Super Learning! Γρήγορη ανάγνωση και σκανάρισμα!

Από το περιοδικό Productive Habits

Μια από τις πιο επιτυχημένες τεχνικές για να διαβάζεις πιο γρήγορα είναι το “σκανάρισμα” των σελίδων. Και φυσικά δεν εννοώ το σκανάρισμα από το πολυμηχάνημά μας για ψηφιακή αποθήκευση αλλά την γρήγορη ανάγνωση περιεχομένων, τίτλων κλπ από ένα κείμενο ή βιβλίο έτσι ώστε να έχεις μια εικόνα της βασικής ιδέας του συγγραφέα και να μπορεί να δεις τα σημαντικότερα δεδομένα.

Αυτή η τεχνική βοηθάει πάρα πολύ στην εξοικονόμηση χρόνου, είναι απλή και δυστυχώς δεν την χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος. Σκέψου μόνο από πόσα βιβλία μπορείς να πάρεις όλες τις χρήσιμες για σένα πληροφορίες χωρίς να χρειαστεί να διαβάσεις περιττά κομμάτια. Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε πως λειτουργεί αυτός ο τρόπος και μερικές βασικές συμβουλές.

 

Σκανάρισμα θα πει να εξάγεις βασικές πληροφορίες από ένα έγγραφο (όπως ονόματα, νούμερα, στοιχεία κλπ). Το κάνεις αυτό κοιτώντας γρήγορα το κείμενο από πάνω προς τα κάτω και αναγνωρίζοντας λέξεις κλειδιά που ενδιαφέρουν την αναζήτησή σου ή για να συλλάβεις την βασική ιδέα του εγγράφου.

Επίσης αυτό που μπορείς να κάνεις χρησιμοποιώντας την παραπάνω τεχνική είναι να “φυλλομετρήσεις” ένα ολόκληρο βιβλίο σταματώντας μόνον στις πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν. Φυσικά λειτουργεί σωστά κυρίως στα τεχνικά και όχι στα λογοτεχνικά κείμενα. Μόλις εντοπίσεις τίτλο ή λέξη κλειδί που ενδιαφέρει τότε σταματάς και αφιερώνεις λίγο χρόνο για να δεις εάν απαντάει στις απορίες σου. Μετά συνεχίζεις παρακάτω.

 

Πως ακριβώς το κάνεις αυτό;
Μπορείς να επιλέξεις από 3 βασικές στρατηγικές:

– Αναγνώριση σημαντικών φράσεων
– Σκανάρισμα για ονόματα ή νούμερα
– Αναγνώριση σημαντικών λέξεων

Πως φυλλομετρούμε ένα βιβλίο.

– Βλέπουμε την σελίδα περιεχομένων
– Βλέπουμε το πίσω μέρος του βιβλίου
– Κάνουμε μια μικρή αναζήτηση εικόνων
– Κάνουμε μια αναζήτηση για τονισμένα (bold) κομμάτια
– Βλέπουμε τα ονόματα των κεφαλαίων.
– Βλέπουμε τις πρώτες φράσεις των κεφάλαιων
– Προσπαθούμε να βρούμε πίνακες ή γραφικά.
– Βρίσκουμε τις συνόψεις
– Γράφουμε τις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν.

Αναζητήστε επίσης “θεματικές προτάσεις” αυτές είναι προτάσεις που περιγράφουν όλο το κεφάλαιο.

 

Στρατηγικές για σκανάρισμα.

Διαβάζοντας τις αρχικές φράσεις: Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το τι περιέχει το κεφάλαιο. Πολλές φορές ανάμεσα σε σημαντικά κομμάτια ενός κεφαλαίου συναντάς άχρηστη πληροφορία που μπορείς να περάσεις και να γλυτώσεις χρόνο έχοντας πιάσει από την αρχή τα βασικά και το νόημα του κεφαλαίου.

 

Σκανάρισμα για ονόματα ή νούμερα. Πολλές φορές θα χρειαστεί να βρείτε ονόματα και πληροφορίες μέσα στο κείμενο έτσι ώστε να έχετε ακόμα καλύτερη άποψη για το περιεχόμενο. Μπορείτε να ακολουθείτε το κείμενο με το δάχτυλο σειριακά ή ευθεία κάτω και να εστιάζετε στις ημερομηνίες και τα ονόματα έτσι ώστε να έχετε γρήγορα την πρώτη γνώση της πληροφορίας. Φυσικά μπορείτε να ξαναδιαβάσετε όποιο κομμάτι περιέχει πληροφορία που θέλει επεξεργασία.

 

Σκανάρισμα λέξεων κλειδιών. Μπορείς να βλέπεις μια ολόκληρη σελίδα “φωτογραφικά” παρατηρώντας μόνο λέξεις κλειδιά ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζεις στις φράσεις μόνο που πρέπει και παίρνεις τις πληροφορίες που θέλεις πολύ πιο γρήγορα.
Διαβάζοντας τους τίτλους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε παίρνοντας στα χέρια μας ένα νέο υλικό είναι να διαβάσουμε τους τίτλους, το οπισθόφυλλο και τα περιεχόμενα. Βρίσκουμε έτσι ακριβώς την θεματολογία και μπορούμε αποφασίσουμε γρήγορα εάν αυτό που κρατάμε στα χέρια αξίζει να φυλλομετρηθεί.

 

Ένα από τα πρώτα πράγματα λοιπόν για να γίνει κανείς Super Learner είναι να μπορεί γρήγορα να αντιλαμβάνεται την πληροφορία που έχει στα χέρια του και να μπορεί να εξάγει από αυτήν ότι του χρειάζεται χωρίς να είναι υποχρεωμένος να διαβάσει όλο το κείμενο. Δείτε παρακάτω μερικά βιβλία που είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν!

Αφήστε μια απάντηση