Γιατί κάνω κακές επιλογές;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε με ποιον τρόπο κάνουμε τις λάθος επιλογές συνεχώς στην ζωή μας. Είναι κάτι που πολύ συχνά με ρωτάνε άνθρωποι όταν κάνουμε εκπαίδευση παραγωγικότητας και επιτυχίας. Αυτές οι συνεχόμενες αποφάσεις που φαίνονται να μην βασίζονται σε σωστή λογική και μας δημιουργούν προβλήματα. Πως μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον Φαύλο κύκλο κακών αποφάσεων;

 

Πρώτα θα πρέπει να καταλάβουμε με ποιον τρόπο παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Είναι πράγματι ένας κύκλος και μοιάζει όπως το διάγραμμα παρακάτω:

Αυτό το οποίο συμβαίνει λοιπόν είναι ότι σαν άνθρωποι κάνουμε κάποιες Σκέψεις.

Αυτές οι σκέψεις μας οδηγούν σε κάποια Αισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια.

Με βάση αυτά τα Αισθήματα κάνουμε κάποιες Δράσεις.

Αυτές οι Δράσεις παράγουν κάποια Αποτελέσματα.

Βλέποντας αυτά τα Αποτελέσματα μας δημιουργούνται κάποιες Σκέψεις, που….κλπ.

 

Τώρα, εδώ μέσα σε αυτόν τον κύκλο βρίσκεται μια μεγάλη παγίδα. Είναι το σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν διαρκώς το ίδιο λάθος. Όταν οι Σκέψεις μας παράγουν κάποια Αισθήματα έχουμε στην ουσία 2 τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε:

 

  1. Να αντιδράσουμε σε αυτά με βάση το συναίσθημα, ή
  2. Να επιδράσουμε σε αυτά με βάση την λογική.

 

Τι συμβαίνει όμως στους περισσότερους ανθρώπους; Δεν σταματάνε να επεξεργαστούν αρκετά αυτά που αισθάνονται και αντιδρούν διαρκώς στις καταστάσεις με βάση το συναίσθημα. Αυτό παράγει Δράσεις που δεν είναι σωστές και μάλιστα είναι πολύ συχνά επαναλαμβανόμενες “Γιατί πάντα κάνω αυτό το λάθος;”. Τότε τα αποτελέσματά μας από αυτές τις Δράσεις μας δημιουργούν ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, που με την σειρά τους προκαλούν Σκέψεις και μετά Αισθήματα, στα οποία αντιδράμε με το Συναίσθημα κλπ….

 

Αυτό που θα σπάσει τον Φαύλο κύκλο των κακών επιλογών είναι να αρχίσουμε να κάνουμε τις Δράσεις που προκύπτουν από την Λογική, ανεξάρτητα από το τι αισθανόμαστε εκείνη την ώρα. Τότε τα Αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά και με την σειρά τους θα προκαλέσουν διαφορετικές (και θετικότερες) Σκέψεις που θα ξαναξεκινήσουν τον κύκλο!

 

Μπείτε στην διαδικασία λοιπόν και παρακολουθήστε πρώτα από όλα τι κάνετε για τα αισθήματα που σας δημιουργούνται. Αντιδράτε ή Επιδράτε επάνω τους με την λογική;

 

Καλή συνέχεια και καλή τύχη σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση