Είστε απλά απασχολημένοι ή πραγματικά εστιασμένοι;

Εικόνα από https://www.instagram.com/visualtheory_/

Είστε απλά απασχολημένοι ή απλά εστιασμένοι;

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα.

Μιλάω καθημερινά με επιχειρηματίες, συνεργάτες και ανθρώπους που θέλουν την βοήθειά μου για να πετύχουν τους στόχους τους. Πλέον 99 στις 100 περιπτώσεις ακούω ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για όλα, δεν προλαβαίνουν να κάνουν αυτά που θέλουν ή αυτά που πρέπει. Οι περισσότεροι όμως απλά είναι απασχολημένοι και όχι εστιασμένοι ή πραγματικά παραγωγικοί.

Τι σημαίνει όμως να είμαστε απασχολημένοι;

Αν και έχω γράψει ένα ολόκληρο άρθρο για το θέμα αυτό θα πω το εξής εδώ. Το να είσαι απασχολημένος σημαίνει ότι δεν έχεις εστιάσει τις προσπάθειές σου στην εργασία που χρειάζεται περισσότερο την προσοχή σου. Εάν ήσουν εστιασμένος δεν θα αισθανόσουν απασχολημένος, θα αισθανόσουν…παραγωγικός (ή φυσικά παραγωγική).

clickup

Σε τι να εστιάσω;

Αυτή είναι η συνηθέστερη ερώτηση όταν φέρνω κάποιον αντιμέτωπο με αυτό το πρόβλημα. “Σε τι να εστιάσω;” Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι μια βασική αρχή της παραγωγικότητας. Ο καθορισμός προτεραιοτήτων. Όχι, οι προτεραιότητες δεν είναι αυτά τα οποία είναι τα πιο άμεσα παραδοτέα, είναι αυτά που είναι σημαντικότερα για εμάς και τους στόχους μας.

Ναι αλλά δεν έχω ξεκάθαρους στόχους.

Η λογική συνέχεια της κουβέντας που κάνω συνήθως. Πρέπει να θέσουμε λοιπόν πρώτα σωστά τους στόχους μας. Τεράστιο κεφάλαιο αυτό (έχω ένα ολόκληρο σεμινάριο που μιλάει για αυτό, 90 μέρες για την επιτυχία). Όμως ουσιαστικά θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό των τομέων της ζωής μας, της σημαντικότητας που έχει ο κάθε ένας τομέας για εμάς και να θέσουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τους στόχους μας. Από εκεί αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι.

Πως να τα χωρέσω όλα στο πρόγραμμα μου;

Ας απαντήσω με μια ερώτηση. Γιατί να είναι τόσο γεμάτο το πρόγραμμά σου. Εάν αρχίσει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στους στόχους και τις προτεραιότητές σου, τότε θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει και το πρόγραμμά σου. Γιατί; Γιατί θα σταματήσεις να ασχολείσαι με αηδίες που δεν έχουν σχέση με τους στόχους σου. Και πίστεψέ με είναι πολλές. Για την ακρίβεια ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ξεκαθαρίζω καθημερινά τέτοιες αηδίες. Πρέπει να μάθετε να λέτε Όχι λοιπόν σε αρκετά πράγματα, και έτσι θα χωρέσουν στο πρόγραμμά σας τα σημαντικά.

Οκ τα χώρεσα, τώρα τι;

Τώρα πρέπει να μάθεις την μαγεία της εστιασμένης προσπάθειας! Μιλάω πάρα πολύ για αυτό που ονομάζουμε Deep Work, από το ομότιτλο βιβλίο που προτείνω του Cal Newport, στο σεμινάριο μου Παραγωγικότητα στο Γραφείο. Η Βαθιά Εργασία ξεκινάει από την απομάκρυνση των περισπασμών και την δημιουργία μπλοκ συνεχόμενου χρόνου για την κάθε εργασία.

Δεν μπορώ να σταματήσω τους άλλους από το να με ενοχλούν.

Παιδιά, σύντροφος, απαιτητικά αφεντικά, φίλοι, ότι και αν μου πείς το έχω περάσει, το έχω αντιμετωπίσει. Εάν έχεις πραγματικό Θέλω για αυτά που σε ενδιαφέρουν πάντα βρίσκεις τον τόπο και τον χρόνο για να δεσμεύσεις ένα καλό μπλοκ χρόνου για Βαθιά Εργασία πάνω σε αυτά που είναι σύμφωνα με τις προτεραιότητές σου. Είστε απλά απασχολημένοι ή πραγματικά εστιασμένοι; Πόσες φορές ένιωσες πραγματικά εστιασμένος ή εστιασμένη; Τι συνέβη όταν το ένιωσες; Ποιες ήταν οι συνθήκες που σε βοήθησαν να νιώσεις έτσι; Πού ήσουν;

Όμως…

Όμως για κάθε λύση που μπορεί να προτείνω εγώ ή κάποιος άλλος μπορείς να βρεις 10 προβλήματα, δικαιολογίες, ή υπεκφυγές. Η αλήθεια είναι ότι το κάνουμε αυτό όταν δεν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το πρόβλημά μας, όταν το έχουμε παντρευτεί, το έχουμε αγαπήσει και αγαπάμε να μιλάμε για αυτό, όχι να το λύσουμε. Εάν είναι…οκ κανένα πρόβλημα, αλλά δεν βλάπτει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου πρώτα από όλα.

Είστε απλά απασχολημένοι ή πραγματικά εστιασμένοι;

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. 

Υποστηρίζουμε ένα ασφαλές δίκτυο με έμφαση στην ιδιωτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση