Πως να αποφύγεις τους περισπασμούς.

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα αναφορικά με την παραγωγικότητα είναι πως να αποφύγεις τους περισπασμούς που είναι τριγύρω σου. Είτε πρόκειται για τα social media, το κινητό σου, η τηλεόραση και τόσα άλλα, οι περισπαμοί δεν σου επιτρέπουν εύκολα να είσαι συγκεντρωμένος και να παράγεις σταθερά. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να καταλάβεις τον μύθο του multitasking που περιγράφουμε στο ανάλογο άρθρο. Αφού δεχτείς ότι ο άνθρωπος αποδίδει πολύ καλύτερα εστιάζοντας την προσοχή του τότε όλα αρχίζουν και μπαίνουν στην θέση τους.

 

Πρώτα από όλα καθορίστε τον χρόνο που μπορείτε να εργαστείτε χωρίς κανένα πρόβλημα (κλείνοντας κινητά και social media) και χωρίς να κουραστείτε. Στην αρχή θα είναι περίπου 20 λεπτά. Βάλτε 10 λεπτά διάλειμμα και ξανακάντε το. Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε (σας μιλάω από προσωπική πείρα) να αυξάνεται ο χρόνος στον οποίο μπορείτε να κάνετε απολύτως συγκεντρωμένος την εργασία σας, και μετά να επιτρέπετε στον εαυτό σας με μερικά λεπτά social media και γενικώς οτιδήποτε.  Αυτό ονομάζεται τεχνική Pomodoro.

clickup

 

Όλα βέβαια τα εργαλεία παραγωγικότητας είναι άχρηστα εάν δεν υπάρχουν οι ικανότητες να είστε παραγωγικός. Παραθέτω από το ανάλογο μας άρθρο “Πολλές φορές έχω δει φίλους και γνωστούς να αγοράζουν το τελευταίο μοντέλο iphone ή τον καλύτερο υπολογιστή που μπορούν, αλλά πόσοι από αυτούς χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία πραγματικά παραγωγικά και όχι σαν μέσο αυτοεπιβεβαίωσης και μόδας; Χαρτί και μολύβι. Είναι τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να εξασκήσει κάποιος την μεθοδολογία GTD. Φυσικά μπορεί να το κάνει και με τον καλύτερο υπολογιστή και το καλύτερο πρόγραμμα, όμως τελικά αυτό που έχει σημασία είναι η παραγωγική ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και όχι τα εργαλεία.”

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι το να αποφύγεις τους περισπασμούς και να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που έχεις να κάνεις είναι θα λέγαμε άμεσα συνδεδεμένο τελικά με τους στόχους σου και την εμμονή σου να τους πετύχεις. Ένα μάθημα που πήρα αρκετά αργά στην ζωή μου αλλά και αρκετά νωρίς για να αλλάξω την νοοτροπία μου και να καταλάβω τον Μύθο της παραγωγικότητας!

 

Έτσι λοιπόν αποφεύγει κανείς τους περισπασμούς. Διαβάστε το ανάλογο υλικό που παραθέτουμε και είναι σίγουρο ότι πολλά πράγματα σχετικά με την παραγωγικότητα θα ξεκαθαρίσουν!

 

Καλή τύχη σε όλους και εάν χρειάζεστε πραγματική βοήθεια στο κομμάτι αυτό μπορείτε να δείτε το online course μας με τίτλο Μπορείς Περισσότερα ή να διαβάσετε το ομότιτλο βιβλίο μας!

 

Αφήστε μια απάντηση