Νέα χρονιά, τα ίδια λάθη;

Γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν θα πετύχουν και φέτος τους στόχους τους.

 

2015Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, τύχη και αγάπη. Μπορεί να διαβάζετε αυτό το άρθρο λίγες μόνο μέρες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και είμαι σίγουρος ότι σχεδόν όλοι έχουν κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και την στοχοποίηση της επόμενης. Θέλετε να δούμε μαζί για ποιον λόγο πολλοί από τους στόχους σας μπορεί να πέσουν στο κενό για μια ακόμα χρονιά; Ωραία. Ας ξεκινήσουμε.

Δεν έχουμε στόχους.

Το προφανέστερο. Εάν δεν έχεις ξεκάθαρους στόχους τότε μια ακόμα χρονιά θα περάσει κάνοντας τα ίδια πράγματα και περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Νομίζω αυτός είναι και ο ορισμός της παράνοιας…

 

Ο ενθουσιασμός κρατάει 15 μέρες.

Το 95% των ανθρώπων σταματάει τις προσπάθειες για αλλαγή στην νέα χρονιά μόλις μετά τις πρώτες 15 μέρες. Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που μας κάνει να ξεκινάμε όλο ελπίδα και να προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο χωρίς να καταφέρνουμε να κρατήσουμε τις υποσχέσεις στον εαυτό μας περισσότερο από 2 βδομάδες;

 

Βάζουμε στόχους ενώ θα έπρεπε να κοιτάμε την μόνιμη αλλαγή.

Το να πει κάποιος ότι ‘Φέτος θέλω να χάσω τα 15 κιλά που έχω παραπάνω” είναι πολύ διαφορετικό με το να πάρει την απόφαση να τρώει πιο υγιεινά και αθλείται λίγο περισσότερο. Κοιτάξτε να δημιουργήσετε καλές συνήθειες και το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς μονιμότερο.

 

Έχουμε χαμηλά στάνταρ για τον εαυτό μας.

Βάζοντας απλά στόχους αυτομάτως θεωρούμε ότι είμαστε κατώτεροί τους. Ανεβάστε τον πήχη για τον εαυτό σας και για μια ακόμα φορά καλλιεργείστε τις συνήθειες εκείνες που συνάδουν με το ποιος είστε. Ένα παράδειγμα. Τόσα χρόνια μέσα σε τουρνουά πολεμικών τεχνών είχα βαρεθεί να βλέπω πολλούς δασκάλους να είναι με τις κοιλιές τόσο μεγάλες που οι ζώνες δεν έφταναν να δεθούν γύρω τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν βλέπαν τον εαυτό τους ως δάσκαλο, πολεμοτεχνίτη αλλά ως κάτι άλλο. Πάντα χαιρόμουν τους δασκάλους που πρώτοι έκαναν όλα όσα ζητούσαν από τους μαθητές τους. Είχαν υψηλά στάνταρ για τον εαυτό τους και οι μαθητές ακολουθούσαν. Ανεβάστε τα στάνταρ σας. Πείτε μερικές φορές φέτος ‘Εγώ πλέον δεν το κάνω αυτό, δεν είμαι έτσι.’ και δεν θα χάσετε.

 

Δεν είμαστε αρκετά αποφασισμένοι.

Πόσοι από εμάς πραγματικά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας φέτος; Τους κοιτάμε τουλάχιστον μια φορά την μέρα για να τους έχουμε στο μυαλό μας; Κάνουμε κάθε μέρα πράγματα που θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτούς; Κάντε αυτές τις ερωτήσεις κάθε βράδυ στον εαυτό σας όταν βγάζετε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας η εβδομάδας και δείτε ειλικρινά εάν πραγματικά θέλετε να πετύχετε αυτά που ονειρεύεστε ή εάν απλά κοροϊδεύεται τον εαυτό σας και δεν έχετε βρει ακόμα τι θέλετε να πετύχετε.

 

Καλή συνέχεια σε όλους και ευτυχισμένο το 2015!

Αφήστε μια απάντηση