Λάθος αναλογία Ω3 με τα Ω6 λιπαρά οξέα. Η καταστροφή της καλής υγείας.

Λάθος αναλογία Ω3 με τα Ω6 λιπαρά οξέα. Η καταστροφή της καλής υγείας.. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα αναμφισβήτητα έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου και μάλιστα σε ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα. Από βρέφη, παιδιά, μαθητές, γυναίκες έγκυες ή θηλάζουσες, σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, αθλητές αλλά και άτομα στα βαθιά γεράματα.
Πολυάριθμες πηγές και μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής, ένα από τα πράγματα που πρέπει να λαμβάνουν υπ όψιν είναι η σχέση των Ω3 με τα Ω6 λιπαρά που καταναλώνουν.


Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν πως η ιδανική αναλογία είναι 1 προς 1. Δηλαδή για κάθε ένα γραμμάριο Ω3 πρέπει να καταναλώνουμε το πολύ 1 γραμμάριο Ω6 λιπαρά οξέα. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;
Στη διατροφή Δυτικού τύπου η σχέση κυμαίνεται από 15/1 εώς και 16,7/1! (πηγή: pubmed / 12442909). Με απλά λόγια οι διατροφικές συνήθειες Δυτικού τύπου πάσχουν από σοβαρή έλλειψη σε Ω3 λιπαρά οξέα ενώ τα περισσότερα φαγητά είναι φορτωμένα με μεγάλες ποσότητες Ω6 λιπαρών οξέων καθώς και trans λιπαρών που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία.
Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος: Είναι αυτό τόσο σοβαρό; Και η απάντηση είναι – ΝΑΙ. Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το ανθρώπινο σώμα είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι ανάγκες σε λιπαρά οξέα να βρίσκονται σε ισορροπία.


Μεγάλες ποσότητες από Ω6 λιπαρά οξέα και μικρές ποσότητες Ω3, όπως οι τυπικές δίαιτες Δυτικού τύπου δημιουργούν ένα παθογόνο κλίμα για την ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών και βλαβών στην υγεία όπως:


* καρδιαγγειακά προβλήματα
* πήξη των αιμοπεταλίων
* θρόμβωση και στένωση των αγγείων
* διάφορες μορφές καρκίνου
* αυτοάνοσα νοσήματα
* χρόνια φλεγμονή


Στον αντίποδα, αυξημένα επίπεδα Ω3 έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια διατροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα και πτωχή με Ω6 λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα:


* Σε δευτερογενή πρόληψη από καρδιαγγειακά νοσήματα και βλάβες, ένα κλάσμα 4/1 (4 Ω6 προς 1 Ω3) σχετιζόταν με 70% μείωση θανάτων.
* Σε κλάσμα 2,5/1 Ω6 προς Ω3 παρατηρήθηκε μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ μια αντίστοιχη σχέση 4/1 δεν έδειξε καμία διαφορά.
* Όσο χαμηλότερη η σχέση Ω6 προς Ω3 σε γυναίκες έδειξε μειωμένα επίπεδα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
* Ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα είδαν σημαντική μείωση στη φλεγμονή όταν η σχέση Ω6 προς Ω3 ήταν 2-3/1.
* Βελτίωση στα συμπτώματα είχαν άτομα που έπασχαν από άσθμα όταν η σχέση ήταν 5/1 ενώ χειροτέρεψαν τα συμπτώματα όταν η σχέση έγινε 10/1.


Όλα τα παραπάνω αποτελέσματα συνηγορούν στο ότι η λάθος διατροφή, πτωχή σε Ω3 λιπαρά και καθαρές τροφές (μη επεξεργασμένες), επηρεάζει την υγεία πολυπαραγοντικά και πολύπλευρα.
Ανάλογα με την ασθένεια η σχέση των Ω3 με τα Ω6 μεταβάλλεται. Το σίγουρο πόρισμα είναι πως ένα μικρότερο κλάσμα Ω6 προς Ω3 είναι ένα από τα κλειδιά για την πρόληψη αλλά και δευτερογενή αντιμετώπιση, παράλληλα με φαρμακευτικές αγωγές, διαφόρων ασθενειών και βλαβών της υγείας.


– Όσο μικρότερο το κλάσμα Ω6/Ω3 τόσο μικρότερο και το ρίσκο για χρόνιες ασθένειες που μαστίζουν το Δυτικό πολιτισμό. –


Δυστυχώς τα Ω6 λιπαρά κρύβονται σε πάρα πολλά τρόφιμα και φαγητά. Και αυτό λόγω της χρήσης φτηνών μαγειρικών λαδιών και επεξεργασμένων «ραφιναρισμένων» ελαίων που είναι γεμάτα trans λιπαρά οξέα.
Το μαγείρεμα με ελαιόλαδο έχει αντικατασταθεί με άλλα φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, καρδαμέλαιο και το βαμβακέλαιο. Τα συγκεκριμένα φυτικά λάδια έχουν τεράστιες ποσότητες Ω6 λιπαρών οξέων και πολύ χαμηλές ποσότητες Ω3.


Για να πάρετε μια εικόνα το καλαμποκέλαιο έχει αναλογία Ω6 / Ω3 60:1 ενώ το καρδαμέλαιο έχει αναλογία Ω6 / Ω3 77:1.


Τα περισσότερα ζώα εκτροφής τρέφονται με άλευρα και ζωοτροφές που ουδεμία σχέση έχουν με την τροφική τους αλυσίδα. Ως αποτέλεσμα η διατροφική αξία του κρέατος και των παραγώγων (γάλα, τυρί, αυγά) έχουν πολύ λίγες συγκεντρώσεις σε Ω3 λιπαρά σε αντίθεση με τα Ω6 και τα κορεσμένα λίπη που είναι δυσανάλογα πολλά.
Υπάρχουν μια σειρά από τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές από Ω3 λιπαρά. Δεν μπορούμε όμως εκ των πραγμάτων να αλλάξουμε ριζικά τις διατροφικές μας συνήθειες από την Παρασκευή στο Σάββατο ούτε να αγοράζουμε αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα και κρέατα ελευθέρας βοσκής. Όπως επίσης δε μπορούμε κάθε μέρα να τρώμε σαρδέλες και σολομό Αλάσκας που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα.Το σίγουρο είναι πως πρέπει να βελτιώσουμε σε βάθος χρόνου τις διατροφικές μας συνήθειες.

Omega-3 Complex Greece

 

 

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

2 Σχόλια
  1. Απλά perfect ενημέρωση…

  2. Απλά τελειο.

Αφήστε μια απάντηση