ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΣΤΕ;

ΤΙ ΤΡΟΠΟ ΗΓΕΣΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ;

LeadershipΤι είδους ηγέτης είστε; Τι είδος ηγέτης είναι ένας υπάλληλος σας; Αξίζει να γίνει προϊστάμενος; Ταιριάζει στην φιλοσοφία της εταιρίας; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δώσετε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα σας και ένας από αυτούς είναι το Managerial Grid. Μια μέθοδος η οποία αναπτύχθηκε το 1964 από τους  Robert R. Blake και Jane Mouton με σκοπό την αναγνώριση των 5 διαφορετικών τρόπων ηγεσίας. Έκτοτε εξελίσσεται με αποτέλεσμα το 1999 να

προστεθεί ένα ακόμα στοιχείο η ελαστικότητα και δύο ακόμα τρόποι ηγεσίας. Ας δούμε όμως την μορφή του πλέγματος αυτού.

Managerial Grid

 

Στην μία πλευρά έχουμε την ανησυχία για την παραγωγή και στην άλλη έχουμε την ανησυχία για τους ανθρώπους. Κάθε πλευρά αριθμείται από το 1 έως το 9. Οι τρόποι ηγεσίας που προκύπτουν είναι οι εξής:

Ο καταστρεπτικός (μετονομάστηκε πλέον σε αδιάφορος). Οι προϊστάμενοι που έχουν αυτόν τον τρόπο ηγεσίας έχουν πολύ χαμηλή ανησυχία για την παραγωγή και πολύ χαμηλή για τους ανθρώπους, έχοντας ως στόχο μόνο να προστατέψουν τον εαυτό τους και να μην μπλέξουν. Είναι το χειρότερο είδος προϊσταμένου που δεν βοηθά καθόλου στην παραγωγή.

Η παιδική χαρά (μετονομάστηκε πλέον σε πολύ φιλόξενος/εξυπηρετικός). Αυτός ο τρόπος ηγεσίας έχει σαν πρώτο μέλημα τον άνθρωπο και αδιαφορεί για την παραγωγή. Οι προϊστάμενοι που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο δίνουν μεγάλη σημασία στις ανέσεις των υπαλλήλων ελπίζοντας πως αυτό θα ανεβάσει την απόδοση. Το κλίμα που επικρατεί είναι συνήθως πολύ καλό αλλά όχι απαραίτητα παραγωγικό.

Παραγωγή ή καταστροφή (μετονομάστηκε σε δικτατορικός). Με κύριο μέλημα την παραγωγή όπως είναι φανερό οι προϊστάμενοι αυτού του τρόπου ηγεσίας αδιαφορούν πλήρως για τις ανέσεις των υπαλλήλων και απαιτούν παραγωγή. Επίσης χρησιμοποιούν πίεση και τιμωρία για να πιάσουν τους στόχους τους. Αυτός ο τρόπος ηγεσίας βασίζεται στην θεωρία Χ του Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, και εφαρμόζεται κυρίως από εταιρίες που είναι μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής, στην διαχείριση κρίσεως.

Η μέση οδός (μετονομάστηκε σε status quo). Ισορροπία και συμβιβασμός. Οι προϊστάμενοι που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο ηγεσίας προσπαθούν να ισορροπήσουν τις ανάγκες των υπαλλήλων με τους στόχους της εταιρίας. Δίνοντας έμφαση και στα δύο όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά αυτό είναι δύσκολο καθώς πάντα θα υπολείπονται σε ένα από τα δύο ή και στα δύο.

Ο ομαδικός τρόπος (μετονομάστηκε σε Σωστός Τρόπος). Σε αυτόν τον τρόπο ηγεσίας τόσο η παραγωγή όσο και οι ανέσεις των υπαλλήλων βρίσκονται πολύ ψηλά στην λίστα του προϊστάμενου ο οποίος ενθαρρύνει την ομαδική δουλειά και την συνεργασία ανάμεσα στους υπαλλήλους. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτόν τον τρόπο να νοιώθουν οι υπάλληλοι χρήσιμοι στην επιτυχία της εταιρίας.

Ο καιροσκοπικός τρόπος. Οι προϊστάμενοι ή ηγέτες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο μπήκαν στην μέθοδο μέτρησης το 1999 και δεν έχουν συγκεκριμένη θέση στο πλέγμα. Χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τρόπο τους βολεύει για το προσωπικό τους όφελος.

Ο πατριαρχικός τρόπος. Αυτός ο τρόπος προστέθηκε στην μέθοδο μέτρησης πριν από το 1999. Όσοι τον χρησιμοποιούν ναι μεν υποστηρίζουν και επαινούν την καλή απόδοση και τις σωστές ιδέες αλλά μόνο όταν αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με τις δικές τους. Σε εκείνες τις περιπτώσεις είναι επικριτικοί και δύσκολοι. 

Εσείς λοιπόν τί είδους ηγέτης είστε; Τί θέλετε να γίνετε;

Δείτε επίσης: Μερικές συμβουλές για να γίνετε καλύτεροι μάνατζερ

                       10 Ψέμματα που λένε οι ανοργάνωτοι άνθρωποι

 

Αφήστε μια απάντηση