Η τεχνική Pomodoro

Και πώς να την εφαρμόσετε.

pomodoroΗ τεχνική Pomodoro είναι μια τεχνική οργάνωσης χρόνου και παραγωγής η οποία αναπτύχθηκε από τον Francesco Cirillo στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η λογική της τεχνικής είναι η χρήση περιόδων παραγωγής (περίπου 25 λεπτών) με διαλείμματα μερικών λεπτών ανάμεσα. Η λέξη Pomodoro είναι η ιταλική λέξη για την ντομάτα και αναφέρεται στο χρονόμετρο που χρησιμοποιεί κάποιος για το κάθε Pomodoro (25λεπτο).

 

Προσωπικά δεν μπόρεσα εύκολα να την χρησιμοποιήσω σαν τεχνική γιατί πολλές φορές αυτά που είχα να κάνω διαρκούσαν περισσότερο από ένα 25λεπτο και η μικρή διακοπή αντί να με βοηθήσει να χαλαρώσω και να συγκεντρωθώ περισσότερο στο επόμενο Pomodoro μου αποσπούσε την προσοχή και ‘χανόμουν’. Έβαλα όμως στο πρόγραμμα του ωραρίου μου περισσότερα μικρά διαλείμματα (σε ακανόνιστα διαστήματα) τα οποία με ξεκουράζουν αρκετά για να είμαι περισσότερο παραγωγικός στην ημέρα.Increase Productivity with the Legendary Pomodoro Technique

Η φιλοσοφία της εν λόγο μεθοδολογίας είναι κυρίως ψυχολογική. Η χρήση του ξυπνητηριού για να ξεχωρίσει κάποιος το 25λεπτο είναι μια νοητική σκανδάλη που ενεργοποιεί περισσότερο την ενέργεια του ατόμου καθώς αυτό σκέφτεται ότι ‘Τώρα δουλεύω απερίσπαστος για αυτόν τον χρόνο.’ Και σαν αποτέλεσμα εργάζεται πιο συγκεντρωμένος από ότι θα ήταν χωρίς το χρονικό περιθώριο και το φυσικό αντικείμενο να μετράει τον χρόνο μπροστά του.

Μπορείτε να τον δοκιμάσετε για να δείτε εάν σας ταιριάζει σαν μεθοδολογία και να τον εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Προσωπικά αν και με άγχωσε και δεν μου ταίριαξε μπορώ να πω ότι μου δίδαξε την χρήση των μικρών διαλειμμάτων και αυτό είναι κάτι σημαντικό στην καθημερινότητά μου στην δουλειά.

Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει την τεχνική Pomodoro;

Καλή τύχη σε όλους!

 

Αφήστε μια απάντηση