Κρυπτονομίσματα: Τα χειρότερα είναι μπροστά;

Το sell-off στα στα assets υψηλού ρίσκου έχε αφήσει το πιο ισχυρό του ίσως αποτύπωμα στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Τη Δευτέρα, το bitcoin βρέθηκε σε ναδίρ εξαμήνου, αγγίζοντας τα 33.000 δολάρια (33.058) και έχοντας πια χάσει πάνω από το 50% της αξίας του σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του των 69.000 δολαρίων του Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει χάσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε αξία από το Νοέμβριο καθώς ether και solana παρασύρθηκαν πτωτικά από το bitcoin. Η αξία του ether έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από τότε που έφτασε στο «ταβάνι» του τον Νοέμβριο, ενώ το solana έχει «βουτήξει» ακόμα περισσότερο, υποχωρώντας κατά 65%.

«Το bitcoin θα αντιμετωπίσει αντίρροπες δυνάμεις και ισχυρές αντιστάσεις για να ανακτήσει έδαφος, μέχρι τουλάχιστον οι μακροοικονομικές συνθήκες να αλλάξουν», σημείωσε ο πρόεδρος της Horizon Μαρκ Ελένοβιτς, προσθέτοντας: «Όσο τα επιτόκια αυξάνονται, ενδέχεται να δούμε περισσότερα sell off σε assets τα οποία θεωρούνται υψηλού ρίσκου, όπως το bitcoin».

Όσο συνεχίζονται όμως οι ρευστοποιήσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων, οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, κάνοντας λόγο για «crypto winter» (χειμώνας των κρυπτονομισμάτων), μια φράση που αναφέρεται σε bear market στη «ζωή» της νέας αγοράς ψηφιακών νομισμάτων. Το πιο πρόσφατο τέτοιο περιστατικό συνέβη στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018, όταν το bitcoin κατέρρευσε έως και 80% από το ιστορικό υψηλό.

Ύφεση ή διόρθωση;
Ο Ντέιβιντ Μάρκους, πρώην επικεφαλής του τμήματος κρυπτογράφησης στη μητρική Meta του Facebook, φάνηκε να παραδέχεται ότι ο «χειμώνας κρυπτονομισμάτων» έχει ήδη φτάσει. Σε tweet του τη Δευτέρα, ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια των χειμώνων κρυπτονομισμάτων, οι καλύτεροι επιχειρηματίες χτίζουν τις καλύτερες εταιρείες. Αυτή είναι η στιγμή για άλλη μια φορά να επικεντρωθούμε στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων έναντι της άντλησης tokens».

Η διευθύνουσα σύμβουλος στην εταιρεία τεχνολογικών ερευνών L’Atelier, που συνδέεται με το BNP Paribas, Νάντια Ιβάνοβα, είπε, από την πλευρά της, ότι δεν είναι πεπεισμένη ότι έχει φτάσει ακόμη ένας χειμώνας κρυπτονομισμάτων, αλλά η αγορά βρίσκεται «τώρα σε μια περίοδο χαλάρωσης». Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κακό, υποστήριξε. «Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους – ειδικά με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία σε αυτήν την αγορά – πολλοί developers φαίνεται να έχουν αποσπαστεί από τα εύκολα κέρδη από την κερδοσκοπία σε NFT (μη ανταλλάξιμα tokens) και άλλα ψηφιακά στοιχεία. Μια περίοδος χαλάρωσης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια ευκαιρία για να αρχίσουμε να χτίζουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς», είπε.

Οι πιέσεις στα κρυπτονομίσματα «συμβαδίζουν» με τις πιέσεις στις μετοχές, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η συμμετοχή από μεγάλα funds σημαίνει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία διαπλέκονται περισσότερο με τις παραδοσιακές αγορές. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 8% από την αρχή του έτους, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί πάνω από 12%. Και η συσχέτιση μεταξύ της απόδοσης του bitcoin και του S&P 500 μεγαλώνει τον τελευταίο καιρό.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων και η επιθετική νομισματική «σύσφιξη» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αποστραγγίσουν τη ρευστότητα από την αγορά. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει τέτοιες κινήσεις ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της εποχής του εξαιρετικά φθηνού χρήματος και των υψηλών αποτιμήσεων, ειδικά σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία, που ωφελείται από τα χαμηλότερα επιτόκια, καθώς οι εταιρείες συχνά δανείζονται κεφάλαια για να επενδύσουν στην επιχείρησή τους.

«Πιστεύω ότι σχετίζεται με την φυγή και την απόσυρση από τα assets υψηλού ρίσκου», είπε η Ιβάνοβα αναφερόμενη στην πρόσφατη πτώση του bitcoin.

Ο αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης και διεθνής στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Luno, Vijay Ayyar, θεωρεί ότι η πρόσφατη πτώση των κρυπτονομισμάτων είναι περισσότερο μια «διόρθωση» παρά μια διαρκής ύφεση. Όπως αναφέρει, το βασικό επίπεδο που πρέπει να προσέξει κανε΄ς για το bitcoin είναι τα 30.000 δολάρια. Εάν κλείσει κάτω από αυτό το σημείο σε μια εβδομάδα ή περισσότερο, «αυτό σίγουρα θα έδειχνε μεγάλη πιθανότητα μιας bear market», είπε. Μια πτώση περίπου 80% από την πρόσφατη κορύφωση του bitcoin θα έδειχνε τιμή μικρότερη από 15.000 δολάρια. Ο Ayyar όμως δεν πιστεύει ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι στο τραπέζι.

Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική περαιτέρω ρυθμιστικών δυσκολιών στη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, μιμούμενη μια το παράδειγμα της γειτονικής Κίνας. Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια στρατηγική για τη ρύθμιση της κρυπτογράφησης από τον επόμενο μήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Αφήστε μια απάντηση