Ο κανόνας του 1%.

Μικρές αλλαγές, μεγάλα αποτελέσματα.

Πάντα μου άρεσε η γυμναστική. Είτε σαν ποδοσφαιριστής, είτε σαν δάσκαλος πολεμικών τεχνών για 15 χρόνια, είτε σαν αθλητής crossfit και τώρα πλέον σαν δρομέας έκανα πάντα προπόνηση σε κάτι. Δεν ήξερα όμως πόσο σημαντικός είναι ο κανόνας του 1%

 

 

Τα τελευταία χρόνια αγάπησα το τρέξιμο και, αν και στα 43 μου, ξεκίνησα να κάνω προπονήσεις για μαραθώνιο. Όμως εκεί κατάλαβα ότι προπονούμουν για αρκετά χρόνια με τον λάθος τρόπο. Μέσα στο μυαλό μου ήμουν ακόμα 20 χρονών οπότε ξεκινούσα δυνατά, με αποτέλεσμα ή να πάθω υπερκόπωση ή να τραυματιστώ και να μείνω πίσω πάλι. Όλα αυτά έως ότου ανακάλυψα την μέθοδο MAF training και τον κανόνα του 1%. 

 

Η μέθοδος MAF είναι από τον Δρ. Φιλ Μάφετον ο οποίος μίλησε για προπόνηση χαμηλού ρυθμού για ανάπτυξη αεροβικής βάσης (θα μιλήσω εκτενώς σε άλλο άρθρο για αυτήν). Όμως μαζί με αυτήν βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο για κάτι που λέγεται ο κανόνας του 1% ή αλλιώς το Σύνολο των Ανεπαίσθητων Βελτιώσεων.

 

Η ιστορία μιλούσε για τον Dave Braisford, ο οποίος το 2003 ανέλαβε τα ηνία της ποδηλατικής ομάδας της Αγγλίας. Μιας ομάδας που τα τελευταία 100 χρόνια δεν είχε κερδίσει σχεδόν τίποτα, ήταν ο περίγελος του αθλήματος και μάλιστα είχε πρόβλημα με τους χορηγούς γιατί εταιρίες ποδηλάτων δεν ήθελαν η ομάδα να χρησιμοποιεί τα ποδήλατά τους γιατί το θεωρούσαν δυσφήμιση. 

 

clickup

Όμως ο Braisford είχε πλάνο. Έτσι ξεκίνησε να βελτιώνει τα πάντα μέσα στην ομάδα ακόμα και στο ελάχιστο. Από τα βασικά του αγωνίσματος όπως την σέλα ή τις ρυθμίσεις ή τα ρούχα των αθλητών ή τα λάστιχα (που τα έτριβαν με αλκοόλ για καλύτερη πρόσφηση) έως λεπτομέρειες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Δείτε μερικές. 

 

  • Έκανε έρευνα για να βρει τα καλύτερα μαξιλάρια για ύπνο για τον κάθε αθλητή.
  • Προσέλαβε γιατρό που έκανε μάθημα στους αθλητές για το πλύσιμο των χεριών έτσι ώστε να μην αρρωσταίνουν από ιώσεις. 
  • Έκανε έρευνα για να βρει το καλύτερο ζελέ για μασάζ έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αποκατάσταση
  • και μυριάδες άλλες μικρές βελτιώσεις!

 

Προσπαθούσε να βελτιώσει κατά 1% τα πάντα! Με αυτόν τον τρόπο όλες αυτές οι μικρές βελτιώσεις θα είχαν μεγάλη επίπτωση στα αποτελέσματα. 

 

Ακούγεται περίεργο; Τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν πλήρως!

 

5 χρόνια μετά την εφαρμογή του προγράμματος έγινε το εξής. Από το 2007 έως το 2017 η αγγλική ομάδα ποδηλασίας έκανε το καλύτερο σερί νικών στην ιστορία του αθλήματος. Κέρδισαν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου παίρνοντας το απίστευτο 60% των χρυσών μεταλλίων. Στους επόμενους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο τα ίδια και έθεσαν και 9 ολυμπιακά ρεκόρ και 7 παγκόσμια! 

Κέρδισαν 5 φορές το Tour de France και συνολικά 178 πρωταθλήματα σε 10 χρόνια!

 

Πως είναι δυνατόν να έγινε κάτι τέτοιο; Είναι πράγματι τόσο σημαντικό αυτό το 1% που μπορεί κάποιος να βελτιώνεται καθημερινά; Δείτε λίγο το παρακάτω σχήμα:

 

Η δύναμη στο Σύνολο των Ανεπαίσθητων Βελτιώσεων.

Όπως βλέπουμε εάν βελτιώνεις 1% καθημερινά κάτι σε 365 μέρες θα έχεις αποτέλεσμα 37.78 φορές καλύτερο. Φυσικά το ίδιο ισχύει και εάν χειροτερεύεις κάτι 1% για έναν χρόνο. Στο τέλος θα έχεις πολύ μικρότερο αποτέλεσμα.

 

Είναι πολύ εύκολο να υπερτιμήσεις την μία καθοριστική εκείνη στιγμή και να υποτιμήσεις την αξία των μικρών ανεπαίσθητων βελτιώσεων σε καθημερινή βάση. Έτσι, τις περισσότερες φορές, περιμένουμε να έρθει κάποιος ή κάτι για να αλλάξουμε στην ζωή μας ενώ η πραγματική αλλαγή συμβαίνει στις καθημερινές μικρές εκείνες συνήθειες που δεν υπολογίζουμε. Η παραπάνω κουταλιά ζάχαρη στον καφέ, η μέρα που δεν έκανες προπόνηση ή εκείνη η ώρα το βράδυ που θυσίασες για να δεις ένα ακόμα επεισόδιο στην τηλεόραση. Όλα αυτά μαζεύονται, όλα τα 1% που κάνουμε χειρότερα μας φέρνουν τελικά ένα κακό αποτέλεσμα. Και το χειρότερο; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι λάθος κάναμε για να φτάσουμε ως εδώ. 

 

Για πολλά χρόνια και εγώ δεν καταλάβαινα τι ήταν αυτό που με κρατούσε πίσω. Ένιωθα ότι τα έκανα όλα σωστά αλλά έκανα λάθος. Πλέον ο κανόνας του 1% έδωσε την λύση!

 

Αφήστε μια απάντηση