Πως αντιμετωπίζεις την απόρριψη;

Ένα από τα δυσκολότερα θέματα που θα αντιμετωπίσεις είναι η απόρριψη στις πωλήσεις. Το όχι! Είναι δύσκολο γιατί χτυπάει άμεσα στην αυτοπεποίθησή μας μειώνοντάς την αρκετά με αποτέλεσμα να μην έχουμε την διάθεση να κάνουμε όλα όσα κάνουμε και να να έχουμε ακόμα περισσότερη απόρριψη στον δρόμο μας. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.

 

Το καλό με τον φόβο της απόρριψης είναι ότι είναι ένας φόβος που τον αποκτάς. Τι εννοώ; Κανείς δεν γενιέται με αυτόν αλλά τον μαθαίνει μέσα από μια σειρά διαδικασιών από παιδί ακόμα. Είναι όμως κάτι που αποκτάς, σαν μια κακή συνήθεια, και όπως τον αποκτάς έτσι μπορείς και να τον αλλάξεις. 

 

Όταν γεννιόμαστε έχουμε μόνο 2 φόβους στο μυαλό μας, να μην πέσουμε και τους δυνατούς θορύβους. Όλους τους άλλους φόβους μας κάπως τους αποκτήσαμε (ωραία τροφή για σκέψη αυτό). 

 

Ο φόβος της απόρριψης συγκεκριμμένα, δημιουργείται από την αγάπη υπό όρους που βιώνουμε μικροί. Όταν μικροί νιώθαμε ότι όταν δεν κάναμε αυτά που ο μπαμπάς και η μαμά ήθελαν τότε αυτοί ήταν θυμωμένοι και “δεν μας αγαπούσαν πια”.

 

Όσο μεγαλώνουμε συνδέουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας (πως μας βλέπουμε, την γνώμη μας για τον εαυτό μας) με τον τρόπο που ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ότι μας βλέπουν οι άλλοι. Ίσως και να αποκτήσαμε ευαισθησία με τον καιρό για το πως μας βλέπουν οι άλλοι, ίσως και να αλλάξαμε την συμπεριφορά μας για να κερδίσουμε τους άλλους, ίσως και να χάσαμε τον εαυτό μας. Προσωπικά μου έχει συμβεί στο παρελθόν αρκετά. 

 

Στην πωλήσεις ο φόβος της απόρριψης εμφανίζεται σαν αδυναμία να μιλήσουμε στους άλλους ή να ζητήσουμε τελικά την πώληση μετά από την παρουσίαση που κάνουμε. Δημιουργεί άγχος και στρες, καθώς επίσης και κακή ψυχολογία. Παραλύει την επιχείρηση και την ανάπτυξη του πωλητή είναι είναι ο Νο1 λόγος που οι περισσότεροι τα παρατάνει από τις πωλήσεις ή την δική τους επιχείρηση. 

 

Πως ξεπερνάμε τον Φόβο της Απόρριψης;

Θα σας δώσω τώρα 5 συμβουλές που σαν επαγγελματίας πωλητής με βοήθησαν και εμένα να παλέψω και να κερδίσω πλέον τον φόβο αυτό. Είναι δοκιμασμένες συμβουλές που έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

 

  1. Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόρριψη δεν είναι προσωπική. Ο πελάτης απέρριψε την επαγγελματική πρόταση που του κάναμε, όχι εμάς προσωπικά. Όπως λέω και στο βιβλίο μου “Δεν ξέρεις να πουλάς;” “Το όχι στην πώληση σημαίνει Όχι αυτήν την στιγμή.”. Ο πελάτης δεν σε ξέρει αρκετά καλά για να σε απορρίψει σαν άνθρωπο. 
  2. Αφού έχουμε καταλάβει ότι η απόρριψη δεν είναι προσωπική, το επόμενο βήμα είναι να απενοχοποιήσουμε το κακό συναίσθημα. Δεν πειράζει πλέον να δεχτούμε ότι η απόρριψη πονάει, ενοχλεί, εκνευρίζει. Είναι πλέον οκ γιατί δεν είναι προσωπικό. Όποια άσχημα συναισθήματα έχω δεν βιάζομαι να τα καταπνίξω, εφόσον δεν το παίρνω προσωπικά. 
  3. Καταλαβαίνω ότι είναι μέρος της διαδικασίας. Δεν σκέφτομαι ποτέ “Τι έκανα λάθος” αλλά σκέφτομαι πάντα “Τι μπορώ να βελτιώσω για την επόμενη φορά;” Δεν μπορείς να πετύχεις χωρίς να περάσεις από τέτοιες καταστάσεις και το να παίρνεις το πραγματικό μάθημα από αυτές θα σε κάνει να πετύχεις γρηγορότερα. Η σκέψη στο μυαλό για το τι μπορώ να βελτιώσω την επόμενη φορά, είναι πολύ θετικότερη και ήδη περιλαμβάνει μέσα της την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια, όχι την παραίτηση. 
  4. Δεν γενικοποιώ. Επειδή δεν τα κατάφερα αυτήν την φορά δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρω την επόμενη ή τις επόμενες. Έχουμε όμως την τάση να γενικοποιούμε και να νιώθουμε αβοήθητοι όταν αποτυγχάνουμε σε κάτι. 
  5. Λειτουργώ με αυτοπαρατήρηση. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να αντιληφθώ πότε το μυαλό μου μπαίνει σε μονοπάτια αρνητικής σκέψης και να χαμογελάσω όμορφα στον εαυτό μου λέγοντας του “Κοίτα πόσο λάθος σκέφτεσαι τώρα…” 

 

Δείτε το online webinar που ακολουθεί αυτό το άρθρο και μπείτε στην διαδικασία την επόμενη φορά που σας απορρίψει κάποιος να θέσετε σε εφαρμογή τις παραπάνω συμβουλές. 

 

Καλή συνέχεια σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση