Πώς να προπονήσετε το μυαλό σας για να μην ξεχνάτε ποτέ τίποτα

Απλές μέθοδοι για να ενισχύσετε την μνήμη σας για μην ξεχνάτε ποτέ τίποτα.

Η επιτυχία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά που γνωρίζετε – όλα όσα γνωρίζετε καθορίζουν τις επιλογές που κάνετε. Και αυτές οι επιλογές είτε σας φέρνουν πιο κοντά σε ό,τι θέλετε είτε αυξάνουν την απόσταση μεταξύ σας και του απώτερου στόχου σας στη ζωή. Πως μπορείτε να μην ξεχνάτε ποτέ τίποτα;

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν καλύτερα, γρηγορότερα, να διατηρούν περισσότερες στο μυαλό τους πληροφορίες και να εφαρμόζουν αυτές τις γνώσεις την κατάλληλη στιγμή.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ξεχνάμε πολλά από αυτά που μαθαίνουμε. Η ανθρώπινη λήθη ακολουθεί ένα μοτίβο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι μέσα σε μία μόνο ώρα, αν δεν γίνει κάτι με τις νέες πληροφορίες, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν ξεχάσει το 50% αυτών που έμαθαν. Μετά από 24 ώρες, αυτό το ποσοστό θα είναι 70%, και εάν περάσει μια εβδομάδα χωρίς αυτές τις πληροφορίες να χρησιμοποιηθούν, έως και το 90% θα μπορούσε να χαθεί.

Για να βελτιώσετε την απόκτηση γνώσης και τη διατήρησή της, οι νέες γνώσεις πρέπει να ενοποιηθούν και να αποθηκευτούν με ασφάλεια στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Πρέπει να κάνετε κάτι ενεργά με τις νέες πληροφορίες για να κάνετε τον κόπο σας να αξίζει.

clickup

Σύμφωνα με μια θεωρία, η μακροχρόνια μνήμη μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο συστατικά – την δύναμη της ανάκτησης και την δύναμη της αποθήκευσης. Η δύναμη ανάκτησης μετρά το πόσο πιθανό είναι να θυμηθείτε κάτι αμέσως, πόσο κοντά βρίσκεται στην επιφάνεια του μυαλού σας. Η ισχύς αποθήκευσης μετράει πόσο βαθιά είναι ριζωμένη η μνήμη.

Αν θέλουμε η πληροφορία να ριζώσει μέσα μας πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να διαβάζουμε απλά ένα βιβλίο κάθε εβδομάδα ή να ακούμε παθητικά ένα ηχητικό βιβλίο ή ένα podcast.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν η μνήμη καταγράφεται για πρώτη φορά στον εγκέφαλο είναι ακόμα «εύθραυστη» και ξεχνιέται εύκολα.

Το πώς επεξεργάζεστε τις πληροφορίες καθορίζει και το πόσα θα θυμάστε αργότερα
Ο εγκέφαλός μας καταγράφει συνεχώς πληροφορίες σε προσωρινή βάση – αποσπάσματα συνομιλιών που ακούτε στο δρόμο προς την δουλειά, τα πράγματα που βλέπετε, τι φορούσαν οι άνθρωποι που συναντήσατε. κ.λπ.

Στη συνέχεια, απορρίπτει το συντομότερο δυνατόν όλα όσα δεν εμφανίζονται ξανά στο πρόσφατο μέλλον, ώστε να ανοίξει χώρος για νέες πληροφορίες – εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια πληροφορία ξανά, θα πρέπει να εργαστείτε σκόπιμα για την αποθήκευση της στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κωδικοποίηση – αποτύπωση πληροφοριών στον εγκέφαλο. Χωρίς σωστή κωδικοποίηση, δεν μένει τίποτα για αποθήκευση και η προσπάθεια ανάκτησης της μνήμης αργότερα θα αποτύχει.

Η επανεπεξεργασία πραγμάτων που διαβάζετε και μαθαίνετε καθημερινά στέλνει ένα μεγάλο μήνυμα στον εγκέφαλό σας για να κρατήσει αυτές τις γνώσεις.

Η δια βίου μάθηση περιλαμβάνει αναπόφευκτα αρκετή ανάγνωση και ακρόαση, αλλά με τη χρήση ποικίλων τεχνικών για τη διάχυση της νέας γνώσης στη μνήμη, θα ενισχύσετε τις νέες πληροφορίες ταχύτερα και καλύτερα.

Επαναλαμβάνοντας αυτό που προσπαθείτε να διατηρήσετε στη μνήμη σας, σας οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να μην ξεχνάτε ποτέ τίποτα. Για παράδειγμα, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο και πραγματικά το απολαμβάνετε, αντί να το αφήσετε στην άκρη, ξαναδιαβάστε το μετά από ένα μήνα, και πάλι μετά από τρεις μήνες, και πάλι μετά από έξι μήνες, και στη συνέχεια και πάλι μετά από ένα χρόνο.

Χρησιμοποιήστε, επίσης, τον κανόνα 50/50. Οι έρευνες δείχνουν ότι η διήγηση/εξήγηση μιας γνώσης σε κάποιον άλλο είναι ο καλύτερος τρόπος για να την κατανοήσετε και την μάθετε. Ο κανόνας 50/50 είναι ένας καλύτερος τρόπος για να μαθαίνετε, να επεξεργάζεστε, να διατηρείτε και να θυμάστε τις πληροφορίες.

Για παράδειγμα, αντί να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, προσπαθήστε να διαβάσετε το 50% και προσπαθήστε να θυμηθείτε, να μοιραστείτε ή να γράψετε τις βασικές ιδέες που έχετε μάθει πριν προχωρήσετε. Ή καλύτερα να μοιραστείτε αυτή τη νέα γνώση με το ακροατήριό σας.

Η μέθοδος μάθησης 50/50 λειτουργεί πολύ καλά αν στοχεύετε να διατηρήσετε τα περισσότερα από αυτά που μαθαίνετε. Η τελική δοκιμασία της γνώσης σας είναι η ικανότητά σας να την μεταφέρετε σε άλλο άτομο.

Τέλος, χρησιμοποιήστε τον ύπνο ως ένα ισχυρό βοήθημα μεταξύ των γνώσεων που λαμβάνετε. Δεν είναι μόνο ο ύπνος μετά την μάθηση που βοηθά στη διαδικασία της δημιουργίας μνήμης αλλά και πριν την μάθηση.

Ενας σύντομος ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση ενέργειας ενώ αν αυτός διαρκεί πάνω από μια ώρα συμπίπτει με το στάδιο ενοποίησης της μνήμης και βοηθά ακόμα περισσότερο.

Οσο περισσότερο χρησιμοποιείται το μυαλό, τόσο πιο ισχυρή μπορεί να γίνει η μνήμη. Ο έλεγχος της αποθήκευσης πληροφοριών όχι μόνο θα σας βοηθήσει να προσθέσετε νέα δεδομένα, αλλά θα ενισχύσετε και να βελτιώσετε τις γνώσεις που έχετε ήδη έτσι για μην ξεχνάτε ποτέ τίποτα.

Πηγή: Hufpost

Δείτε περισσότερα για την Παραγωγικότητα εδώ!

Αφήστε μια απάντηση