Μικρός οδηγός δημιουργίας επαγγελματικού δικτύου.

Μικρός οδηγός δημιουργίας επαγγελματικού δικτύου

 

mikros odigos dimiourgias epaggelmatikou diktiouΣε όλον τον κόσμο, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν αρκεί να έχεις τις κατάλληλες δεξιότητες για να τα καταφέρεις, χρειάζεται να γνωρίζεις και τους κατάλληλους ανθρώπους. Το οποίο αποτελεί επίσης από μόνο του μια ακόμα δεξιότητα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι το επαγγελματικό σας δίκτυο. Είναι στην ουσία φίλοι που μπορούν να σας βοηθήσουν ο ένας τον άλλο σε επαγγελματικό επίπεδο. Πως όμως μπορεί κάποιος να ‘χτίσει’ ένα τέτοιο επαγγελματικό δίκτυο;

 

Δεν μιλάμε για αθέμιτα μέσα. Και εάν όταν αναφέρουμε την έκφραση επαγγελματική δικτύωση σας έρχεται στο μυαλό όλη αυτή η δυσωδία του λεγόμενου ρουσφετιού στην Ελλάδα τότε καλό θα ήταν να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο την προσεγγίζετε ή να σταματήσετε να παραδειγματίζεστε από τους λάθος ανθρώπους. Αυτό που αρχικά πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πρέπει να είστε ειλικρινείς. Το δίκτυο σας δεν πρέπει να είναι γεμάτο με σημαντικούς ανθρώπους που μισείτε αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν. Πρέπει να είναι γεμάτο από ανθρώπους που λόγο της πραγματικά καλής και ειλικρινούς σχέσης που έχουν μαζί σας θα πάρουν κάποιο ρίσκο για εσάς.

 

Δημιουργήστε φιλίες με ανθρώπους από τον ίδιο χώρο με εσάς.

Σίγουρα είναι πολλές φορές βαρετές οι συναντήσεις με τους συνεργάτες έξω από το γραφείο αλλά αυτό συμβαίνει γιατί όταν 5-10 άνθρωποι δουλεύουν μαζί 40 τουλάχιστον ώρες την εβδομάδα το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να βρίσκονται και εκτός δουλειάς. Όλα αυτά όμως μπορούν να αλλάξουν όταν οι σχέσεις μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι καλές και δημιουργούν κλίμα το λιγότερο υποφερτό. Γνωρίστε λοιπόν λίγο καλύτερα τους συνεργάτες σας και μην μείνετε μόνο σε αυτό αλλά γνωρίστε και άλλους ανθρώπους στον ίδιο τομέα με εσάς.

 

Με λίγη προσπάθεια θα έχετε καλύτερη υποδοχή καθημερινά στο γραφείο, από ανθρώπους που χαίρονται που σας βλέπουν και φυσικά θα δεχθούν να σας βοηθήσουν όταν χρειαστεί!

 

Πως να κάνεις φίλους, επαγγελματικά.

Οι περισσότερες φιλίες στον εργασιακό χώρο γίνονται οργανικά και απλά. Στο κάτω κάτω είστε με τους ίδιους ανθρώπους όλη μέρα. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε και ιδιαίτερα για να τους πλησιάσετε. Απλά μην είστε απομονωμένος όλη μέρα στο γραφείο σας. Μην είστε όμως και ο ενοχλητικός συνεργάτης που δεν μπορεί να σταματήσει να μιλάει όταν ο άλλος έχει δουλειά. Μην αρνείστε μια πρόσκληση για καφέ μετά την δουλειά και μην φοβάστε να κάνετε και εσείς μία κάποια φορά. Επίσης, όσο και αν δεν θέλετε, πηγαίνετε σε εκείνες τις συναντήσεις μετά την δουλειά, όπως πάρτυ κλπ. Είναι πολλές φορές βαρετά και σας τρώνε πολύτιμο ελεύθερο χρόνο αλλά εάν δεν πηγαίνετε ποτέ είναι σίγουρο ότι χάνετε κάποιες επαφές που μπορεί να είναι πραγματικά πολύτιμες.

 

Έξω από το γραφείο μπορείτε να γνωρίσετε καινούργιο κόσμο εάν γίνετε μέλη κάποιου εμπορικού ή άλλου συλλόγου του επαγγέλματός σας και πηγαίνετε στις συναντήσεις του. Μπαίνοντας στον ίδιο χώρο με επαγγελματίες του χώρου σας θα βρείτε κοινά θέματα και ίσως και λύσεις για κοινά προβλήματα. Ίσως μάλιστα βρείτε τον άνθρωπο που θα έχει τις ικανότητες αλλά και την διάθεση να σας βοηθήσει εκεί. Εκεί το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε διατεθειμένος να βοηθήσετε όποιον μπορείτε και όπως μπορείτε, σε λογικά πλαίσια. Ο σκοπός είναι να κάνετε φίλους και γνωριμίες και η βοήθεια σε κάποιον είναι ο καλύτερος τρόπος.  Γίνετε επίσης μέλη στα φόρουμ που πολλές φορές έχουν αυτές οι κοινότητες. Έτσι θα μπορείτε να είστε ενημερωμένοι για τα νέα του κλάδου και να μένετε σε επαφή.

 

Να θυμάστε ότι το κύριο συστατικό ενός επαγγελματικού δικτύου είναι ένας κύκλος φίλων που έχει κοινά εργατικά θέματα. Σίγουρα με κάποιους δεν θα ταιριάξετε αλλά με πολλούς θα μπορέσετε να το κάνετε και να μάλιστα με πολύ λιγότερη προσπάθεια από ότι περιμένετε.

 

Διατηρώντας την επαφή.

Μέχρι τώρα είδαμε κάποιους τρόπους για να διευρύνει κάποιος το επαγγελματικό του δίκτυο μέσα από νέες γνωριμίες. Τώρα ας δούμε πως θα κάνουμε αυτές τις γνωριμίες να περάσουνε στο επόμενο σκαλοπάτι, αυτό της επαγγελματικής φιλίας.

 

Πρέπει να θυμάστε να είστε ειλικρινείς και να μην κυνηγάτε μόνο το αποτέλεσμα. Είναι ότι χειρότερο όταν μιλώντας με κάποιον αισθάνεσαι ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει την δουλειά του. Επίσης όταν κάποιος μας τηλεφωνεί μετά από μήνες απουσίας και το πρώτο πράγμα που μας λέει είναι ότι χρειάζεται την βοήθειά μας, μειώνει πολύ τις πιθανότητές του να τον εξυπηρετήσουμε. Μην είστε αυτός ο τύπος. Κρατήστε την επαφή με αυτές τις γνωριμίες έτσι ώστε να δημιουργηθεί η φιλία και η εμπιστοσύνη που θα είναι πολύ σημαντική σε μια στιγμή ανάγκης. Φεύγοντας από μια δουλειά π.χ. πολύ λίγοι είναι αυτοί που κρατάνε πραγματικά επαφή με τους παλιούς συνεργάτες και ας ήταν μαζί αρκετά χρόνια.

 

Έχετε επίσης στο μυαλό σας ότι το επαγγελματικό σας δίκτυο δεν είναι εκεί για να σας λύνει όλα τα προβλήματα πάντα. Πολλές φορές απλά δεν θα μπορείτε να βρείτε βοήθεια από εκεί. Δεν σημαίνει αυτό ότι σας είναι άχρηστο ή ότι πρέπει να σταματήσετε να το αναπτύσσετε.

 

Καλή τύχη σε όλους!

 

Αφήστε μια απάντηση