Η μέθοδος των 5 Γιατί.

ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

5-WhysΤα «5 Γιατί» είναι μια απλή τεχνική επίλυσης προβλημάτων που βοηθά αυτούς που την χρησιμοποιούν να φτάνουν γρήγορα στην ρίζα του προβλήματος. Έγινε γνωστή την δεκαετία του 70 από την εταιρία TOYOTA. Ο αρχιτέκτονας της γραμμής παραγωγής της Toyota Taiichi Ohno , έχει πει για αυτήν την μέθοδο «η βάση της επιστημονικής προσέγγισης της εταιρίας… επαναλαμβάνοντας το γιατί πέντε φορές, η φύση του προβλήματος καθώς και η λύση του γίνονται ξεκάθαρες”.

Εφαρμόζεται σε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται ρωτώντας «Γιατί;» και «Τι προκάλεσε αυτό το πρόβλημα;»

Πολύ συχνά η απάντηση στο πρώτο «Γιατί;» μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο «Γιατί» και αυτό το δεύτερο να δημιουργήσει ένα τρίτο και ούτω καθεξής… Για αυτό και η ονομασία «Η Λύση των 5 Γιατί».

Μέσα στα προτερήματα αυτής της μεθόδου είναι:

·         Μπορείς να φτάσεις στην ρίζα του προβλήματος πολύ γρήγορα.

·         Είναι πολύ εύκολη στην κατανόηση και εφαρμογή της

Όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα ξεκινάς από το αποτέλεσμα και πηγαίνεις προς τα πίσω μέχρι να φτάσεις στην ρίζα του προβλήματος. Π.χ.

1.       Γιατί ο τάδε πελάτης πήρε τηλέφωνο και παραπονέθηκε; Γιατί η παραγγελία του πήγε καθυστερημένη.

2.       Γιατί δεν πήγε την συμφωνημένη ώρα η παραγγελία του; Γιατί η φόρτωση των εμπορευμάτων πήρε περισσότερο χρόνο από ότι περιμέναμε.

3.       Γιατί έγινε αυτό; Γιατί δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεγάλη παραγγελία.

4.       Για πιο λόγο ήμασταν απροετοίμαστοι για τέτοια παραγγελία; Διότι δεν ενημερώθηκε η αποθήκη για την συγκεκριμένη παραγγελία και είχε άλλες στην αναμονή.

5.       Γιατί δεν ενημερώσαμε την αποθήκη ότι την τάδε ημερομηνία θα έχουμε μια πολύ μεγάλη παραγγελία; Γιατί δεν υπάρχει τέτοια γραμμή πληροφόρησης ανάμεσα στα δύο τμήματα.

Άρα είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να δημιουργηθεί το απαραίτητο πρωτόκολλο για τέτοιες περιπτώσεις και να τηρείται από εδώ και πέρα.

Η τεχνική αυτή όμως χρειάζεται προσοχή για είναι μια πολύ απλοϊκή μέθοδος για να βρούμε την ρίζα του προβλήματος, αλλά όσο τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, τόσο πιο εύκολο είναι να αποτύχει να φτάσει στο σωστό συμπέρασμα. Εάν δεν σας δώσει γρήγορα μια ξεκάθαρη απάντηση τότε χρειάζεται να εφαρμόσετε πιο περίπλοκες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, πολλές από τις οποίες θα αναλύσουμε στο μέλλον.

Τώρα μπορείτε να κάνετε και εσείς την δική σας ανάλυση για τα 5 Γιατί με τα δύο αυτά δωρεάν πρότυπα από την εφαρμογή Miro!

 

Και έναν template για ανάλυση των 5 Γιατί!

 

Αφήστε μια απάντηση