Τι γράφουμε στο ημερολόγιο μας;

Τι γράφουμε στο ημερολόγιο μας

Τι γράφουμε στο ημερολόγιο μας; Σε προηγούμενο άρθρο μου ανέφερα τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να κρατάει ημερολόγιο και λίγα πράγματα για το τι να γράψει μέσα. Σε αυτό το άρθρο θα επεκταθώ λίγο περισσότερο στο περιεχόμενο ενός ημερολογίου, θα μιλήσω για την νέα μόδα bullet journaling και γιατί προσωπικά δεν με βόλεψε τόσο πολύ.

 

Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσα ημερολόγια για την καταγραφή αλλά πλέον εδώ και μια δεκαετία κοντά χρησιμοποιώ κενά τετράδια που με βολεύουν καλύτερα. Ο λόγος; Έχει μέρες που δεν γράφω καθόλου (σπάνιο πλέον) και μέρες που γράφω έως και 10 σελίδες περιεχόμενο! Τι περιεχόμενο;

 

Αναμνήσεις

Από τότε που θυμάμαι να κρατάω ημερολόγιο διαλέγω πάντα ένα το οποίο έχει και έναν φάκελο πίσω. Αν δεν έχει παίρνω έναν φάκελο και τον κολλάω εγώ πίσω. Ο λόγος; Εκεί μέσα έχω από εγγυήσεις για κάποιες αγορές (κινητό κλπ) έως το μικρό σημείωμα που μου έγραψε ο γιος μου και κόλλησε έξω από την πόρτα στο πρώτο Facebook Live που έκανα μέσα στην καραντίνα! Τα ημερολόγιά μου είναι γεμάτα στιγμές της καθημερινότητάς μου που δεν θέλω να ξεχαστούν. Όπως για παράδειγμα αυτό το μικρό σημείωμα που είπα παραπάνω όταν έκανα webinar εν μέσω καραντίνας που ο 8χρονος γιος μου έβαλε έξω από την πόρτα του δωματίου για να μην μπει κανείς! Τέτοια πλέον κρατάω πάρα πολλά στα ημερολόγιά μου. Ξέρω ότι οι φωτογραφίες πολλές φορές υπάρχουν αλλά η περιγραφή μιας στιγμής είναι ίσως αναντικατάστατη. Πολλές φορές γυρνάω σε παλαιότερα ημερολόγια και χαμογελάω όταν διαβάζω τέτοιες στιγμές, καλές ή κακές.

από το ημερολόγιο μου

Ξεκάθαρη σκέψη. 

Είναι πολλές οι φορές που αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα, ένα δίλημμα και δεν έχω κάποιων να μιλήσω για αυτό. Το ημερολόγιο τότε με βοηθάει πάρα πολύ. Η καταγραφή του προβλήματος, η αναλυτική παρουσίασή του, πολλές φορές από μόνη της βοηθάει στην εύρεση λύσεων. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι η σκέψη μου για ένα πρόβλημα, τόσο ευκολότερα μου έρχονται οι λύσεις. 

 

Αυτογνωσία. 

Μιας διαρκής διαδικασία. Μόλις πρόσφατα, βλέποντας ένα ημερολόγιό μου από το 2000(!) παρατήρησα ότι για ένα συγκεκριμένο θέμα ο τρόπος σκέψης μου ήταν ακριβώς ίδιος, και λανθασμένος! Ήταν σαν να έχω ένα προσωπικό μέντορα που έφερε για παράδειγμα τον νεότερό μου εαυτό. Από αυτήν την διαπίστωση και μόνο έκανα το mindshift που έπρεπε και ένιωσα αμέσως ότι κάτι άλλαξε μέσα μου προς το καλύτερο. Το να καταγράφεις τον τρόπο που σκέφτεσαι είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου!

Από τα παλιά ημερολόγια μου

Ηρεμία.

Πολλές φορές η ζωή είναι παράλογη, άδικη και ακατανόητη. Μπορεί να τα κάνεις όλα τέλεια και πάλι να βρεθείς να αποτύχεις. Εκείνες τις στιγμές εάν καταγράψεις τι έγινε, πως αισθάνεσαι και πως θα προχωρήσεις νιώθεις ότι βρίσκεις νόημα στο τυχαίο, ότι μπορείς να βγεις από αυτή την εμπειρία καλύτερος και έχοντας πάρει ένα ακόμα μάθημα. Προσωπικά αυτό μου δίνει ηρεμία. Είναι πάρα πολλές οι έρευνες που δείχνουν ότι το να κρατάς ημερολόγιο συμβάλλει στην πνευματική σου υγεία. 

 

Δημιουργικότητα. 

Όλα τα σεμινάρια μου, τα βίντεο, τα άρθρα μου, ξεκινούν από το ημερολόγιό μου. Μια καταγραφή, μια περίληψη, ένας σκελετός…και ξεκινάω. Μπορεί να μην είναι μια καλή ιδέα (πολλές δεν είναι) όμως όταν βάζω κάτω τον εαυτό μου και καθημερινά χρησιμοποιώ το ημερολόγιό μου, πολλές φορές η παραγωγή ιδεών αρχίζει και φαίνεται παιχνίδι. Ειδικά την εποχή που διανύουμε με τους πολλούς περισπασμούς από το περιβάλλον μας είναι δύσκολο να επιβάλεις στον εαυτό σου να καθίσει και να αρχίσει να δημιουργεί. Εάν περιμένεις να δημιουργήσεις όποτε νιώθεις καλά και δημιουργικός σου έχω νέα…πολύ δύσκολα θα παράγεις έργο!!!

 

clickup

Κληρονομιά.

Δεν θα το κρύψω, κάποια στιγμή ονειρεύομαι τα παιδιά μου να πιάσουν στα χέρια τους τα ημερολόγιά μου και να ανακαλύψουν ιδέες, στιγμές, φράσεις που μου άρεσαν, σχέδια, και ότι άλλο υπάρχει εκεί μέσα, και να κερδίσουν από αυτά. Είναι ένα είδος κληρονομιάς που θέλω πλέον να αφήσω πίσω σε αυτά. 

 

Βελτίωση στην γραφή.

Έχω καταφέρει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της δουλειάς μου να έχει να κάνει με την δημιουργία περιεχομένου και όλες αυτές οι ώρες που προσπαθούσα να εκφραστώ καλύτερα μέσα σε ένα ημερολόγιο νομίζω ότι με βοηθήσαν αρκετά στο να γράφω πλέον λίγο καλύτερα. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα (αν και έχω ήδη 3 βιβλία στο ενεργητικό μου) αλλά είμαι βέβαιος ότι οι καθημερινές μου εγγραφές στο ημερολόγιό μου με τα χρόνια έγιναν πιο περιεκτικές και καλύτερες. 

 

 

Στόχοι

Το έχω αναφέρει σε πολλά άρθρα μου, εγώ γράφω τους στόχους μου στο ημερολόγιό μου περίπου 5 φορές την εβδομάδα. Με βοηθάει να εστιάζω σε αυτούς και είμαι απολύτως σίγουρος ότι με αυτόν τον τρόπο εγώ έχω τα αποτελέσματα που θέλω (το ίδιο και όλοι όσοι το κάνουν, μέσα από σεμινάριά μας όπως το 90 Ημέρες για την Επιτυχία π.χ.)

 

Habit Tracker

Μπορείς να μετράς το αν ακολουθείς τις συνήθειες που θέλεις δημιουργήσεις. Μπορείς να κάνεις εβδομαδιαία μέτρηση, όπως κάνω εγώ. Έχω 4 βασικές συνήθειες που θέλω να είμαι βέβαιος ότι θα κρατήσω και τις γράφω. Μόλις είμαι βέβαιος ότι ότι πλέον έχουν γίνει συνήθεια τότε τις αντικαθιστώ.  

 

Πότε να γράψω;

Εκτός από το τι γράφουμε στο ημερολόγιο μας πρέπει να σκεφτούμε και πότε! Η εύκολη απάντηση είναι “Όποτε νιώθεις!”, όμως αυτό είναι μια μπούρδα, όπως είπαμε παραπάνω. Εάν θέλεις να θρέψεις τους καρπούς που έχει το να κρατάς ένα ημερολόγιο είναι απαραίτητο να μπεις σε ένα πρόγραμμα να γράφεις καθημερινά. Τι είναι αυτό που δεν έχει σημασία στην αρχή; Το τι γράφεις. Μπορεί στην αρχή να γράφεις την ημερομηνία και ένα απλό “Τέλεια μέρα σήμερα, ξεκίνησα το ημερολόγιό μου!” και τέλος, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για αρχή. Μην προσπαθήσεις να γράψεις πάρα πολλά πράγματα τις πρώτες ημέρες και τα παρατήσεις μετά. Γενικά η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι ότι υπάρχει μόνο ένας κανόνας: “Γράφε ότι θέλεις, όπως θέλεις, αλλά όσο συχνότερα γίνεται!” 

 

Bullet Journal. Τι είναι και γιατί δεν με βόλεψε.

Το bullet journal είναι μία προσωπική αυτοσχέδια ατζέντα η οποία μπορεί να έχει τη μορφή ετήσιου, εβδομαδιαίου και ημερήσιου ημερολογίου. Περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητες σελίδες ανάλογα με τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί επίσης να γίνει θεματικό όπως για παράδειγμα travel journal, school journal, blogging, memories journal (σαν αυτό που γράφαμε όταν ήμασταν παιδιά), housekeeping κλπ. Μπορεί όμως να είναι και συνδυασμός των παραπάνω δηλαδή να είναι και ημερολογιακό αλλά και σε κάθε μήνα να περιλαμβάνει και κάποιες σελίδες με habits, memories, notes κλπ.

(Πηγή: Τι είναι το bullet journal)

Ένα από τα βασικά στοιχεία του bullet journal είναι ότι βάζεις μέσα και τις εργασίες που έχεις να κάνεις, πράγμα που δεν με βολεύει καθόλου μιας και λειτουργώ με την μεθοδολογία GTD

Επίσης, για να κάνεις bullet journal χρειάζεται σημειωματάριο χωρίς γραμμές αλλά με μικρές τελίτσες, πράγμα που επίσης δεν με βολευει στο γράψιμο. Βλέπω και εγώ όμορφες εικόνες από τέτοια σημειωματάρια αλλά δεν νομίζω ότι είναι για εμένα προσωπικά και τον τρόπο που διαχειρίζομαι το ημερολόγιό μου. Όμως εάν σας βολέψει τότε μια χαρά! Ελπίζω πλέον να ξέρετε τι γράφουμε στο ημερολόγιο μας! Τουλάχιστον την δική μου άποψη για το καλύτερο περιεχόμενο!

Καλή συνέχεια σε όλους!

 

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Υποστηρίζουμε ένα ασφαλές δίκτυο με έμφαση στην ιδιωτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση