Κουράστηκα να αποφασίζω…

Γυρνάτε σπίτι μετά από μια ολόκληρη μέρα δουλειάς, γραφείου όχι χειρονακτικής, η σύντροφος ξεκινάει να σας μιλάει και να ρωτάει για την μέρα που είχατε, επίσης σας ρωτάει διάφορα πράγματα. Από το τί φαγητό να φτιάξει αύριο, αν θα κάνετε μπάνιο, αν θα περάσετε από το κέντρο την επόμενη μέρα για να πάρετε κάτι που θέλει… και ξαφνικά βρίσκετε τον εαυτό σας εξαντλημένο και εκνευρισμένο. Τι έγινε;;;

Το πάθαινα και το παθαίνω ακόμα και σήμερα. Όλη αυτή η κούραση, που βγάζει τον εκνευρισμό, δημιουργείται από την χρήση του μυαλού, από τις συνεχείς αποφάσεις. Ξέρω ακούγεται περίεργο γιατί πόσο μπορεί πια να κουράζεσαι από την χρήση του μυαλού σου; Και μην απαντήσετε όπως οι φίλοι μου για μένα «Καθόλου, αφού έχεις ελάχιστο!»

Σκεφτείτε το όμως. Κάθε μέρα αποφασίζετε και διαχειρίζεστε όλο και περισσότερα πράγματα. Ο εργάτης της γνώσης της νέας εποχής, ή knowledge worker κατά τον Πίτερ Ντράκερ, έχει να καθορίζει συνεχώς με το μυαλό του την εργασία του, την αποθήκευση δεδομένων, τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει και όλες τις υποχρεώσεις που του τραβάνε τον ψυχισμό του σε δέκα μεριές. Λογικό είναι στο τέλος της ημέρας να έχει φτάσει στο όριο του όσον αφορά την ικανότητά του να αποφασίζει. Θέλει απλώς να φάει και να αποχαυνωθεί στο ιριδίζον κουτί (λάμπει και είναι υπέροχο…)

Η δύναμη της θέλησης που καθημερινά χρησιμοποιούμε πηγάζει από μέρη του εγκεφάλου που με τις παραπάνω διαδικασίες καθημερινά καταπονούνται. Έτσι εξασθενεί και βρίσκεις τον εαυτό σου μπροστά στην τηλεόραση αντί να κάνεις την προετοιμασία της επόμενης μέρας.

Το μυαλό μας εκκρίνει κορτιζόλη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη όταν αφηνόμαστε εκείνες τις ώρες που είναι αδύναμο και χαλαρώνουμε. Μας ανταμείβει δηλαδή για τη τεμπελιά μας! Και είναι λογικό, αφού δεν το ενδιαφέρει (το μυαλό μας) η προσωπική μας επιτυχία αλλά απλά και μόνο η επιβίωση. Όσο λοιπόν μας ποτίζει με τις παραπάνω ορμόνες τόσο μαθαίνει να τις ζητάει και ξαφνικά είμαστε εθισμένοι και δεν το ξέρουμε.

Σύμφωνα με μελέτες ο άνθρωπος παίρνει περίπου 227 αποφάσεις καθημερινά. Το πρωί που είμαστε ξεκούραστοι είναι ευκολότερο να αποφασίσουμε καλύτερα. Όσο όμως περνάει η ώρα και οι μπαταρίες του κέντρο αποφάσεών μας αδειάζουν τόσο δυσκολότερο είναι να αποφασίσουμε και να σκεφτούμε λογικά. Δείτε λοιπόν μερικούς τρόπους για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να παίρνει καλύτερες αποφάσεις ευκολότερα:

  • Σωστή διατροφή υψηλή σε ποιότητα. Δύσκολο αλλά εάν δεν το βάλετε στο πρόγραμμα δεν θα δείτε αποτελέσματα γενικά σε πολλά πράγματα. Η σωστή διατροφή δίνει περισσότερη δύναμη και διάρκεια στην ικανότητα μας να αποφασίζουμε σωστά.

  • Αδειάστε το μυαλό σας. Χρησιμοποιήστε μια μεθοδολογία σαν το GTD για να αδειάσετε το μυαλό σας από άχρηστες πληροφορίες και να αυτοματοποιήσετε την διαχείριση εργασιών. Αυτό από μόνο του προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ.

  • Προετοιμαστείτε. Είτε πρόκειται για εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων και εργασιών, είτε για καθημερινή απογευματινή προετοιμασία για την επόμενη μέρα είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να έχετε μέρες όπου ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, πότε να το κάνετε και τι δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε μαζί του.

Είναι εύκολο να σαμποτάρεις τον εαυτό σου και να δημιουργήσεις πρόβλημα στην καθημερινότητά σου. Και το χειρότερο είναι ότι, ως συνήθως, το πρόβλημα το βγάζουμε στο τέλος της ημέρας απέναντι στους αγαπημένους μας. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να βρούμε την λύση.

Καλή τύχη σε όλους.

Αφήστε μια απάντηση