Όταν η Διαχείριση Χρόνου αποτυγχάνει

“Καλά όλα αυτά τα συστήματα αλλά στην πραγματικότητα…”

 

productivity failΠόσες φορές προσπαθήσατε να οργανωθείτε, δουλέψατε πάνω σε αυτό για περίπου ένα μήνα και μετά παρατήσατε το σύστημα που επιλέξατε και επιστρέψατε στο γνώριμο και βολικό σας χάος; Πιστέψτε με και γω το πέρασα αρκετές φορές αυτό, αλλά κάποια στιγμή κατάλαβα ότι, όπως και στις πολεμικές τέχνες, πρέπει να εφαρμόζεις τις λύσεις που σου ταιριάζουν περισσότερο μέχρι να αποκτήσεις τις κατάλληλες συνήθειες. Διαβάστε λοιπόν μερικές συμβουλές για την δημιουργία ενός συστήματος παραγωγικότητας που θα ταιριάζει περισσότερο σε εσάς.

 

Αξιοποιήστε τις δυνάμεις σας και δουλέψτε πάνω στις αδυναμίες σας.

Πρέπει πρώτα από όλα να βρείτε τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει. Είτε είναι η έλλειψη focus είτε είναι η αδυναμία να κάνετε ότι έχετε στην λίστα σας από έλλειψη ενέργειας, είτε απλά έχετε παραιτηθεί από τις προσπάθειες, δείτε πιο από όλα είναι για να μπορέσετε να το παλέψετε.

 

Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι λειτουργείτε με βάση την ευχαρίστηση και τον πόνο. Προφανώς για να μην κάνετε κάτι ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ να μην το κάνετε, όσες δικαιολογίες και αν λέτε στον εαυτό σας, γιατί θεωρείτε ότι ο ‘πόνος’ που θα σας προκαλέσει τώρα είναι μεγαλύτερος από την απόλαυση που θα πάρετε από αυτό αργότερα. Σκεφτείτε το λίγο.

 

Ανακαλύψτε πιο στυλ οργάνωσης σας ταιριάζει.

Δείτε λίγο τι είναι αυτό που σας έρχεται να κάνετε πιο εύκολα. Π.χ:

Είστε άνθρωπος της τεχνολογίας και σας ενδιαφέρει να τα έχετε όλα ψηφιακά, με λιγότερο χαρτί τριγύρω, τότε το Evernote μπορεί να είναι κάτι που θα σας λύσει τα χέρια.

Είστε οπτικός τύπος που θέλει να είναι τα πράγματα μπροστά του συνέχεια για να τα βλέπει, με post-it παντού στο γραφείο και σημειώσεις σε όλα;

Ή είστε λίγο και από τα δύο; Γράφετε σημειώσεις αλλά το ημερολόγιό σας και οι επαφές είναι σε ψηφιακή μορφή κλπ.

 

Με βάση τα παραπάνω δημιουργήστε το δικό σας σύστημα διαχείρισης εργασιών.

Προσωπικά κατάλαβα ότι μου ταιριάζει το GTD (ένα σύστημα οργάνωσης για το οποίο έχω γράψει αρκετά άρθρα με το πρώτο να είναι εδώ), αλλά μπορεί ο καθένας να δει τι μπορεί να του κάνει την ζωή ευκολότερη και να ξεκινήσει να οργανώνεται. Έχοντας πλέον όλες τις πληροφορίες θα πρέπει να δείτε

  • Ποιος είναι ο ποιο εύκολος τρόπος να καταγράφεις το πρόγραμμά σου. Σε κάποιο ημερολόγιο ή σε κάποιο ψηφιακό ημερολόγιο;

  • Ποιες είναι οι εργασίες που πάντα παίρνουν περισσότερο χρόνο από ότι έχεις υπολογίσει και σε βγάζουν εκτός πλάνου;

  • Για ποιες εργασίες βρίσκεις πάντα μια δικαιολογία για να μην τις κάνεις;

  • Ποιες ώρες της ημέρας έχεις περισσότερη ενέργεια και γιατί;

 

Miro: Ο διαδικτυακός πίνακας που θα σας βοηθήσει στην οργάνωση!

Miro: Ο διαδικτυακός πίνακας που θα σας βοηθήσει στην οργάνωση!

 

Κάντε λοιπόν μια δοκιμή για μερικές βδομάδες ενός συστήματος που θα σας ταιριάζει και συνεχίζετε να το βελτιώνεται έτσι ώστε να παίρνετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Δείτε επίσης ποιες είναι εκείνες οι συνήθειες που θα πρέπει να αλλάξετε για να είστε πιο αποτελεσματικός στο κυνήγι των ονείρων σας.

Δείτε το σαν ένα μικρό project (που όμως θα φέρει τεράστια αποτελέσματα) και αγοράστε τους φακέλους και τον εξοπλισμό που θα σας κάνει να θέλετε να το συνεχίσετε. Στο κάτω κάτω είναι δικό σας δημιούργημα πλέον.

Καλή τύχη σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση