Ο Ελον Μασκ δίνει 100 εκατ. για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα

Η δέσμευση των εκπομπών είναι βασική προτεραιότητα πολλών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επικεφαλής της Tesla Inc, Ελον Μασκ, υποσχέθηκε μέσω Twitter ένα βραβείο 100 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη της ”καλύτερης” τεχνολογίας δέσμευσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η δέσμευση των εκπομπών που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι βασική προτεραιότητα πολλών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά, μέχρι στιγμής, έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος. Η έμφαση δίδεται κυρίως στη μείωση των εκπομπών και όχι στην απομάκρυνσή τους από την ατμόσφαιρα.

Το Διεθνές Πρακτορείο Ενέργειας είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο ότι η δραστική αύξηση της ανάπτυξης τεχνολογιών για τη δέσμευση των εκπομπών άνθρακα, είναι απολύτως απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών.


″Προσφέρω βραβείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα” ανακοίνωσε στο Twitter ο Μασκ, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν ”περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα”.

Ο Ελον Μασκ, ο οποίος ίδρυσε και πούλησε την εταιρεία PayPal, είναι σήμερα επικεφαλής μερικών εκ των πιο φουτουριστικών εταιρειών του κόσμου. Εκτός από την Tesla, ηγείται της διαστημικής SpaceX και της Neuralink, μίας σταρτ-απ που αναπτύσει τεχνολογίες για τη σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με κομπιούτερ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Την επομένη της ορκωμοσίας του, ανακοίνωσε την τοποθέτηση της Τζένιφερ Γουίλκοξ, ειδικής στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, στην θέση υφυπουργού ορυκτών καυσίμων του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

Αφήστε μια απάντηση