Τι είναι το μοντέλο GROW και πως μας βοηθάει στην προσωπική ανάπτυξη.

Το coaching είναι όλο και περισσότερο αναγκαίο αυτήν την εποχή. Το να μπορείς να βοηθήσεις έναν άνθρωπο να πετύχει τους στόχους του είναι ένα από τα ωραιότερα συναισθήματα που προσωπικά ζω πλέον καθημερινά. Όμως, για να καταφέρεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, είτε στις πωλήσεις είτε στην παραγωγικότητα χρειάζεται να είσαι πολλά περισσότερα από ένας καλός ακροατής. Χρειάζεται να ξέρεις να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις για να καταφέρεις να δείξεις μια νέα οπτική στον απέναντι αναφορικά με τους στόχους του και τον τρόπο για να τους πετύχει. Εδώ έρχεται το μοντέλο GROW.

Τι είναι το μοντέλο GROW.

Είναι δημιούργημα του Sir John Whitmore κατά την δεκαετία του 1980. Το αναφέρει πρώτα στο πολύ γνωστό βιβλίο στον χώρο του Coaching με ονομασία Coaching for Performance. Τι σημαίνει όμως το ακρονύμιο GROW?

 

G – Goal (στόχοι)

R – Reality (τρέχουσα πραγματικότητα)

O – Options (επιλογές, δυνάμεις)

W – Way Forward (τρόπος να προχωρήσουμε) 

 

Ένας αποτελεσματικός coach δεν είναι αυτός που έχει τις απαντήσεις για τον coache του αλλά με τις κατάλληλες ερωτήσεις βοηθάει τον πελάτη του να ανακαλύψει το πραγματικό δυναμικό του μέσα από αυτό το μοντέλο που εστιάζει σε λύσεις. Να νιώσει (και να είναι) ικανός να βρει τις λύσεις για το πρόβλημά του. 

 

Στόχοι. Ένα κομμάτι της παραγωγικότητας που έχουμε κάνει πάρα πολλά άρθρα και βίντεο! Το να έχεις ξεκάθαρους στόχους είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια στην πορεία προς την επιτυχία. Με αυτό το μοντέλο μπορείς να ανακαλύψεις και να ξεκαθαρίσεις τους στόχους του πελάτη σου με σωστές ερωτήσεις.

 

Τρέχουσα πραγματικότητα. Σε αυτό το σημείο να πω ότι αυτή η τρέχουσα πραγματικότητα δεν είναι ίδια με την έννοια που δίνουμε στο σύστημα SMART για στοχοθέτηση και με την οποία έχω πει επανειλημμένα ότι δεν συμφωνώ όπως θα δείτε και στο βίντεο. Εδώ μιλάμε για την τρέχουσα πραγματικότητα που ο ίδιος ο πελάτης ανακαλύπτει ότι υπάρχει, πάλι με σωστές ερωτήσεις, για τις δυνάμεις που έχει και πως μπορεί να της χρησιμοποιήσει για να πετύχει τον στόχο του.

 

Επιλογές. Σε αυτό το σημείο ο coache υποστηρίζεται από τον coach για να δει ποιες είναι οι επιλογές του μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορεί να αφήσει την φαντασία του να οργιάσει! Εδώ είναι σημαντικό να βρούμε αρκετές λύσεις, αρκετές επιλογές. 

 

Τρόπος να προχωρήσουμε. Αφού βρέθηκαν οι λύσεις, οι επιλογές που έχει κάποιος, οι σωστές ερωτήσεις θα τον κάνουν να ξεκινήσει να βρίσκει με ποιον τρόπο θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά άμεσα πλέον. Εδώ είναι και το σημείο που ο coach θα καταλάβει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει μπροστά ο πελάτης του προς τους στόχους του. 

 

Από τα πιο σημαντικά σημεία της μεθοδολογίας αυτής είναι το κομμάτι των στόχων και της τρέχουσας πραγματικότητας. Όσο πιο πολύ ξεκαθαρίζει η κατάσταση σε αυτές τις δύο περιοχές της ζωής κάποιου, τόσο ευκολότερο είναι να βρεις τις υπόλοιπες. 

 

Πως μοιάζει μια συζήτηση με το μοντέλο GROW.

Θα σας δώσουμε παρακάτω μερικές ερωτήσεις για το κάθε στάδιο του μοντέλου GROW έτσι ώστε να έχετε στο μυαλό σας περίπου πως είναι οι ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται σε κάθε στάδιο.

 

clickup

Goal/Στόχοι.

 • Τι είναι σημαντικό για εσένα αυτήν την στιγμή;
 • Πως θα έμοιαζε το ιδανικό σου μέλλον;
 • Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις αυτόν τον καιρό;

 

Reality/Τρέχουσα πραγματικότητα.

 • Τι σου πηγαίνει καλά αυτόν τον καιρό;
 • Τι έχεις κάνει έως τώρα για να βελτιώσεις την κατάστασή σου;
 • Τι δικαιολογίες χρησιμοποιείς απέναντι στον εαυτό σου;
 • Ποια κομμάτια της ζωής σου θα επηρεαστούν περισσότερο αν πετύχεις τον στόχο σου;

 

Options/Επιλογές.

 • Εάν η επιτυχία ήταν δεδομένη, τι θα έκανες πρώτα;
 • Ποια είναι τα καλύτερα επόμενα βήματα που μπορείς να κάνεις τώρα;
 • Εάν μπορούσες να κάνεις ένα πράγμα την ημέρα για να προχωρήσεις μπροστά τον στόχο σου, ποιο θα ήταν αυτό;

 

Way Forward/Τρόπος να προχωρήσουμε

 • Από το 1 έως το 10 πόσο ενθουσιασμένος είσαι να προχωρήσεις μπροστά;
 • Τι θα κάνεις τις επόμενες 24 ώρες για να προχωρήσεις μπροστά;
 • Πως θέλεις να σε βοηθήσει κάποιος για να μετράς την απόδοσή σου;

 

Το μοντέλο αυτό είναι από τα κλασικότερα στον χώρο του coaching γιατί έχει αποτέλεσμα. Έχουμε συζητήσει αρκετά για τέτοια μοντέλα με τον coach Στράτο Ιορδανίδη. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει μπορείτε να δείτε περισσότερα για αυτό στο διαδίκτυο ή να επικοινωνήσετε με έναν coach για να σας βοηθήσει να το εφαρμόσετε στην δική σας ζωή!

 

Καλή συνέχεια σε όλους!

 

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Υποστηρίζουμε ένα ασφαλές δίκτυο με έμφαση στην ιδιωτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση