Holocracy

Ένας νέος τρόπος διοίκησης επιχειρήσεων που υπόσχεται πολλά…

 

holocracyΜπορεί όμως να πραγματοποιήσει το Holocracy τις υποσχέσεις του; Ο χρόνος είναι αυτός που θα το δείξει. Πάντως τα πρώτα δείγματα είναι πολύ καλά και οι εταιρίες που τον εφάρμοσαν αναφέρουν επιτυχημένα αποτελέσματα. Τί είναι όμως το Holocracy ή Ολοκρατεία Ελληνιστί;

 

 

 

Είναι ένα σύστημα δημοκρατικότερης διακυβέρνησης ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε από τον Brian Robertson, ιδρυτή της Ternary Software, με σκοπό να  γίνει ο κατάλληλος διαχωρισμός ρόλων μέσα στον οργανισμό και ο κάθε ένας από τους ρόλους να πρέπει να παράγει συγκεκριμμένα αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε θέση εργασίας είναι και ένας ρόλος καθώς μια θέση εργασίας μπορεί να εμπεριέχει πολλαπλούς ρόλους. Δημιουργούνται λοιπόν κύκλοι (ομάδες) μέσα στις οποίες υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και από τις οποίες απαιτούνται συγκεκριμμένα αποτελέσματα. Ο τρόπος και η μέθοδος με τις οποίες θα φτάσει σε αυτά τα αποτελέσματα εξαρτάται από την ίδια την ομάδα.  

holocracy1 

Είναι πλέον ένας δοκιμασμένος τρόπος διοίκησης (είναι πολλές οι επιχειρήσεις που τον εμπιστεύονται) και αλλάζει κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο δομείται ένας οργανισμός, πως λαμβάνονται οι αποφάσεις και πως διανέμεται η εξουσία.

 

Στην Ολοκρατεία ο κάθε ένας γίνεται ηγέτης στον ρόλο του και ακόλουθος στους υπόλοιπους ρόλους, διαχειριζόμενος της εντάσεις που προκύπτουν με πραγματική εξουσία και υπευθυνότητα μέσα από δυναμική διακυβέρνηση και διαφανείς διαδικασίες. Έτσι εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα μπορεί πλέον ο υπεύθυνος της θέσης στην οποία προέκυψε να το διαχειριστεί με τον δικό του τρόπο και να φροντίσει να λυθεί χωρίς να δεσμεύεται από ατέλειωτες συναντήσεις με προϊσταμένους που είναι ήδη παραφορτωμένοι και δεν μπορούν να προσφέρουν.

 

Οι συναντήσεις πλέον ονομάζονται συναντήσεις διακυβέρνησης και είναι σαφώς πιο αποδοτικές καθώς ο καθένας που βγαίνει από αυτές έχει ξεκάθαρη εικόνα του αποτελέσματος που πρέπει να παραχθεί, ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό και με πόση εξουσία μπορεί να ενεργήσει. Μπορεί επίσης να εκφράσει πλέον την άποψή του χωρίς να υπάρχει ο φόβος της δεκτικότητας από τον προϊστάμενο. Σε κάθε συνάντηση εξετάζονται εντάσεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί και αντιμετωπίζονται με βάση τον συνολικό στόχο της οργάνωσης. Επίσης μέσα από τους αυστηρούς κανόνες που διέπουν τον κάθε ρόλο αποφεύγεται η ανάπτυξη εγωιστικών συμπεριφορών.

 

Στις τακτικές συναντήσεις επιπλέον είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ξεκαθαρίζει για κάθε project η επόμενη ενέργεια που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά αυτό. Επίσης χρησιμοποιούνται πολύ οι checkllists για κάθε project από τις οποίες κάθε αντικείμενο εξετάζεται μία φορά κάθε φορά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος και τα βασικά της μεθοδολογίας GTD και να μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο.

 

Δεν ξέρω εάν είναι ένα σύστημα που (ειδικά στην Ελλάδα) μπορεί να είναι βιώσιμο και να μπορέσει να προχωρήσει έναν οργανισμό μπροστά με την ταχύτητα με την οποία απαιτεί η εποχή αλλά είναι σίγουρο ότι φαίνεται υποσχόμενο και με τους κατάλληλους ανθρώπους μπορεί να πετύχει πολύ αποτελεσματική διακυβέρνηση.

 

Μπορεί κάποιος να δει το εισαγωγικό βίντεο για την Holocracy εδώ: http://holacracy.org/how-it-works

 

Μπορεί επίσης να δει ένα παράδειγμα διακυβέρνησης με την Ολοκρατεία στον παρακάτω σύνδεσμο: https://glassfrog.holacracy.org/organizations/5

 

Αφήστε μια απάντηση