Ο φόβος της αποτυχίας

Από τον Μιχάλη Ναλμπάντη για το περιοδικό Productive Habits

Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια χρεοκοπημένη χώρα με κλειστή οικονομία και ένα προ πολλού ξεπερασμένο παραγωγικό μοντέλο, οι αρνητικές συνέπειες του οποίου έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε πολλαπλά αδιέξοδα.

Επιχειρηματίες, στελέχη και προσωπικό που δραστηριοποιούνται στην λεγόμενη πραγματική οικονομία, καλούνται εδώ και έξι χρόνια να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς προκλήσεις και αρνητικές καταστάσεις που παρόμοιες δεν είχαν κληθεί ποτέ στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν.

Τραγική πτώση της ζήτησης, υπερφορολόγηση και υποχρηματοδότηση είναι οι τρεις νέοι πυλώνες που οριοθετούν το πλαίσιο του επιχειρείν στα χρόνια της κρίσης.

Μιας πολυεπίπεδης κρίσης που όμοια της δεν έχει ποτέ βιώσει η χώρα μας και που απελπισμένα αλλά μάταια αναζητεί μια διέξοδο προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Φτωχοποίηση της πλειονότητας του ελληνικού λαού, ύφεση, κλείσιμο και φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μετανάστευση ανθρώπινου δυναμικού, ανεργία και κατάρρευση του κοινωνικού κράτους συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα.

Μια γκρίζα πραγματικότητα, με την αβεβαιότητα στο απόγειο της και την απαισιοδοξία να έχει ριζώσει στις καρδιές των Ελλήνων.
Σε αυτές τις δυστυχώς αρνητικές συνθήκες, καλούμαστε όλοι εμείς, επιχειρηματίες και στελέχη να υπηρετήσουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά και από αυτό που βιοποριζόμαστε. Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την υγιή επιχειρηματικότητα στα πλαίσια μιας ελεύθερης και ανταγωνιστικής οικονομίας που όλοι μας θα επιθυμούσαμε να διαθέτει η χώρα μας.

Στρατηγικό αξίωμα για την άνθιση και την επιτυχία στο επιχειρείν αποτελεί η σταθερότητα στο οικονομικό μακροπεριβάλλον σε συνάρτηση πάντοτε με την οξυδέρκεια του επιχειρηματία να αναζητά και να ανακαλύπτει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο κοντινό αλλά και το μακρινό, πολλές φορές μέλλον.

Επιχειρώντας όλοι μας σε ένα αρνητικό περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα, όπως το περιέγραψα παραπάνω, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε με ένταση αυτό που αποκαλώ φόβο της αποτυχίας και δεν είναι τίποτα άλλο πάρα η επίμονη ανησυχία μας ως επιχειρηματίες ή στελέχη για το μέλλον της επιχείρησης μας ή της επαγγελματικής μας θέσης.

Στη σειρά των άρθρων μου με τίτλο, Ο φόβος της αποτυχίας, που έχω την χαρά και την τιμή να φιλοξενηθούν στο Bizman.gr θα αναφερθώ αναλυτικά και εκτεταμένα σε μια σειρά παραγόντων που θα σας βοηθήσουν σε πρακτικούς όρους όχι μόνο να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις όποιες ανησυχίες σας σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και πώς να χρησιμοποιείστε τους όποιους φόβους σας προς όφελος σας.

Αφήστε μια απάντηση