Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί όταν αντιμετωπίζετε ένα προσωπικό πρόβλημα.

Από την Βαλεντίνα Κόρδη για το περιοδικό Productive Habits

Πίσω από το επαγγελματικό μας προφίλ, όλοι, κρύβουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος κλείνοντας πίσω την πόρτα του γραφείου του έχει τη δική του προσωπική ζωή. Ωστόσο, είτε το θέλουμε είτε όχι, η προσωπική μας ζωή επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με το αν κυλάει όμορφα ή αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή δυσκολίες σε αυτή, την επαγγελματική μας απόδοση και παραγωγικότητα. Το έχετε βιώσει και εσείς και εγώ! Όταν είμαστε καλά, όταν είμαστε ευτυχισμένοι στα προσωπικά μας, «πετάμε» και στα επαγγελματικά μας. Τι γίνεται όμως όταν αντιμετωπίζουμε ένα προσωπικό πρόβλημα; Πώς θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να αποδίδουμε στη δουλειά μας, μέχρι να καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε και να επανέλθουμε στον παλιό, καλό μας εαυτό; Σίγουρα δεν είναι εύκολο να τα καταφέρουμε, όμως ακολουθώντας τις παρακάτω στρατηγικές θα το καταφέρουμε:

Θέστε προτεραιότητες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μας απορροφά πολύ από την ενέργειά μας. Μπορεί να υπάρχουν και μέρες που δεν θα έχουμε καν τη δύναμη να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Ωστόσο πρέπει και θα το κάνουμε, επειδή οι υποχρεώσεις μας δεν μπορούν να περιμένουν. Γι’ αυτό, θα πρέπει να κάνουμε σωστή εξοικονόμηση της όσης ενέργειας μας έχει απομείνει και να την χρησιμοποιήσουμε εκεί που χρειάζεται και έχει σημασία για τα αποτελέσματα που θέλουμε να πετύχουμε. Για κάθε εργασία λοιπόν, ρωτήστε πριν καταπιαστείτε με αυτή «Έχει αξία να ασχοληθώ;», «Γιατί;» «Πώς βοηθάει στο αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω;» Κρατάτε λοιπόν ό,τι αξιολογείτε ως σημαντικό και βγάζετε από τη λίστα, ό,τι στη ουσία είναι άδικος χρόνος και κόπος. Πέραν από το ότι θα εξοικονομήσετε ενέργεια, ταυτόχρονα με αυτή τη διαδικασία θα κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση και εστιασμένο στη δουλειά, αφήνοντας για λίγου στην άκρη το πρόβλημά σας.

Γκρουπάρετε τις εργασίες σας. Στο μυαλό σας υπάρχουν ήδη πολλές σκόρπιες σκέψεις, λόγω του προβλήματός σας. Τουλάχιστον βοηθήστε το να μείνει συγκροτημένο στα επαγγελματικά. Γκρουπάρετε λοιπόν τις παρόμοιες εργασίες μαζί, ώστε να μην πετάτε από τη μία εργασία στην άλλη και μετά επανέρχεστε σε κάποια παρόμοια με την πρώτη. Για παράδειγμα, βάλτε όλα τα τηλεφωνήματα της ημέρας που πρέπει να γίνουν μαζί ή ορίστε συγκεκριμένο χρόνο, στον οποίο θα διαβάσετε τα εισερχόμενα emails σας, θα απαντήσετε σε αυτά και θα τα οργανώσετε.

Κλείστε ραντεβού με τα αρνητικά σας συναισθήματα και αντιμετωπίστε τα. Το να προσποιήστε ότι δεν σας συμβαίνει τίποτα, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Σίγουρα, δεν βοηθάει να σκέφτεστε όλη τη μέρα τι σας έχει συμβεί, καθώς όχι μόνο δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε τίποτα άλλο, αλλά επιπλέον θα διογκώσετε το μέγεθος του προβλήματος στο μυαλό σας και θα το δείτε χειρότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό, κάθε φορά που πάτε να το σκεφτείτε συμφωνείστε ότι όντως υπάρχει (εφόσον είναι κάτι που σας ταλαιπωρεί), όμως δώστε το ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα για να ασχοληθείτε μαζί του και να αφήσετε το μυαλό σας ελεύθερο να σκεφτεί, να αναζητήσει λύσεις, να εκφράσει τα συναισθήματά του και να ξεσπάσει.

Δείτε την εργασία σας ως μία διέξοδο. Συνήθως, όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα σκεφτόμαστε «Ωχ! Δεν μου φτάνει το πρόβλημά μου, πρέπει να ασχοληθώ και με τη δουλειά μου τώρα. Δεν έχω ούτε όρεξη, ούτε κουράγιο να το κάνω!» Όμως, αν το δείτε από μία άλλη οπτική γωνία, θα σκεφτείτε ότι είναι ένας τρόπος για εσάς να ξεφύγετε για λίγο από αυτό και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα, μέσα από την δημιουργικότητα και τα αποτελέσματα που παράγετε. Είναι ένας τρόπος να κατανοήσετε ότι το «Όλα μου πάνε στραβά», που μπορεί να σκέφτεστε, δεν ισχύει, καθώς στον επαγγελματικό τομέα φέρνετε επιτυχίες μέσα από το αποτέλεσμα της δουλειάς σας. Και επιπλέον! Πάρτε την κάθε μέρα που καταφέρνετε να ανταπεξέλθετε επιτυχώς στη δουλειά σας ως μία νίκη και δώστε στον εαυτό σας αυτό ως μικρό στόχο που θα βάζετε κάθε πρωί, ως ότου ξεπεράσετε αυτό που βιώνετε.

Γνωρίζω ότι αυτά που σας περιγράφω παραπάνω, μπορεί να σας φαίνονται βουνό. Ωστόσο, θέλω να θυμόσαστε ότι όλοι μας, κατά καιρούς, περνάμε δύσκολες περιόδους στην προσωπική μας ζωή. Ένα όμως πρέπει να καταλάβουμε. Όσο αφήνουμε το πρόβλημα να κυριαρχεί στη σκέψη μας και μένουμε άπραγοι, τόσο αυτό θα παραμένει. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε ώστε να βγούμε εμείς νικητές και να καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε, χρησιμοποιώντας κατάλληλα «όπλα», όπως τα παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση