New Quantum Holistic Psychology

Από τον Πέτρο Βέβηλο για το περιοδικό Productive Habits

Ύστερα από 21 χρόνια ακαδημαϊκής βιωματικής, ερευνητικής και κλινικής εμπειρίας αποφάσισα να παρουσιάσω και να κοινοποιήσω την Θεραπευτική μου Μέθοδο και Θεωρία. Η μέθοδος ονομάζεται New Quantum Holistic Psychology ή NQHP και ο κόσμος θα μπορεί να ενημερωθεί για την μέθοδό μου στην σελίδα της NQHP (https://www.petrosvevilos.com/) . Είναι ένα συνδυασμός Ολοκληρωτικής Ψυχολογίας (θα εξηγήσω παρακάτω τον όρο) Κβαντικής Ψυχολογίας, Νευροφυσιολογίας/Νευροναντομίας του εγκεφάλου και Ολιστικής Θεραπευτικής. Πληροφορίες και Θέματα σχετικά μπορείτε να βρείτε στην σελίδα μουΗ συμβατική Ψυχολογία κατακερματισμένη και υπερεξειδικευμένη με χίλιους κλάδους και παρακλάδια έχει κάνει τον κύκλο της. Στην Ολοκληρωτική ψυχολογία χρησιμοποιούμε γνώσεις και τεχνικές από όλα τα πεδία της Ψυχολογίας ( συμπεριφορική, γνωστική, ψυχαναλυτική, ανθρωπιστική, κλινική, κοινωνική κλινική κ.α) Στόχος μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία θεραπείας για τον πελάτη. Κάθε πεδίο της ψυχολογίας έχει κάτι ξεχωριστό να μας προσφέρει από πλευρά γνώσης και Θεωρίας αλλά και από τη πλευρά θεραπευτικών τεχνικών. Είναι μια ενοποιητική ψυχοθεραπεία που ανταποκρίνεται κατάλληλα και αποτελεσματικά στα συναισθήματα τη συμπεριφορά την γνώση και την φυσιολογία του ατόμου ενώ αντιμετωπίζει και την πνευματική διάσταση της ζωής. Στην Ολοκληρωτική ψυχολογία στόχος μας είναι η ολοκλήρωση-σύνθεση-σύνδεση των «στοιχείων» της προσωπικότητας ώστε να φτάσει το άτομο στην απάλυνση των αμυντικών μηχανισμών και συγκρούσεων, στην αυτοποδοχή , στην Αυτογνωσία και τέλος στη προσωπική ανάπτυξη.

Μεγάλο ρόλο στην διαδικασία της ολοκλήρωσης και αναδιοργάνωσης των στοιχείων της προσωπικότητας παίζει η γνώση της νευροφυσιολογίας και νευροανατομίας του εγκεφάλου. Ο δρόμος της αυτογνωσίας ξεκινάει από το ¨Εγώ¨ του Αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και τελειώνει στο ¨Είμαι¨ του Δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Όλη μας η ζωή περνάει από τον Δυισμό των ¨Πρέπει¨ και των ¨Θέλω¨. Όταν τα ¨Πρέπει¨ εξυπηρετούν τα ¨Θέλω¨ έχουμε ¨Σύνθεση¨ όταν τα ¨πρέπει¨ φυλακίζουν τα ¨θέλω¨ έχουμε ¨Σύγκρουση¨. Περιληπτικά και υπεραπλουστευμένα στο Αριστερό ημισφαίριο έχουμε τα ¨Πρέπει¨τους κανόνες την στρατηγική τον Λόγο και τα επίκτητα συναισθήματα που είναι ο φόβος και η ενοχή και όσα εκπηγάζουν από αυτά. Στο Δεξί ημισφαίριο έχουμε την δημιουργία, την ενσυναίσθηση, τη μη λεκτική επικοινωνία ενυπάρχει η Αγάπη και βιώνουμε σε αυτό τον έρωτα και το ¨Μαζί¨.

Με τον όρο Ολιστική εννούμε ότι ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο από μια βιολογική μηχανή και γι’ αυτό, όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα υγείας, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε απλά στην αντιμετώπιση ενός βιολογικού συμπτώματος ή μιας κλινικής κατάστασης αλλά να προσπαθούμε για τη συνολική βελτίωση της κατάστασης υγείας του ανθρώπου.

Υγεία είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής πνευματικής ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και όχι μόνο η απουσία αρρώστιας ή αναπηρίας. Υγεία είναι η ¨Ευδαιμονία¨ .

Χρησιμοποιούνται διαγνωστικές μέθοδοι, που μας οδηγούν στην πραγματική αιτία της πάθησης, στη συνέχεια επιλέγονται οι κατάλληλες Θεραπευτικές τεχνικές, που δρουν σε όλα τα επίπεδα με σκοπό μια αποτελεσματική και ριζική θεραπεία. Η θεραπεία είναι στα πλαίσια της αρμονικής συνύπαρξης και συμπλήρωσης εναλλακτικής και συμβατικής ιατρικής Η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι προσωπική. Είναι αυτή που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας θέτει ως πρότυπο, όταν ορίζει την Υγεία όχι απλώς σαν την κατάσταση του ανθρώπου, στην οποία δεν υπάρχει αρρώστια ή αναπηρία, αλλά ως την κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας.

Με άλλα λόγια ο κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή πνευματική -ψυχική σωματική οντότητα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δηλαδή δεν μπορούμε να ομιλούμε μόνο για παθήσεις αλλά για ανθρώπινες υπάρξεις σαν σύνολο.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο όρος Ολιστική και Ολοκληρωμένη Ιατρική, συχνά περιγράφει αρκετές, διαφορετικές σε κάποια σημεία μεταξύ τους μεθοδολογικές προσεγγίσεις, που μοιράζονται την παραπάνω άποψη για την υγεία του ανθρώπου. Οι προσεγγίσεις αυτές αποτελούν τους ‘κλάδους’ της Ολιστικής και Ολοκληρωμένης Ιατρικής, κάθε ένας από τους οποίους έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην αντιμετώπιση κάποιων παθολογικών καταστάσεων.

Ως προς τη διάγνωση με βάση τις αρχές της Ολιστικής και Ολοκληρωμένης Ιατρικής, πρέπει να διευκρινισθεί ότι η βασική διάγνωση μιας πάθησης διαταραχής γίνεται με την ίδια αναλυτική μέθοδο και τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις, που χρησιμοποιεί η συμβατική ιατρική. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται επιπλέον μέθοδοι διάγνωσης και κατάταξης της πάθησης, οι οποίες προέρχονται από μη συμβατικό θεραπευτικό σύστημα, όπως παραδοσιακή κινέζική ιατρική (βελονισμός), ομοιοπαθητική, βιοενεργειακή θεραπεία κ.τ.λ

Ο Επόμενος όρος που θα εξετάσουμε είναι η Κβαντική Ψυχολογία

Πριν προχωρήσω καταθέτω τα λόγια του Νιλς Μπορ (Βραβείο Νόμπελ 1922 για την δομή του Ατόμου): ¨Αυτοί που δεν παθαίνουν σοκ, όταν ακούν για πρώτη φορά σχετικά με την κβαντική θεωρία δεν είναι δυνατόν να την έχουν καταλάβει.¨

Εδώ και τριάντα χρόνια ορισμένοι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει και δηλώσει με διάφορους τρόπους πως οι ανακαλύψεις της κβαντικής φυσικής ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις αρχαίες πνευματικές διδασκαλίες – ειδικά αυτές της Ελλάδας και της Ινδίας.

Με τον όρο Κβαντική εννοούμε την ψυχολογία-ψυχοθεραπεία η οποία συνδυάζει με αρμονικό τρόπο την Κβαντική Φυσική με την Ανθρωπιστική ψυχολογία. Θεωρούμενη από πολλούς σαν μια μοντέρνα εκδοχή (συνέχεια) των ιδεών του Maslow και του Rogers, με διάχυτα στοιχεία ανατολικών παραδόσεων, η Κβαντική ψυχολογία μπορεί να αποδειχθεί οτι είναι πολύ αποτελεσματική ως θεραπεία.

Η Κβαντική ψυχολογία δημιουργήθηκε από τον Stephen Wolinsky (1993). Ο Wolinsky, μετά απο αρκετά χρόνια αναζήτησης και αυτογνωσίας στις ανατολικές παραδόσεις, συνδύασε με γοητευτικό τρόπο τις ανατολικές παραδόσεις με τη δυτική ψυχοθεραπευτική υπό το πρίσμα των κυριότερων θεωριών φυσικής του 20ου αιώνα. Ο Wolinsky συνέθεσε ένα εργαλείο συνειδητοποίησης και αλλαγής, εύχρηστο για τους περισσότερους ανθρώπους. Όπως είναι φυσικό, δοκίμασε τη θεωρεία του σε ψυχοθεραπευτικό επίπεδο με άριστα αποτελέσματα. Εγώ προσωπικά θεωρώ πατέρες της Κβαντικής Ψυχολογίας τον Ράιχ ο οποίος μίλησε και θεράπευσε με την ¨Οργόνη¨ και τον Γιούνγκ(ατομικό- συλλογικό ασυνείδητο) . Ακόμη περισσότερο πατέρας της Κβαντικής Ψυχολογίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ο Πλάτωνας ο οποίος πρώτος μίλησε για την ¨Ιδέα¨ και το ¨παγκόσμιο Ιδεατό¨ Η Κβαντική ψυχολογία, αντίθετα με τις άλλες θεωρίες, δεν κάνει υποθέσεις για τα αίτια- αιτιατά στη σύγχρονη ζωή. Αντίθετα, προσπαθεί να δει τα κυριότερα ανθρώπινα συμβάντα στο κβαντικό επίπεδο και να θεωρήσει τα συναισθήματα, τις επιδιώξεις ή τις προθέσεις ως συγκεκριμένα γεγονότα με συγκεκριμένη ενέργεια στο κβαντικό επίπεδο. Βασική αρχή της Κβαντικής ψυχολογίας είναι ότι “ο παρατηρητής διαμορφώνει την πραγματικότητα του”. Βασική πειραματική απόδειξη του παραπάνω είναι το ¨πείραμα των δύο σχισμών¨

Τι σημαίνει “ο παρατηρητής δημιουργεί την πραγματικότητα του”; Η σύγχρονη ψυχολογία στηρίζεται στη Νευτώνεια λογική, ότι παντού υπάρχουν αίτια και αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος νοιώθει καταθλιπτικά, αυτή η κατάθλιψη οφείλεται σε κάποια αίτια στο παρελθόν που δημιουργούν αυτή τη συμπεριφορά στο παρόν. Για την Κβαντική ψυχολογία όμως, η κατάθλιψη προξενείται στο παρόν επειδή κάποιος επικεντρώνει την προσοχή του σ’ αυτή. Με ειδικές ασκήσεις ο καθένας μπορεί να δει οτι η “κατάθλιψη” και ο “παρατηρητής της κατάθλιψης” είναι το ίδιο πράγμα. Αν νοιώθουμε καταθλιπτικά, είναι γιατί η παρατήρησή μας εκείνη τη στιγμή είναι κατάθλιψη, γιατί τη δεδομένη στιγμή “είμαστε” κατάθλιψη.

Μια άλλη αρχή της Κβαντικής ψυχολογίας είναι ότι τα συναισθήματα δε διαφέρουν κατά βάθος, αλλά αποτελούνται από ενέργεια. Η κβαντική ενέργεια με συγκεκριμένες ταμπέλες (αυτό που νοιώθω είναι… χαρά, αυτό που νοιώθω είναι… θυμός) γίνεται το συναίσθημα που βιώνουμε. Αν βιώνουμε χαρά είναι γιατί έχουμε κολλήσει την ταμπέλα ‘χαρά” στην κβαντική ενέργεια. Η συνειδητοποίηση οτι όλα τα συναισθήματα είναι κατά βάθος ίδια, μπορεί να είναι μια από τος πιο αποκαλυπτικές στιγμές στη ζωή ενός ατόμου.

Το επόμενο βήμα στην Κβαντική Ψυχολογία είναι η αποκάλυψη ότι τα συναισθήματα και η ύλη, οι σκέψεις και τα υλικά πράγματα σε κβαντικό επίπεδο δε διαφέρουν καθόλου. Ένα συναίσθημα είναι μια δόνηση υποατομικών σωματιδίων με συγκεκριμένες συχνότητες. Μια σκέψη είναι μια δόνηση ενέργειας του παρατηρητή (εαυτού) που προκαλείται από την πρόθεση του παρατηρητή. Αλλάζοντας προθέσεις, μπορούμε να αλλάξουμε αυτόματα σκέψεις. Αλλάζοντας σκέψεις με την παρατήρηση δημιουργούμε καινούρια κύματα ενέργειας.

Η Κβαντική Ψυχολογία μας θυμίζει ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από τη δυτική αιτιοκρατούμενη σκέψη. Ίσως για να καταλάβουμε καλύτερα τον ανθρώπινο νου, να πρέπει να τον δούμε στη συνεργασία του με το υπόλοιπο σύμπαν σε κβαντικό επίπεδο και όχι μεμονωμένα, στο περιβάλλον που μας φαίνεται “πραγματικό”.

Στην μέθοδό μου NQHP (New Quantum Holistic Psychology) συνδυάζουμε τις αρχές της Ολιστικής Θεραπείας και της Κβαντικής Ψυχολογίας. Θεωρούμε εξίσου σημαντικό τον άξονα αίτιο-αιτιατό, καθώς είναι σημαντικός παράγοντας αυτογνωσίας αλλά και θεραπείας. Για να στρέψω την παρατήρησή μου κάπου θα πρέπει να γνωρίζω πρώτα που θέλω να πάω. Γνώση-Στρατηγική-Δράση.
Η νευροφυσιολογία μας δείχνει ότι η Αυτογνωσία περνάει μέσα από τον δρόμο των ¨στοιχείων¨ της προσωπικότητας που εδράζουν σε Αριστερό & Δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο. Αριστεροεγκεφαλικά & Δεξιοεγκεφαλικά Στοιχεία .

Η οπτική του αιτίου-αιτιατού υπό το πρίσμα της κβαντικής θεώρησης αλλάζει καθώς το βλέπουμε από την σκοπιά του παρατηρητή.

Όλοι οι άνθρωποι και οι καταστάσεις γύρω μας είναι συναντήσεις με τον εαυτό μας, όπου καλούμαστε να αναγνωρίσουμε τα ¨στοιχεία¨ μέσα μας και κατόπιν να τα αλλάξουμε ή να τα προσαρμόσουμε. Και όπως λέει ο Καβάφης ¨Τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες αν δεν τους κουβαλείς μέσα σου μην τους φοβάσαι.¨

Στον κόσμο των φαινομένων βιώνουμε το ¨μέσα μας¨ και όταν αλλάζουμε σκέψεις , λέξεις(Λογισμικό) , συναισθήματα και παρατήρηση αλλάζουν και τα φαινόμενα που βιώνουμε.

Ολοκλήρωση Εαυτού- Αυτογνωσία , Αλλαγή mindset, Θετικός Οραματισμός, Εμψύχωση, Yoga, Βιοενεργειακή Θεραπεία , Παρεμβατική Συμβουλευτική ή Life training, Ανάπτυξη κοινωνικών Δεξιοτήτων , Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, Προληπτική Θεραπευτική Διατροφή, Καλλιτεχνία, Χορός και Σωματική άσκηση είναι μόνο κάποιες από τις Θεραπευτικές Πρακτικές που έχουμε στην NQHP.

Η πλαστικότητα , και ο πλουραλισμός της NQHP μας επιτρέπει πάντοτε να προσαρμόζουμε την Θεραπεία στον Άνθρωπο και όχι τον Άνθρωπο στην Θεραπεία! Ευδαιμονείτε!

Petros Vevilos
Psychologist/Psychotherapist/LifeTrainer
MSc Social Clinical Psychology
Master Bioenergy Therapy (Reiki)

Αφήστε μια απάντηση