Ξεκινώντας με την μέθοδο GTD (Getting Things Done)

Ξεκινώντας με την μέθοδο Getting Things Done.

Έχει καιρό που ακούω για αυτήν την μέθοδο και τώρα στις γιορτές που πάντα υπάρχει μια καλή ευκαιρία για ανασύνταξη αποφάσισα να κάνω ένα ξεκίνημα και να δω πως θα πάει για μερικούς μήνες. Έτσι λοιπόν θα γίνει μια σειρά άρθρων για το πως την χρησιμοποιώ εγώ και αν δούλεψε σε μένα ή όχι.

Update 2023: Έχω πλέον 6 χρόνια που χρησιμοποιώ την μέθοδο GTD (Getting Things Done) και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όχι απλά δουλεύει αλλά είναι για μένα απαραίτητη στην δουλειά μου!

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι όλο και περισσότερο με την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα και αυτό γιατί τα ‘μέτωπα’ είναι πολλά. Η ενασχόλησή μου με την σελίδα αυτή για προσωπική ευχαρίστηση με την συγγραφή και ανάρτηση άρθρων όσο συχνότερα μπορώ πλέον. Το www.coffeespots.gr το οποίο δημιουργήσαμε, οργανώνουμε και αναπτύσσουμε με τους συνεργάτες μου απαιτούν από εμάς πολύ δουλειά καθότι αποτελείται από ιστοσελίδα – περιοδικό – ραδιόφωνο. Η εργασία μου στην ΕΛΕΓΕΙΑ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αναλαμβάνουν. Η ενασχόληση μου με την πολεμική τέχνη που διδάσκω τα τελευταία 15 χρόνια και τώρα πλέον οργανώνουμε με τους άλλους δασκάλους παρέα. Φυσικά το πιο σημαντικό κομμάτι η οικογένεια μου. Αλλά και προσπάθεια της προσωπικής ανάπτυξης που με οδηγεί είναι αρκετά για να πελαγώσουν εύκολα ακόμα και τον πιο οργανωτικό άνθρωπο πολλές φορές κατά την διάρκεια ενός μήνα. Κρατούσα τις απαραίτητες λίστες εργασιών, ημερολόγια, και λοιπά βοηθήματα, αλλά πάντα ένιωθα έναν συνεχόμενο θόρυβο από όλα αυτά που τραβούσαν και από ένα κομμάτι του μυαλού μου και του ψυχισμού μου κάθε μέρα.

 

Mind Like Water.

200px-Getting Things DoneΗ μέθοδος GTD δημιουργήθηκε από τον David Allen με τον οποίο μας συνδέει ένα κοινό ενδιαφέρον. Είναι και αυτός μαθητής των πολεμικών τεχνών, με αποτέλεσμα όταν είδα αυτήν την πρόταση στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου του να μου τραβήξει το ενδιαφέρον. Μια από τις πρώτες λοιπόν κινήσεις που κάνεις σαν καινούργιος ‘χρήστης’ της μεθόδου του είναι να βγάλεις τα πάντα από το μυαλό σου και να τα αποθηκεύσεις σε ένα σύστημα που εμπιστεύεσαι. Όταν λέμε τα πάντα εννοούμε ότιδήποτε μπορεί να θυμηθείς που να θεωρείς ότι είναι εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί ή φιλοδοξία ή όνειρο, τα πάντα. Κάθισα λοιπόν μερικές μέρες και το μόνο που έκανα ήταν να γράψω στο σύστημα το οποίο επέλεξα να χρησιμοποιήσω (είναι το ClickUp και είμαι ενθουσιασμένος με αυτό αλλά θα το αναφέρω λίγο παρακάτω) όλα αυτά που υπήρχαν και μου ήρθαν κατά την διάρκεια στο μυαλό μου. Το πρώτο μου συναίσθημα ήταν αυτό της ανακούφισης. Όπως λέει και ο ίδιος ο David Allen ήταν σαν κάποιος να έκλεισε έναν ενοχλητικό θόρυβο που με τον καιρό είχα συνηθίσει. Ήταν τόσο ανακουφιστικό να φεύγει ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου…σαν εξομολόγηση. Και δεν είχα κάνει απολύτως τίποτα για όλα αυτά! Μόνο καταγραφή. Παρόλα αυτά άξιζε τον κόπο. Είχα πλέον το μυαλό μου τελείως ελεύθερο να ασχοληθεί με αυτό που έκανα εκείνη την ώρα, που τις περισσότερες μέρες ήταν να παίζω με τα παιδιά μου. Οτιδήποτε μου ερχόταν σαν εργασία το σημείωνα στο CollectBox μου και έφευγε αμέσως από το μυαλό μου. 15 λεπτά το πρωί και 15 λεπτά το βράδυ κατηγοριοποιούσα αυτά που είχε μέσα αυτός ο φάκελος (CollectBox) και αυτό ήταν όλο. Ή μήπως όχι;

 

Και τώρα; Επεξεργασία.

Η επόμενη κίνηση για να ξεκινήσω λοιπόν ήταν να καθίσω να επεξεργαστώ με βάση την μέθοδο GTD (Getting Things Done) όλες αυτές τις εργασίες. Μου πήρε δύο μέρες ακόμα να τις κατηγοριοποιήσω και να δημιουργήσω projects για αυτές που εκτελούνται με περισσότερες από μία ενέργειες. Διαβάστε το βιβλίο και θα καταλάβετε ότι είναι πολύ πιο απλή διαδικασία από ότι φαίνεται. Όντας σε διακοπές την έκανα σαφώς πιο χαλαρά. Πολλά πράγματα αφαιρέθηκαν τελείως μόλις τέθηκαν αντιμέτωπα με το ερώτημα ‘Γιατί θέλω να το κάνω αυτό; Ποιος είναι ο σκοπός μου;’ Κάτι που δεν το κάνουμε τόσο συχνά όσο πρέπει, να ξεκινάμε βλέποντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι σίγουρο ότι βάζει πολλές εργασίες στο πρόγραμμά μας που δεν αξίζουν να είναι εκεί.

 

Ενέργειες.

Μετά από όλα αυτά είχα κατηγοριοποιημένες εργασίες που μπορούσα να επιλέξω να τελειώσω με βάση τον χρόνο που είχα διαθέσιμο, το περιβάλλον μου και την ενέργεια μου. Πολλά πράγματα τελείωσαν γρήγορα εκείνες τις μέρες. Ποιο είναι όμως το σημαντικό; Δεν γέμισα πάλι το ημερολόγιο μου με ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και τις οποίες μεταφέρουμε πολλές φορές μέχρι να τελειώσουν και δεν είχα τίποτα να με απασχολεί. Mind Like Water.

clickup

 

Email.

To inbox zero είναι για πολλούς ένα όνειρο. Κάθε μέρα πάρα πολλά εμαιλ μας περιμένουν στο inbox μας. Και όμως ακολουθώντας τις συμβουλές της μεθόδου για άμεση δράση, διαγραφή ή αποθήκευση για περαιτέρω δράση μπορείτε να το καταφέρετε.

  

Εργαλεία.

Ότι βολεύει τον καθένα. Μπορεί να είναι μόνο χαρτί και μολύβι. Προσωπικά με βόλεψαν πολύ 2 πράγματα. 1.) ClickUp. Το χρησιμοποιώ ούτως ή άλλος και όσοι δεν το γνωρίζετε ρίξτε το μια ματιά. 2.) Η εφαρμογή για το κινητό του ClickUp. Το κινητό το έχω κοντά μου το 95% της μέρας και όλα όσα ήθελα να σημειώσω μπαίναν εκεί.

Φυσικά έβαλα και έναν φάκελο στην τσάντα μου για να μαζεύω ότι είναι σε έντυπη μορφή εκεί μέχρι να το επεξεργαστώ το βράδυ. Στην ουσία το έξοδο μου ήταν ο φάκελος.

 

Μπορείτε λοιπόν να ρίξετε μια ματιά στην μεθοδολογία αυτή που εμένα μου φαίνεται ότι μου ταίριαξε και δεσμεύτηκα στον εαυτό μου να την ακολουθήσω για τους πρώτους 3 μήνες του χρόνου τουλάχιστον, αλλά δεν με βλέπω να ξεκολλάω εύκολα.

gtd chart

Μπορείτε να δείτε το επόμενό μας άρθρο για την μεθοδολογία GTD εδώ.

 

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Αφήστε μια απάντηση