Τελικά ίσως και να έχουμε λάθος εικόνα για τον εαυτό μας.

Δεν μπορούμε να κρίνουμε αντικειμενικά πως μας βλέπουν οι άλλοι, έχουμε λάθος εικόνα για τον εαυτό μας.

Self imageΌλοι νομίζουμε ότι στον χώρο εργασίας μας ξέρουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι, είτε σαν εργατικό και πρόθυμο, είτε σαν ευχάριστο και τυπικό είτε οτιδήποτε. Μπορεί όμως να πέφτατε από τα σύννεφα εάν ακούγατε τις σκέψεις των συναδέλφων σας. Μπορεί κανένας να μην σας το έχει πει αλλά μια συνήθειά σας (όπως το να διακόπτετε κάποιον πριν τελειώσει την φράση του π.χ.) μπορεί να δίνει τελείως διαφορετική εικόνα προς τα έξω από αυτήν που έχετε στο μυαλό σας, (κάποιου αλαζόνα ξερόλα στο παράδειγμά μας).

Φυσικά αυτή η εικόνα δεν είναι πάντα διαστρεβλωμένη προς το καλύτερο. Πολλές φορές έχουμε χειρότερη εικόνα για τον εαυτό μας από ότι πραγματικά μας αξίζει. Αυτό ίσως και να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, μιας και μας επηρεάζει τόσο συναισθηματικά όσο και στην απόδοσή μας. 

Ειδικά εάν η θέση σας είναι υψηλή, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταλάβετε πως πραγματικά σας βλέπουν οι άλλοι για ευνόητους λόγους. Εσείς μπορεί να έχετε την καλύτερη γνώμη για τον εαυτό σας αλλά οι άλλοι πρέπει να σας παινεύουν (όπως λένε και στο λατρευτό χωριό μου). Πως λοιπόν μπορούμε να δούμε εάν η εικόνα που προβάλουμε προς τα έξω είναι αυτή που πραγματικά θέλουμε και είμαστε, εάν έχουμε λάθος εικόνα για τον εαυτό μας; Μερικές συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:

Εξετάστε την διαδικτυακή σας παρουσία. Ψάξτε το όνομά σας στο δίκτυο και δείτε τι βγάζει σαν αποτέλεσμα. Είναι αυτό που περιμένατε; Είναι αυτή η εικόνα που θέλετε να δείξετε προς τα έξω; Τι θα καταλάβαινε κάποιος που δεν σας γνωρίζει; Υπάρχουν αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για εσάς; Καλύτερα να τα βρείτε τώρα εσείς παρά κάποιος πελάτης ή συνεργάτης αργότερα.

Βρείτε τις αναφορές για εσάς. Εάν η εταιρία σας κρατάει αναφορές παραγωγικότητας προσπαθήστε να τις βρείτε και να δείτε πως σας παρουσιάζουν και που μπορείτε να βελτιωθείτε. Ίσως εκεί μέσα να βρείτε κάποιο επαναλαμβανόμενο παράπονο για τον τρόπο εργασίας σας που να μην γνωρίζατε ότι το κάνετε και να το διορθώσετε.

Κάντε την δική σας Ανάλυση 360 μοιρών . Αυτή είναι ίσως και η καλύτερη συμβουλή γιατί έχει να κάνει με το άμεσο περιβάλλον σας. Συναντήστε τους συναδέλφους που εμπιστεύεστε και το αφεντικό σας και πείτε τους ότι θέλετε να αναπτυχθείτε επαγγελματικά και χρειάζεστε την βοήθειά τους. Ρωτήστε τους την ειλικρινή τους γνώμη για τα πράγματα που κάνετε και που δεν κάνετε καλά, που μπορείτε να βελτιωθείτε, μήπως έχετε κάποια κακιά συνήθεια που σας κάνει ανυπόφορο; Οι απαντήσεις τους μπορεί και να σας εκπλήξουν. Οι άλλοι έχουν σαφώς πιο αντικειμενική άποψη για εσάς και μπορούν να δούνε τον χαρακτήρα σας από μια οπτική που εσείς σίγουρα δεν μπορείτε.

Η αυτογνωσία είναι κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει κανείς. Ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι η σωστή εικόνα στον εργασιακό χώρο χωρίς να υπάρχει αυτογνωσία. 

 

 

clickup

 

Αφήστε μια απάντηση