The 6 Horizons of Focus in GTD

Ορίζοντες προσοχής. GTD Μπλε ζώνης.

 

horizonsoffocusΣτο βιβλίο του Getting Things Done ο David Allen μιλάει για τους 6 ορίζοντες προσοχής με βάση τους οποίους μπορεί κανείς να δαμάσει τον καθημερινό όγκο εργασιών του και να πετύχει την εστιασμένη παραγωγικότητα με την μέθοδο GTD. Ένα από τα βασικά κομμάτια της μεθοδολογίας αυτής είναι να αναγνωρίζει κανείς ποια είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει την κάθε δεδομένη στιγμή. Μπορεί να έχουμε τον έλεγχο όλων των μικρών εργασιών που προκύπτουν καθημερινά αλλά χρειάζεται μια ματιά στην συνολική εικόνα της προσπάθειάς μας για να μπορέσουμε να ξέρουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο με βάση τους στόχους μας και τα όνειρά μας.

 

Για αυτόν τον λόγο δημιούργησε τους λεγόμενους 6 ορίζοντες προσοχής οι οποίοι κάνουν ακριβώς αυτό. Ξεκαθαρίζουν δηλαδή το πλαίσιο μέσα στο οποίο βασίζει κάποιος τις καθημερινές του αποφάσεις. Οι ορίζοντες αυτοί είναι:

 

Διάδρομος:

Αυτός είναι ο χώρος, το γήπεδο, της καθημερινής μας προσπάθειας. Όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τα emails, τα τηλεφωνήματα, τα μέρη που πρέπει να πάμε, αυτά που πρέπει να πούμε σε πελάτες και υπαλλήλους, κλπ. Αναφέρει ότι εάν δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις οι ενέργειες διαδρόμου χρειάζονται περίπου 300 με 500 ώρες για να διεκπεραιωθούν. Και μόνο η αναγνώριση και οργάνωσή τους είναι μια μεγάλη διαδικασία! Προσωπικά μου πήρε ένα γεμάτο 5ωρο για να τα βάλω όλα κάτι στο πρώτο Mind sweep και πάλι κάποια ξέφυγαν που βρήκα αργότερα.

 

Επίπεδο 10.000 πόδια:

Αυτό είναι το επίπεδο που κατηγοριοποιεί κανείς όλα του τα project. Όλα όσα δηλαδή πρέπει να τελειώσουν αλλά απαιτούν παραπάνω από μία ενέργεια για να ολοκληρωθούν. Αυτά είναι και που τροφοδοτούν και δημιουργούν τις περισσότερες ‘επόμενες ενέργειές’ σας. Μπορεί να είναι από το να βρείτε συνεργείο και να πάτε το αυτοκίνητο για σέρβις, έως το να κάνετε μια πλήρη αναδιάρθρωση της εταιρίας σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περίπου 50 με 100 από αυτά.

 

Επίπεδο 20.000 πόδια:

Ποια είναι η δουλειά σας; Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας; Πολλά από τα project που αναλαμβάνετε ή δημιουργείτε ξεκινάνε από τον ρόλο σας στην δουλειά σας. Εάν δεν έχετε ξεκάθαρη εικόνα των αρμοδιοτήτων σας είναι σίγουρο ότι θα αναλάβετε project που δεν πρέπει και δεν έχετε ξεκινήσει άλλα που ίσως είναι απαραίτητα. Ξεκαθαρίστε τί περιμένει η θέση σας (και το αφεντικό σας) από εσάς.

 

Επίπεδο 30.000 πόδια:

Ποιο είναι το μέλλον της δουλειάς σας; Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές σας μετά από ένα ή ενάμιση χρόνο εάν ακολουθήσετε τα σχέδια που έχετε; Με την κρίση που υπάρχει κάθε θέση πλέον αλλάζει και λίγο της υποχρεώσεις που απαιτεί κάθε χρόνο. Μπορεί να βρεθείτε την πρώτη χρονιά να είστε εκεί που πρέπει αλλά με τις αλλαγές που δεν παρατηρήσατε την δεύτερη να βρεθείτε να κάνετε πράγματα που δεν ταιριάζουν πλέον στον ρόλο σας. Πρέπει να υπάρχει μια εικόνα για το προς ποια κατεύθυνση κάθε χρόνο κινούνται οι αρμοδιότητες της θέσης που έχετε αναλάβει.  

 

Επίπεδο 40.000 πόδια:

Οι στόχοι και η γενικότερη κατεύθυνση του οργανισμού στον οποίο εργάζεστε μπορούν να σας επηρεάσουν πάρα πολύ. Που θα βρίσκεται η εταιρία σας τρία χρόνια από τώρα και πως θα σας επηρεάσει αυτό; Η απάντηση σε τέτοιου τύπου ερωτήματα μπορεί να σας δημιουργήσει από τώρα κάποιο project στο οποίο να πρέπει να αφιερώσετε χρόνο. Ποιοι μπορεί να είναι οι εξωτερικοί παράγοντες (τεχνολογία π.χ.) που μπορεί να σας επηρεάσουν στην εργασία σας. Για παράδειγμα, η οικογένεια μου είχε για περίπου 25 χρόνια video club. Με το που ξεκίνησαν τα πρώτα dvd και άρχισε να εξαπλώνεται το ίντερνετ ήταν για μένα πασιφανές ότι αυτή η δουλειά είχε ξεκινήσει πλέον να πεθαίνει και καλό θα ήταν να βγούμε από τον χώρο από τώρα, κόντρα στην μόδα της εποχής εκείνης.

 

Επίπεδο 50.000 πόδια:

Ποιος είναι ο σκοπός σας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη; Τι ήρθατε να κάνετε; Είστε στην δουλειά που νοιώθετε καλα; Ζείτε με το τρόπο που νοιώθετε καλά; Από πλευράς οργάνωσης αυτό είναι το επίπεδο του σωστού οράματος και το σκοπού των εργασιών σας. Από πλευράς ψυχολογικής να ξέρετε ότι τα περισσότερα προβλήματα πλέον στον καθένα μας ξεκινάνε επειδή έχει διαφορετικό σχέδιο για την ζωή του στο μυαλό του από αυτό που ήδη ζει. Πρέπει ή να αναθεωρήσει το περιβάλλον και να το αλλάξει σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στο μυαλό του ή, αν δει ότι αυτό που έχει στο μυαλό του είναι πλέον ανέφικτο, να αλλάξει το σχέδιο του. Πολλά ψυχολογικά προβλήματα ξεκινούν λύνονται από αυτήν την διαδικασία, και πολλά project μπορούν να ξεκινήσουν.

 

Καλή τύχη σε όλους.

 

Δείτε επίσης: Ξεκινώντας με την μέθοδο GTD

 

Αφήστε μια απάντηση