Η πληροφορία “κλέβει” την προσοχή μας

Η κατανάλωση πληροφορίας όλο και περισσότερο αυξάνεται, αλλά με τι κόστος; Η απάντηση είναι της προσοχής μας! Η πληροφορία “κλέβει” την προσοχή μας. Η προσοχή μας είναι πλέον ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που έχουμε. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε την πληροφορία που μας έρχεται θα κάνει πλέον την διαφορά ανάμεσα στους Καταναλωτές και τους Δημιουργούς. Εσείς σε ποια πλευρά θα είστε; Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές.

Κατανάλωσε – Επεξεργάσου – Δημιούργησε

Από που παίρνουμε τις πληροφορίες μας; Τελευταία βλέπω περισσότερο κόσμο να παίρνει πληροφορίες από τα social media. Όμως τα βιβλία, οι έρευνες κτλ είναι σίγουρα καλύτερη πηγή πληροφόρησης. Απλά έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε γρήγορα την πληροφορία μας και πολύ περισσότερο πιάνουν τόπο τα δις που δίνουν οι μεγάλες εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να κρατάνε στις πλατφόρμες μας τα βλέμματά μας. Όμως η απλή κατανάλωση της πληροφορίας είναι ανώφελη, εθιστική και οδηγεί σε μειωμένη απόδοση γενικότερα. Θα πρέπει να περάσουμε στην κατάσταση Κατανάλωσε – Επεξεργάσου – Δημιούργησε.

Ας δούμε τι σημαίνει το κάθε κομμάτι της διαδικασίας αυτής ξεχωριστά.

Κατανάλωσε την πληροφορία σωστά

Πρώτα από όλα από τις σωστές πηγές. Λιγότερο social media, περισσότερο από βιβλία και έρευνες. Μετά θα πρέπει να έχεις ένα σύστημα σημειώσεων και συλλογής. Προσωπικά μου αρέσει πολύ το γράψιμο (δείτε το άρθρο μου “Γιατί γράφω τόσο;”) και έχω κατά καιρούς επιλέξει πολλά συστήματα για να μαζεύω την πληροφορία μου. Έχω καταλήξει σε 2:

  • Το ClickUp για όλα μου τα projects
  • Το Obsidian για όλες μου τις σημειώσεις και τα κείμενα που γράφω (επίσης βοηθάει πάρα πολύ το να γράφετε με Τυφλή Πληκτρολόγηση)

Επεξεργάσου με τον σωστό τρόπο

Η επεξεργασία της πληροφορίας είναι το σημαντικό κομμάτι εδώ. Τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιώ μεθόδους όπως το gtd (Getting Things Done), δοκίμασα να κατηγοριοποιήσω τις πληροφορίες με την μέθοδο zettelakasten αλλά δεν με βόλεψε αρκετά, και έτσι έχω πλέον ένα αποδοτικό σύστημα με το gtd (Getting Things Done) την οποία εξηγώ στο online course μου “Μπορείς Περισσότερα” και μαζί με την δύναμη του obsidian μπορώ να πω ότι η επεξεργασία της πληροφορίας γίνεται πλέον με απλό και όμορφο τρόπο. Πρακτικές που πρέπει να ξέρεις για την σωστή επεξεργασία, αλλά και διασύνδεση, της πληροφορίας (και που δείχνουμε εδώ)

  • Διαγώνια ανάγνωση
  • Ο κανόνας των 2′ για εργασίες
  • Προοδευτική αποδελτίωση
  • Τυφλή πληκτρολόγηση
  • Εργασία σε μπλοκ χρόνου
    και πολλά ακόμα που βοηθάνε στο επόμενο βήμα.
Γραφτείτε στο καλύτερο σεμινάριο παραγωγικότητας,

Δημιούργησε εύκολα

Δεν μπορώ να σας εξηγήσω την αίσθηση που έχεις όταν βλέποντας μπροστά σου μερικές σωστές σημειώσεις ξαφνικά έρχεται μέσα από τον συνδυασμό τους μια νέα ιδέα. Θα πρέπει να το νιώσετε μόνοι σας. Όμως αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν δημιουργήσετε αυτό που ονομάζω τον Ψηφιακό σας Εγκέφαλο τότε θα περνάτε αρκετό χρόνο εκεί μέσα, θα δείτε πολλές ιδέες να έρχονται, να γίνονται και εκείνες σωστές σημειώσεις, μετά να περνάνε στην μορφή των εργασιών σε ένα σύστημα όπως το ClickUp μόνο για να τις δείτε να γίνονται πραγματικότητα μετά από λίγο καιρό.

Πως όμως να δημιουργήσεις όταν κακή διαχείριση της πληροφορίας σου αποσπά διαρκώς την προσοχή; Όταν η πληροφορία “κλέβει” την προσοχή μας;

Επίλογος

Η πληροφορία είναι Δύναμη.

Λάθος!

Η σωστή χρήση της πληροφορίας είναι Δύναμη. Αυτή η σωστή χρήση δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη της. Όσο περισσότερο συνεργάζομαι με ανθρώπους και εταιρίες για την βελτίωση των πωλήσεων ή της παραγωγικότητας βλέπω αυτό το πολύ βασικό λάθος να επαναλαμβάνεται διαρκώς και να μην αφήνει ανθρώπους αλλά και οργανισμούς ολόκληρους να μπουν στον δρόμο της επιτυχίας. Κακή ή μηδενική χρήση της πληροφορίας.

Μην αφήσετε την πληροφορία να “κλέβει” την προσοχή μας!

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Αφήστε μια απάντηση