Brainstorming

Ιστορία και βασικές αρχές του Brainstorming.

brainstormingΠολύ συχνά ακούμε τον όρο brainstorming. Τον χρησιμοποιούμε κιόλας, αλλά γνωρίζουμε την ίδια την διαδικασία και τις ρίζες της; Το Brainstorming είναι μια ατομική ή ομαδική τεχνική ανάπτυξης της δημιουργικότητας με σκοπό την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος μέσα από την συλλογή ιδεών που αναφέρουν τα μέλη της ομάδα. Ο όρος αυτός έγινε γνωστός από τον διαφημιστή Alec Faickney Osbornτ ο 1953 στο βιβλίο Applied Imagination. Ξεκίνησε να αναπτύσσει μεθόδους για την επίλυση προβλημάτων από το 1939 αλλά ήταν απογοητευμένος από την ανικανότητα των υπαλλήλων να δημιουργήσουν ιδέες ατομικά για τις διαφημιστικές καμπάνιες του. Ξεκίνησε λοιπόν να κάνει συναντήσεις στις οποίες ανακάλυψε σημαντική πρόοδο στην

ανάπτυξη ιδεών και την ποιότητα αυτών.  Osborn δήλωνε ότι αυτή η διαδικασία είναι πιο αποτελεσματική από την ατομική προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, αν και πρόσφατες μελέτες αμφισβητούν το σκεπτικό αυτό.  

Το Brainstorming συνδυάζει μια χαλαρή προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων με την κριτική σκέψη. Ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να εκφράσουν ιδέες, ακόμα και αν αυτές ακουστούν περίεργες στην αρχή. Κάποιες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν δημιουργικές, καινοτόμες, λύσεις σε ένα πρόβλημα. Αυτό πολλές φορές βοηθάει να ξεμπλοκαριστεί κάποιος βγάζοντάς τον από τον συνηθισμένο τρόπο σκέψης του. Θέλει προσοχή όμως. Δεν είναι καλό να κριτικάρονται αυτές οι ιδέες και να δημιουργείται αρνητικό κλίμα καθώς αυτό επηρεάζει την ίδια την διαδικασία. Η αξιολόγηση των ιδεών πρέπει να γίνεται στο τέλος, τότε είναι η ώρα για την αναζήτηση της λύσης και την αξιολόγησης των προτάσεων με συμβατικούς τρόπους.

Χρήση του Brainstorming.

Πρώτα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο χώρος είναι σωστός για την διαδικασία. Δηλαδή φωτεινός, επαρκής, με τα κατάλληλα εργαλεία (υπολογιστής, προτζέκτορας, πίνακας ή οτιδήποτε άλλο). Μετά πρέπει να συνθέσετε την ομάδα με ανθρώπους που η ιδέες τους έχουν την βάση πληροφοριών που απαιτείται για να είναι ρεαλιστικές. Πρέπει να αναθέσετε σε κάποιον να κρατάει σημειώσεις και επίσης να σημειώνετε στον πίνακα (ή στον υπολογιστή με τον προτζέκτορα) ιδέες και κομμάτια του προβλήματος για να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Έπειτα πρέπει να θέσετε ξεκάθαρα το πρόβλημα με όλες του τις παραμέτρους και να δώσετε αρκετό χρόνο στα μέλη της ομάδα για να βρούνε ιδέες.

Μόλις βρεθούν κάποιες ιδέες πρέπει να χτίσετε όλοι μαζί πάνω σε αυτές και να ανακαλύψετε και άλλες που θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα. Την συζήτηση πρέπει να την συντονίζετε εσείς, να μην κριτικάρετε ιδέες αλλά να φροντίζετε να μην βγαίνει η ομάδα εκτός θέματος. Μπορείτε να συνδυάζετε ιδέες και να τις αναπτύσσετε.

Μετά το τέλος της διαδικασίας θα έχετε στα χέρια σας έναν όγκο πληροφοριών και ιδεών και με βάση αυτόν θα αποφασίσετε την σωστή λύση του προβλήματος. Να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι πρέπει να καλλιεργείτε την δημιουργικότητα και να κρατάτε την κριτική σας για την στιγμή που μόνος σας θα ξεκαθαρίσετε τις ιδέες. 

Activity conducting.svg

 

clickup

Αφήστε μια απάντηση