Πως να ξεπεράσετε τον φόβο της αποτυχίας άμεσα σε 2 βήματα

Από την Βαλεντίνα Κόρδη για το περιοδικό Productive Habits.

Κάθε συναίσθημα έχει κάποια χρησιμότητα. Το ίδιο και ο φόβος, σε περιπτώσεις όπου πρέπει να μας προειδοποιήσει και να μας ενεργοποιήσει για να λάβουμε δράση και να προστατέψουμε τον εαυτό μας σε περίπτωση κινδύνου. Άλλοτε πάλι, ο φόβος, είναι ένα συναίσθημα που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια καινούργια εμπειρία. Το μυαλό μας δέχεται ένα πρωτόγνωρο ερέθισμα, για το οποίο δεν έχει έτοιμη κάποια ρουτίνα αντίδρασης, στηριζόμενη σε προηγούμενη εμπειρία. Άρα, δεν ξέρει τι να κάνει. Το άγνωστο λοιπόν προκαλεί άγχος που μπορεί να φτάσει και σε επίπεδο φόβου. Άρα η προσοχή μας στρέφεται εξολοκλήρου σε αυτό το καινούριο και το μυαλό μας μπαίνει σε διαδικασία εκμάθησης μιας καινούριας ρουτίνας. Έτσι αποκτούμε επιπλέον εμπειρία και γνώση.

Τι γίνεται όμως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το αίσθημα του φόβου, που συνδέεται με την αποτυχία; ΟΙ συνεργάτες μας, ο εργοδότης μας ή η ομάδα μας πιστεύει σε εμάς και τις δυνατότητές μας και περιμένει από εμάς να βγάλουμε επιτυχημένα εις πέρα μία εργασία, ένα έργο, να κλείσουμε μία συμφωνία ή να κάνουμε μία παρουσίαση. Οι προσδοκίες αυτές μας φορτίζουν αρνητικά συναισθηματικώς και τελικά φτάνουμε να φοβόμαστε μήπως δεν τα καταφέρουμε, μήπως αποτύχουμε.
«Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε, είναι ο ίδιος ο φόβος», είπε Φραγκλίνος Ρούζβελτ και πόσο δίκιο είχε, αφού ο φόβος μπορεί να βλάψει την απόδοσή μας και να φτάσει τελικά όντως στην αποτυχία. Πώς θα διαχειριστείτε λοιπόν το φόβο της αποτυχίας, ώστε να τον ξεπεράσετε και να αποδώσετε όσο καλύτερα γίνεται σε αυτό που έχετε να κάνετε; Δοκιμάστε τις δύο παρακάτω μεθόδους:

1.Σταματήστε να μεγαλοποιείτε την αποτυχία στο μυαλό σας. Και το εννοώ κυριολεκτικά! Όταν σκεφτόμαστε ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα, πώς βλέπουμε την εικόνα του στο μυαλό μας; Συνήθως βλέπουμε μία τεράστια εικόνα του εαυτού μας, μπροστά στο αποτυχημένο αποτέλεσμα. Μπείτε λοιπόν σε αυτή την εικόνα και κάντε της σμίκρυνση. Αρχίστε να την μικραίνετε σιγά σιγά νοητικά και να την κατεβάζετε προς τα κάτω, ώσπου να την κάνετε ένα μικρό τετραγωνάκι, που το έχετε κατεβάσει κάτω κάτω δεξιά, στην εικόνα του μυαλού σας.

2.Απομακρύνετε τη σκέψη σας από το τελικό αποτέλεσμα. Αναπνεύστε αργά και σταθερά και αρχίστε να εστιάζεται στο τώρα, στη στιγμή που ζείτε. Αφοσιωθείτε σε αυτή και προχωρήστε βήμα βήμα, σαν να είστε παίκτης σε ένα βιντεοπαιχνίδι, όπου είναι το κάθε βήμα που μετράει. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό, στη δεδομένη στιγμή, ζήστε την και ευχαριστηθείτε την.

Αρκεί να θυμόσαστε πως πολλά από αυτά που ζούμε είναι απλώς παιχνίδια του μυαλού μας. Το ίδιο και ο φόβος της αποτυχίας που μπορεί να νιώθετε. Γίνετε λοιπόν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, αλλάζοντας τους όρους του με τις δύο παραπάνω τεχνικές, αντιμετωπίστε το φόβο σας και αφήστε τον εαυτό σας να δώσει ότι καλύτερο μπορεί για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση