Πως χρησιμοποιώ το ημερολόγιο

Εδώ και περίπου 3 χρόνια δεν χρησιμοποιώ ατζέντα. Εφαρμόζοντας την μεθοδολογία GTD αισθανόμουν ότι δεν το χρειάζομαι. Όμως τελικά έκανα λάθος! Πίσω στην ατζέντα λοιπόν!

Στην μεθοδολογία GTD το ημερολόγιο είναι ιερός χώρος. Εκεί δεν μπαίνει τίποτα που να μην είναι καθορισμένο το πότε θα γίνει (π.χ. ραντεβού με την Σοφία στις 3μμ). 3 χρόνια τώρα κατάλαβα την σπουδαιότητά του και το τήρησα έχοντας τις κατάλληλες λίστες για τις εργασίες και τα project μου εκτός ημερολογίου. Η παραγωγικότητά μου στα ύψη και όλο ένα αυξανόμενη! Σταμάτησα να κουβαλάω την ατζέντα καθώς το κινητό μου με το ημερολόγιο του και το Evernote μου έφτανε.

 

Όμως για το 2018 αποφάσισα να αλλάξω (για καλύτερα που λέει και ένας φίλος). Αγόρασα λοιπόν ξανά ατζέντα και να πως την χρησιμοποιώ.

 

Στόχοι.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα τα τελευταία χρόνια ήταν να θέτω σωστά τους στόχους μου. Οι στόχοι μου είναι ξεκάθαροι, και όχι μικροί! Τους είχα σε μια σημείωση στο Evernote και 2-3 φορές την βδομάδα τους έβλεπα και κάποιες φορές τους βελτίωνα. Μετά από πολύ έρευνα στην παραγωγικότητα όμως είδα ότι η πράξη του να γράφεις κάτι με το χέρι μεταφέρει πολύ αποδοτικότερα το μήνυμα στον εγκέφαλο.

Πλέον οι στόχοι μου γράφονται ξανά κάθε βδομάδα, ίσως και παραπάνω από μία φορές για να γίνουν πραγματικά κτήμα μου.

Συναντήσεις.

Μαζί με το ηλεκτρονικό ημερολόγιο πλέον τις περνάω και στην ατζέντα. Ο λόγος; Πολύ συχνά όταν ήμουν μπροστά σε έναν πελάτη και κανονίζαμε το επόμενο ραντεβού φαινόμουν (ή έτσι έδειχνε να αισθάνεται ο πελάτης) ότι παίζω με το κινητό μου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ακόμα και αν χρησιμοποιούσα την καλύτερη φράση για φιξάρισμα ραντεβού, μερικά από αυτά τα ραντεβού να χαλούσαν. Ανοίγοντας όμως μπροστά μου την ατζέντα και σε συνδυασμό με την παραπάνω φράση το ποσοστό ακυρώσεων μειώθηκε κοντά στο 0%!

 

Εργασίες.

Πιστός στην μεθοδολογία GTD που μου έχει αλλάξει την ζωή έχω οργανωμένες τις εργασίες μου πολύ καλά και προχωράνε όπως πρέπει. Το μόνο σημείο στο οποίο θεωρώ ότι χρειάζομαι βελτίωση είναι λίγο στις προτεραιότητές μου. Όταν π.χ. κάθομαι στον υπολογιστή και ανοίγω την λίστα με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν εκεί παρασύρομαι και κάποιες φορές δεν κάνω τις πιο σημαντικές που θα μου αποφέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα αλλά αυτές που μου αρέσουν περισσότερο.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να σημειώνω στο ημερολόγιο ποια από τις εργασίες πρέπει οπωσδήποτε να γίνει (δημιουργική δέσμευση) και ίσως ανάλογα με τον χρόνο που μπορώ να διαθέσω εκείνη την ημέρα (χρονικός προσδιορισμός).

 

Ευγνωμοσύνη.

Κάτι που έχω τηρήσει τα τελευταία χρόνια επίσης (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και ευτυχώς επειδή βοηθάει το πρόγραμμα μας είναι ότι από την στιγμή που γεννήθηκαν τα παιδιά μας κάθε μέρα 5 με 9 το απόγευμα είμαι μαζί τους. Η δουλειά της γυναίκας μου είναι απόγευμα και έτσι εγώ πηγαίνω τα παιδιά παντού (παιδική χαρά, δραστηριότητες). Προσπαθώντας να έχω άδειο μυαλό (Mind like Water) με την μεθοδολογία GTD χαίρομαι αυτές τις ώρες χωρίς να έχω στο μυαλό μου την δουλειά. Επίσης συνειδητά νοιώθω ευγνωμοσύνη. Πλέον αποφάσισα να σημειώνω έστω και μια φράση ευγνωμοσύνης στην ατζέντα μου. Το έκανα λίγο καιρό πριν μερικούς μήνες και με έκανε να νοιώθω ακόμα καλύτερα. Κάποιες κακές μέρες έγραψα απλά “Νοιώθω ευγνωμοσύνη που κρατήθηκα και δεν έπνιξα κανέναν σήμερα!”

 IMG_20171210_132203.jpg

Επίσης εάν ακούσω κάποια καλή φράση ή πουν κάτι όμορφο τα παιδιά μου το σημειώνω γιατί μεγαλώνουν και αυτά ξεχνιούνται αλλιώς. Έχω παλαιότερα ημερολόγια που τα σημείωνα και τα ξαναβλέπω και γελάμε πλέον. Νοιώθω καλά που θα αφήσω ψήγματα καθημερινότητας για να τα βλέπουν στο μέλλον.

 

Εσείς πως χρησιμοποιείτε το ημερολόγιό σας; Θα χαρώ πολύ να σας ακούσω!

 

Επίσης εάν χρειάζεστε βοήθεια στην παραγωγικότητα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο [email protected] ή να κατεβάσετε το σεμινάριο παραγωγικότητάς μας από την εικόνα που ακολουθεί!

 

Καλή συνέχεια και καλή τύχη σε όλους!

 

Αφήστε μια απάντηση