Πως να διαχειριστείς τις κακές περιόδους

Όλοι κάποιες φορές έχουμε περιόδους που είναι κακές για εμάς, που δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν 3 βασικές αιτίες:

  1. Κούραση. Η συσσωρευμένη κούραση κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει και θα μπει στην καθημερινότητά μας. 
  2. Αρνητική ενέργεια. Δουλεύοντας σε ένα τοξικό περιβάλλον γρήγορα μαζεύεις αρνητική ενέργεια που κάποια στιγμή σε κρατάει πίσω όσο και αν έχεις την δύναμη να την αντιμετωπίζεις. 
  3. Έλλειψη αποτελεσμάτων. Ειδικά εάν μιλάμε για αποτελέσματα που είναι συνδεδεμένα με τα όνειρά σου. Τότε η κούραση και η απογοήτευση οδηγεί σε μια μικρή πτώση. 

 

Πως το αντιμετωπίζεις;

Προσωπικά μου συμβαίνει περίπου ανά 3 μήνες. Κάθε 3 μήνες έχω περίπου 8 με 10 μέρες που δεν μπορώ να κάνω τίποτα παρά τα απολύτως απαραίτητα. Είναι οι μέρες που όλες οι αμφιβολίες μου για αυτά που κάνω έρχονται στην επιφάνεια, που δυσανασχετώ με το παραμικρό και που δεν θέλω να βλέπω πολύ κόσμο. Πως το αντιμετώπισα όλα αυτά τα χρόνια; Με 3 τρόπους.

  1. Αποδοχή. Όσο προσπαθούσα να παλέψω αυτήν την κατάσταση και με το ζόρι να κάνω πράγματα τότε οι 8 με 10 μέρες αυξάνονταν σε 15 με 20! Κατάλαβα ότι εάν απλά αποδεχόμουν ότι δεν είμαι καλά και δεν “απολάμβανα” αυτήν την πλευρά του εαυτού μου ζοριζόμουν ακόμα περισσότερο. Οκ, δεν είσαι καλά, δεν μπορείς να κάνεις πολλά για αυτό αυτήν την στιγμή, κάνε τα απαραίτητα και ηρέμησε.
  2. Ενασχόληση με τον εαυτό. Είναι οι μέρες που πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό για σένα. Μια ωραία έξοδο, ένα καλό μασάζ, ένα ήρεμο ποτό σπίτι το βράδυ με μουσική, κάτι που να σε κάνει να νοιώσεις όμορφα και να χαλαρώσεις. Όχι απαραίτητα καλύτερα, απλά άνετα. 
  3. Δημιουργία διαφορετικών πραγμάτων. Είναι μια καλή εποχή να δοκιμάσεις κάτι νέο, να δημιουργήσεις πέρα από την δουλειά σου, να νοιώσεις ότι κάνεις μια διακοπή από τα συνηθισμένα και ότι κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό. 

 

Δεν είναι δυνατόν να μην έχεις περιόδους που κάνεις κοιλιά στην απόδοσή σου και το πως την αντιμετωπίζεις είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία. 

Δείτε περισσότερα στο βιβλίο μου Μπορείς Περισσότερα και στο ομότιτλο online course στο Udemy!

Αφήστε μια απάντηση