Πνευματική υγεία. Ποιο είναι το σημάδι ότι δεν υπάρχει;

Ανάμεσα σε όλα όσα χωράω μέσα στην ημέρα μου, διαβάζω καθημερινά. Ένα από τα βιβλία που ήρθαν στον δρόμο μου τον τελευταίο καιρό είναι το Psycho-Cybernetics του Maxwell Maltz, MD, FICS. Σε αυτό λοιπόν το βιβλίο αναφέρει πάρα πολλά θέματα σχετικά με την πνευματική υγεία, το πόσο επηρεάζεται αυτή από την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και πως μπορούμε να εξελιχτούμε βελτιώνοντας την εικόνα αυτή. 

 

Σε ένα κεφάλαιο μιλάει για την Συνήθεια της Ευτυχίας και πως μπορείς να την αναπτύξεις. Εκεί αναφέρει ότι “Το μέτρο για την καλή πνευματική υγεία είναι η προδιάθεση να βρίσκεις το καλό πρώτα κάπου.” Αυτό με έβαλε σε σκέψεις. 

 

Πρώτα από όλα, το κάνω εγώ στις συναναστροφές μου; Όχι συνέχεια. Το κάνουν οι γύρω μου; Μάλλον σπάνια. Πόσο με έχει επηρεάσει αυτό; Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε ανθρώπους που βλέπουν πάντα και πρώτα το αρνητικό. Μου δηλώνουν με αυτό τον τρόπο ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κόσμο. Επίσης, αναφορικά με συνεργασίες, μου χτυπούν το καμπανάκι να είμαι πολύ προσεκτικός αναφορικά με την (ψυχολογική κυρίως) επένδυση που θα κάνω με αυτούς. 

 

Στον αντίποδα, όταν κάποιες φορές συναντάω ανθρώπους που βλέπουν πρώτα το καλό σε κάτι (χωρίς να παραβλέπουν και τα προβλήματα) μου είναι πολύ πιο εύκολο να ανοιχτώ και εγώ και να επικοινωνήσω ακόμα πιο αποτελεσματικά. Είναι άνθρωποι που τις περισσότερες φορές μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα και να προχωρήσουν γρήγορα προς ένα στόχο, και μάλιστα με καλύτερη διάθεση. 

Δείτε λοιπόν εάν και εσείς βλέπετε πρώτα τα άσχημα σε οτιδήποτε και κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να το αλλάξετε αυτό και να δείτε τα αποτελέσματα στην ζωή σας!

 

Καλή συνέχεια σε όλους.  

Αφήστε μια απάντηση