Η αρχή του Παρέτο

Ή αλλιώς ο κανόνας 80/20

80.20-jpg1Το 1906, ο Ιταλός οικονομολόγος Vilfredo Pareto δημιούργησε έναν μαθηματικό τύπο για να περιγράψει κάτι το οποίο του έκανε εντύπωση στην οικονομία της Ιταλίας. Αυτό ήταν ότι το είκοσι τις εκατό των ανθρώπων εκεί κατείχαν το 80 τις εκατό του πλούτου. Μετά την διατύπωση αυτού του τύπου και άλλοι άρχισαν να παρατηρούν τα ίδια αυτά αποτελέσματα σε διαφορετικά πεδία εφαρμογής.

Αυτός ο οποίος εργάστηκε περισσότερο για να παρακολουθήσει και να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό ήταν ο Δρ. Joseph Juran, ο οποίος την δεκαετία 1930 – 1940 αναγνώρισε και απέδειξε αυτό που ονόμασε ‘αρχή των σημαντικών λίγων και ασήμαντων πολλών’. Στις παρατηρήσεις του ανέφερε ότι βασίστηκε στον Pareto για να εξηγήσει το θεώρημά του και το όνομα ‘η αρχή του Παρέτο’ άρχισε να χρησιμοποιείται αντικαθιστώντας το δικό του.

 

Τι σημαίνει; Αυτό που σημαίνει είναι ότι σε όλα, το μικρό ποσοστό (20%) είναι ζωτικής σημασίας και το μεγάλο ποσοστό (80%) είναι σχεδόν αδιάφορο. Οι Project Manager γνωρίζουν ότι το 20% (το αρχικό 10% και το τελευταίο 10%) ενός project είναι αυτά που χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο και τους περισσότερους πόρους. Μπορείτε να εφαρμόσετε την αρχή του Παρέτο σχεδόν στα πάντα. Από το μάνατζμεντ μέχρι περιπτώσεις στον φυσικό κόσμο.

Σε μια επιχείρηση το 20% των ανθρώπων κάνει το 80% της δουλειάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απολυθεί το υπόλοιπο 80% που κάνει το 20% της δουλειάς γιατί πολύ γρήγορα η αρχή θα ξαναενεργοποιηθεί για το 20% που θα απομείνει!

 Pareto

Πως μπορεί να σας βοηθήσει; Από την σκοπιά του μάνατζερ αυτό που έχει κάποιος να κερδίσει είναι ότι γνωρίζοντας ότι το 20% του προσωπικού είναι αυτό που φέρνει ή διεκπεραιώνει το 80% της δουλειάς μπορεί ο μάνατζερ να κατανέμει τον λίγο από τον πολύτιμο χρόνο που έχει αναλόγως έτσι ώστε να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα. Μιλώντας κατ ιδίαν λοιπόν στο 20% και μαζικά στο 80% του προσωπικού είναι για έναν μάνατζερ μια καλή λύση στο θέμα της επικοινωνίας με τους υπαλλήλους.

Στην προσωπική παραγωγικότητα θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας την παραπάνω αρχή για να εστιάζουμε την ενέργειά μας στο 20% που βοηθά περισσότερο να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας και είναι σημαντικό. Δεν φτάνει πλέον να εργαζόμαστε έξυπνα. Πρέπει αυτό να γίνεται και στα κατάλληλα πράγματα.

Καλή τύχη σε όλους!

Δείτε επίσης: Χένρυ Φαγιόλ: Γενικές Αρχές Διοίκησης

                          Η αξιολόγηση των 360 μοιρών μέρος 2

Αφήστε μια απάντηση