτάσω τα 5.000μ αξιοπρεπώς για την επόμενη χρονιά. Έβαλα στο κινητό μου λοιπόν το Runtastic μια εφαρμογή που μετράει την απόσταση που τρέχεις και ξεκίνησα. Επέστρεψα σε καλό χρόνο για τα δεδομένα μου (περίπου 22 λεπτά) και άνοιξα την εφαρμογή να δω πόσο είχα τρέξει. Ήταν λίγο παραπάνω από 5.000 μέτρα!!! Η απόσταση που έκανα 2 φορές την εβδομάδα ήταν η απόσταση που φοβήθηκα ότι δεν θα καταφέρω να τρέξω αξιοπρεπώς.

Αυτή για μένα ήταν η πρώτη αποκάλυψη του πόσο αρνητικά μπορεί να με έχει επηρεάσει ο εσωτερικός μου διάλογος. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα; “Φαντάσου ρε μπούφο πόσα πράγματα ακόμα μπορούσες να κάνεις όλα αυτά τα χρόνια και σε κράτησες πίσω.”

Πως αντιμετωπίζεις τον ισχυρότερο αντίπαλό σου;

Αφού λοιπόν κατάλαβα ότι ο πιο ύπουλος αντίπαλός μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ανάμεσα στα αυτιά μου, έπρεπε να βρω τρόπο να τον πολεμήσω. Μετά από καιρό προσπάθειας λοιπόν σου δίνω 6 συμβουλές για να κερδίσεις τον εσωτερικό σου διάλογο.

 

  1. Μάθε να τον παρακολουθείς. Πρέπει πρώτα από όλα να μάθεις να καταλαβαίνεις πότε αρχίζει τα παιχνίδια. Προσωπικά με βοήθησε πολύ ο διαλογισμός. Χρησιμοποιώ ακόμα και τώρα την εφαρμογή HeadSpace (μπορείς να την βρεις στο app store) με την οποία έμαθα να παρακολουθώ συνειδητά περισσότερο τις σκέψεις μου και να μπορώ την κατάλληλη στιγμή να τις κατευθύνω εκεί που πρέπει, χωρίς να τις αφήνω να μπαίνουν εύκολα σε ανεξέλεγκτες περιδινήσεις αρνητικότητας.

  2. Θετικές επιβεβαιώσεις. Μπορεί να ακούγεται λίγο γλυκανάλατο αλλά κάθε μέρα κάνω μια θετική δήλωση για τον εαυτό μου και την δουλειά μου με αποτέλεσμα να κατευθύνω την σκέψη μου προς τα εκεί. Η δύναμη των επιβεβαιώσεων (affirmations) είναι πολύ μεγάλη, εάν ξεπεράσεις τον εσωτερικό σου διάλογο αυτήν την στιγμή που σου λέει ότι είσαι πολύ συγκροτημένος για τέτοιες αηδίες.

  3. Θετικοί στόχοι. Τι καλύτερο από το να γράφεις καθημερινά τους θετικούς στόχους σου για να τους κάνεις μέρος του εσωτερικού σου διαλόγου κάθε μέρα. Είμαι πλέον φανατικός των γραπτών στόχων και την καθημερινής καταγραφής τους. Στο νέο μου βιβλίο με τίτλο “Μπορείς Περισσότερα!” γράφω λεπτομερώς τους λόγους για αυτό όμως αυτό που μπορώ να σου πω τώρα είναι ότι η καθημερινή καταγραφή των στόχων σου βοηθάει 100% απλά δοκίμασέ το μερικές μέρες.

  4. Αποκλεισμός της αρνητικότητας. Πρέπει να μάθεις ΕΝΕΡΓΑ να αποφεύγεις τις αρνητικές επιρροές για να έχεις καλύτερο εσωτερικό διάλογο. Να μαθαίνεις αυτά που πρέπει για την εργασία σου εάν χρειάζεται και πάρα πολύ επιλεκτικά από άλλα θέματα. Ότι είναι τόσο σημαντικό θα φτάσει κάποια στιγμή και κοντά σου. Δεν χρειάζεται να ακούς ειδήσεις για να το βρεις. Για τους ανθρώπους που είναι αρνητικοί γύρω σου θα πω ότι ακόμα και να γράψω πλέον κάτι για αυτούς μου φαίνεται χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Απλά φύγε.

  5. Δράση. Ο Benjamin Disraeli είπε “Η δράση δεν φέρνει πάντα την ευτυχία αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχία χωρίς δράση.” Πρέπει να κάνεις καθημερινά ενέργειες για να είσαι καλύτερα, πιο κοντά στους στόχους σου και να βοηθάς τους άλλους.

  6. Να θυμάσαι γιατί είσαι εδώ. Υπάρχει κάτι που λέγεται Memento mori και σημαίνει “Να θυμάσαι ότι θα πεθάνεις”. Είναι ένας τρόπος σκέψης που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και συνεχίστηκε από τότε μέσα από διάφορα γραπτά. Προσωπικά το συνάντησα σε ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία από τον στωικό φιλόσοφο Σενέκα με τίτλο “Επιστολές στον Λουκίλιο” όπου σε πολλά σημεία αναφέρει το ότι η σκέψη ότι ο θάνατος είναι εκεί για όλους και δεν μπορείς αλλάξεις αυτό το γεγονός αλλάζει αρκετά τον τρόπο σκέψης σου και τις προτεραιότητές σου. Εάν έχεις αυτό στο μυαλό σου πολλές φορές είναι ευκολότερο να πάρεις αποφάσεις και ρίσκα που εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι πολύ άδικα σε απασχολούσαν και σε φόβιζαν. Είσαι εδώ για μία φορά και πρέπει να βρεις και να προσπαθήσεις να κάνεις πραγματικότητα αυτό για το οποίο είσαι εδώ.

Ο εσωτερικός διάλογος μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός σου, μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος σου. Αυτό που δεν μπορεί να είναι, είναι σιωπηλός. Πάντα θα είναι εκεί και θα σε επηρεάζει. Όμως ΕΣΥ είσαι αυτός πλέον που μπορείς να καθορίσεις το πως.

Αρκεί να το κάνεις.

Καλή συνέχεια σε όλους!

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Υποστηρίζουμε ένα ασφαλές δίκτυο με έμφαση στην ιδιωτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση