Πως να πετυχαίνεις τους στόχους σου.


Όλοι μας βάζουμε στόχους που πολλές φορές δεν κάνουμε ούτε την αρχή , άλλοι λένε ότι δεν είμαι έτοιμος  να βάλω στόχους , άλλοι ότι δεν ήταν ξεκάθαροι οι στόχοι και μη ρεαλιστικοί. Και οι δύο έχουν δίκιο.

 

Ας δούμε τι χαρακτηριστικά πρέπει  να έχει ένας στόχος

  1. Να είναι αρκετά φιλόδοξος
  2. Να είναι μετρήσιμος
  3. Να είναι ρεαλιστικός
  4. Να εξαρτάται από μας και όχι από άλλους

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά

  1. Το να είναι αρκετά φιλόδοξος σημαίνει πρέπει να είναι ικανός να μας τραβάει προς αυτόν , να είναι κάτι που έχει ισχυρό λόγο για μας να το κάνουμε, να είναι κάτι που μόνο στην ιδέα μας εξυψώνει.
  2. Να είναι μετρήσιμος σημαίνει να ορίσουμε μέχρι πότε πρέπει να τον πετύχουμε , και τι … να είναι πολύ συγκεκριμένος.
  3. Να είναι ρεαλιστικός σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μια ειλικρινής άποψη για τις ικανότητες και δυνατότητες μας ώστε να δούμε που μπορούμε να φτάσουμε. Επίσης σε σχέση με το περιβάλλον που θέλουμε να δράσουμε.
  4. Να εξαρτάται από μας είναι πιστεύω πολύ σαφές, δεν μπορούμε να βάλουμε στόχο για κάτι που εξαρτάται από κάποιον άλλον γιατί είμαστε σχεδόν καταδικασμένοι να αποτύχει.

Φτάνουν αυτά όμως για να πετύχεις τους στόχους σου ;… η απάντηση είναι όχι,  χρειάζεται κάτι  που είναι το πιο σημαντικό, να περάσει μέσα μας η φάση του «θέλω» και να γίνει «πρέπει»

Λένε ότι ολόκληρο το σύμπαν αρχίζει να σε προσέχει όταν έχεις πάρει μια ισχυρή απόφαση  , δηλαδή έχεις περάσει στην φάση του «πρέπει»

Λένε ότι όλο μας το σώμα , η ψυχή και ο νους είναι σαν να επιστρατεύεται για αυτό που θες να πετύχεις όταν πάλι είσαι στην φάση του «πρέπει»

«Πρέπει» σημαίνει ότι δεν θα αφήσω καμία πιθανότητα να αποτύχει αυτό που θέλω,  επειδή πρέπει να γίνει .

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία με ένα πνεύμα όπως έμπαιναν οι πολεμιστές στο πόλεμο, με μια φράση χαραγμένη στην καρδιά μας , Νίκη ή Θάνατος .

Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο άλλωστε αν ήταν θα μπορούσαν όλοι να είχαν πετύχει όλους του στόχους τους , μια ινδιάνικη παραβολή λέει ότι…

Αν δεν έχεις εχθρό τον εαυτό σου τότε μη φοβάσαι τίποτα.

 

Από τον Ανδρέα Τσουκίδη

Αφήστε μια απάντηση