Η άσκηση γυμνάζει και το μυαλό

Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών παρέχει νέα στοιχεία για συσχέτιση ανάμεσα στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα και την υγεία του εγκεφάλου.

Ο ιστός του εγκεφάλου αποτελείται από τη φαιά ουσία (σώματα νευρώνων) και τη λευκή ουσία (άξονες που εκτείνονται από τους νευρώνες).

Η φαιά ουσία αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που περιέχει τα σώματα των νευρικών κυττάρων τα οποία δίνουν στο υλικό ένα γκρι χρώμα.

Ο όγκος της φαιάς ουσίας φαίνεται να συσχετίζεται με διάφορες δεξιότητες και γνωστικές ικανότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν στην παρούσα μελέτη ότι η αύξηση της απορρόφησης της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου συνδέεται σημαντικά με την αύξηση του όγκου της φαιάς ουσίας.

Η μελέτη περιελάμβανε 2.013 ενήλικες από δύο ανεξάρτητες ομάδες στη βορειοανατολική Γερμανία. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε στάδια από το 1997 έως το 2012. Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα μετρήθηκε χρησιμοποιώντας την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και άλλα πρότυπα, ενώ οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ένα ποδήλατο γυμναστικής.

 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και στην επιβράδυνση της μείωσης της φαιάς ουσίας. Μια εκδοχή από τρεις ειδικούς της Mayo Clinic που συνοδεύει τη μελέτη αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι “ενθαρρυντικά, ενδιαφέροντα και συμβάλλουν στην αυξανόμενη βιβλιογραφία σχετικά με την άσκηση και την υγεία του εγκεφάλου”.

Ο Ronald Petersen, νευρολόγος της κλινικής Mayo και πρώτος συγγραφέας, λέει ότι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι η μετρηθείσα επίδραση της άσκησης στις δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνώση και όχι στη λειτουργία της κίνησης.

“Αυτό παρέχει έμμεσες ενδείξεις ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία εκτός από τη φυσική κατάσταση”, είπε ο Petersen. “Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να ισχύουν και για τους ηλικιωμένους. Υπάρχουν στοιχεία για την αξία της άσκησης στο μέσο της μέσης ζωής, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και αργότερα”.

Πηγή: Zougla

Αφήστε μια απάντηση