Έξοδο από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια “βλέπει” για την Ελλάδα ο Regling

Αισιόδοξος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής, σε δύο χρόνια, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, θέτοντας ως προϋπόθεση εντούτοις την πιστή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην Korea Herald, σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας ήταν η δυσκολότερη.

 

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Klaus Regling, σημείωσε τα εξής:
“Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς άλλες χώρες χρειάζονταν μόνο ένα πρόγραμμα και η εφαρμογή στην Ελλάδα διακόπηκε, κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, όταν η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε την εξουσία.


Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα οφείλεται σε έναν συνδυασμό από παράγοντες. Στη χώρα σημειώθηκε ο πιο σοβαρός εκτροχιασμός μεταξύ των πέντε χωρών (σ.σ. που ακολούθησαν πρόγραμμα, ήτοι εκτός της Ελλάδας, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος) – τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα και άλλα διαρθρωτικά προβλήματα – και χρειάστηκε να κάνει τις πιο δύσκολες προσαρμογές. Επίσης, η αδύναμη διακυβέρνηση της χώρας υστερούσε σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων).
Ωστόσο, από τον προηγούμενο Αύγουστο, έχουμε επανέλθει σε φάση συνεργασίας και εάν η Ελλάδα μείνει πιστή στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, είμαι αισιόδοξος πως θα εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα, σε περίπου δύο χρόνια”.


Όπως τόνισε, ακόμη, ο Regling, η Ελλάδα έχει σχετικά υψηλό χρέος, ενώ το επιτόκιο που πληρώνει είναι πολύ χαμηλό και είναι “υποφερτή” επιβάρυνση, σε σύγκριση με τα επιτόκια της αγοράς που είναι υψηλότερα. “Αυτό θα τους δώσει χρόνο να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους”.


Παράλληλα, ο ίδιος παρατήρησε πως η κρίση αποκάλυψε κάποια θεσμικά κενά στην Ευρωζώνη και πως οι χώρες δεν δρομολογούσαν τις απαραίτητες πολιτικές, φέροντας περαιτέρω προβλήματα. “Με την πάροδο των ετών, τα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα συσσωρεύονταν στην Ελλάδα, την ώρα που στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, δημιουργούνταν φούσκες”.


Αναφορικά με τις επιπτώσεις του Brexit, ο Klaus Regling εκτίμησε πως θα υπάρξουν προβλήματα και για τη Βρετανία και για την υπόλοιπη Ε.Ε., κάνοντας λόγο και για “πολιτικό κόστος”, καθώς η σχετική ισχύς της Ένωσης θα περιοριστεί. Ωστόσο, όπως είπε πρόκειται για απόφαση του βρετανικού κοινού και θα πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανία και της Ε.Ε., επεσήμανε ότι θα συνεχισθούν, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

 

Πηγή: Capital

 

Αφήστε μια απάντηση