Πρώτοι μήνες στο Minds.com

Διανύω μια περίοδο που τα social media με έχουν απογοητεύσει αρκετά, σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθώ λοιπόν να βρω κάποιες εναλλακτικές λύσεις για να φύγω από αυτά σιγά σιγά για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω. Στην προσπάθεια αυτή ανακάλυψα ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο Minds.com. Πρώτοι μήνες στο Minds.com λοιπόν και ας δούμε τι είναι και γιατί το προτίμησα.

Γιατί θέλω να φύγω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Χρησιμοποιώ πολύ τα social media, με τον σωστό τρόπο. Όπως γράφω και στο βιβλίο μου Ξέρεις να πουλάς;, τον απόλυτο οδηγό πωλήσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν σωστά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρούν ότι είναι ένα reality show της ζωής τους, αντί να τα χρησιμοποιήσουν σαν ένα ισχυρό εργαλείο branding και marketing. Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που θέλω να φύγω από αυτά. Ο λόγος ακούει στο όνομα Surveillance Capitalism. Ένας όρος που δημιούργησε η Shoshana Zuboff μετά από 7 χρόνια έρευνας των μεγάλων εταιριών όπως η Google το Facebook, το Twitter και πολλά ακόμα.. Στο βιβλίο αυτό περιγράφει όλους τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρίες αυτές παραβιάζουν βάναυσα τα προσωπικά μας δεδομένα με σκοπό την συλλογή όχι μόνο αυτών αλλά και αυτού που ονομάζεται behavioural surplus, της πρώτης ύλης δηλαδή που χρησιμοποιούν για να μπουν ευκολότερα στο μυαλό μας. Και αν μου πει κανείς ότι “Δεν πειράζει, δεν έχω κάτι να κρύψω, ας μου στέλνουν καλύτερες προσοποιημένες διαφημίσεις” θα του απαντήσω ότι αυτά τα δεδομένα μένουν για πάντα όσες κυβερνήσεις και αν περάσουν, και ότι αυτές οι εταιρίες κάνουν πολύ περισσότερα από το να στέλνουν προσωποποιημένες διαφημίσεις με αυτά, όπως το να μας αλλάζουν την άποψη για θέματα (π.χ. εκλογές) όποτε και όπως θέλουν χωρίς καν να το καταλάβουμε όπως δείχνουν οι έρευνές των ανθρώπων όπως η Δρ.Ζουμποφ και άλλοι.

Ένας ακόμα λόγος, στον οποίο δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο αυτή την στιγμή είναι αυτή η επιλεκτική λογοκρισία που γίνεται από αυτά τα μέσα και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρούνται πλέον πλατφόρμες ελεύθερης έκφρασης λόγου και ιδεών. Ας αφήσουμε αυτό το θέμα όμως για ένα άλλο άρθρο.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν εγώ προσωπικά αποφάσισα σιγά σιγά να φύγω από τα social media και από την Google #GoogleFreeBy23.

Τι είναι το Minds.com και γιατί είναι διαφορετικό.

Όπως είπα παραπάνω αγαπάω τα social media και τα χρησιμοποιώ πολύ. Έπρεπε λοιπόν να βρω μια εναλλακτική λύση που να καλύπτει και τους παραπάνω προβληματισμούς μου. Στην αναζήτησή μου αυτή βρήκα το Mewe.com και το Minds.com. Επέλεξα το Minds.com γιατί:

  1. Είναι βασισμένο σε τεχνολογία open source blockchain, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο κώδικας του είναι ανοιχτός και διαθέσιμος για έλεγχο για περίεργες συμπεριφορές από όποιον θέλει. Έτσι εάν αρχίσει να παρακολουθεί και να ρουφάει δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταλάβουν όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό και έχουν ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων τους.
  2. Είναι πραγματικά μια πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης όπου θα δεις και θα διαβάσεις και εντελώς διαφορετικές απόψεις από την δική σου ή την επικρατούσα άποψη χωρίς λογοκρισία. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Χωρίς λογοκρισία δεν σημαίνει χωρίς μέτρο. Το Minds.com έχει επίσης moderation που σημαίνει ότι εάν κάποιος π.χ. ανεβάσει μια φωτογραφία με γυμνό και δεν βάλει την κατάλληλη ειδοποίηση έτσι ώστε να προστατέψει αυτούς που δεν θέλουν να βλέπουν τέτοιο περιεχόμενο πολύ σύντομα θα αποκλειστεί από την πλατφόρμα. Η ελευθερία του λόγου δεν σημαίνει ότι μπορείς να προσβάλεις τους άλλους. Είναι λοιπόν ανοιχτό σε όλες τις απόψεις, χωρίς να λογοκρίνει, αλλά κρατάει ένα επίπεδο βασικής ηθικής που είναι πολύ λογικό.
  3. Επιτέλους πραγματικό reach! Όλοι όσοι ασχολούνται με την ψηφιακή διαφήμιση γνωρίζουν ότι πλατφόρμες όπως το Facebook κάνουν ότι μπορούν για να έχεις. επί της ουσίας, χαμηλό reach (να μην βλέπουν τις δημοσιεύσεις σου πολλοί άνθρωποι), ειδικά εάν είσαι διαφημιζόμενος. Αυτό γίνεται με εξαιρετικά πολύπλοκούς αλγόριθμους που περιορίζουν το κοινό στο οποίο φαινόμαστε (περιέργως ακόμα περισσότερο εάν οι απόψεις μας αποκλίνουν και λίγο από το κατεστημένο), με σκοπό να πληρώσουμε σε διαφημίσεις για να φτάσουμε το κοινό μας. Το Minds.com δεν λειτουργεί έτσι. Προσωπικά εγώ είδα πολύ μεγαλύτερο reach σε όλα μου τα post, πολύ γρήγορα έφτασα τους 1000 ακόλουθους και βλέπω αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα στα links που ανεβάζω από την σελίδα μου ή από βίντεο μου, αν και οι περισσότεροι ακόλουθοί μου δεν είναι Έλληνες! Έχει επίσης και την δυνατότητα να κάνεις boost όποιο post σου θέλεις στην ουσία δωρεάν γιατί κερδίζεις χρήματα από την χρήση του! Και αυτό μας φέρνει στο
  4. Σου δίνει κρυπτονομίσματα για την χρήση του! Ναι για την απλή, καθημερινή χρήση του που την κάνεις έτσι και αλλιώς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περίμενα να περάσουν οι Πρώτοι μήνες στο Minds.com για να δω εάν όντως σου δίνει τα χρήματα που λέει, πόσα είναι αυτά, έτσι ώστε να μπορέσω να γράψω με βάση την δική μου προσωπική εμπειρία. Στους πρώτους 3 μήνες λοιπόν έφτασα τα 100ευρώ και δεν έκανα και ιδιαίτερο κόπο για αυτό! Έτσι νιώθω πολύ καλύτερα για την χρήση του μιας και στην ουσία μου πληρώνει και το internet του μήνα!
  5. Δεν βλέπεις παντού διαφημίσεις. Φτάνει, βαρέθηκα να βλέπω παντού διαφημίσεις, ακόμα και στις συνομιλίες μου. Πλέον λειτουργούν και αποτρεπτικά για μένα όταν τις βλέπω τόσο συχνά.

Αρνητικά του Minds.com

Επειδή δεν είναι όλα ρόδινα, θα ήθελα να αναφέρω και μερικά αρνητικά ή μερικούς προβληματισμούς που ακόμα έχω με την χρήση του Minds.com

  1. Δεν βρίσκεις ακόμα φίλους μέσα. Σε καμία περίπτωση δεν έχει τον κόσμο που έχουν τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε καν κοντά, όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει σιγά σιγά, εάν το δοκιμάσουν αρκετοί! (δεν υπάρχει καν Ελληνική κοινότητα μέσα οργανωμένη).
  2. Πολύ ασφαλές, κρυπτογραφημένο chat, αλλά ελαφρώς δυσκίνητο. Οι συνομιλίες γίνονται με απόλυτη ασφάλεια, κρυπτογράφιση και χωρίς να υποπτεύεσαι ότι τις κλέβει η πλατφόρμα για να τις πουλήσει σε εταιρίες, όμως είναι λίγο πιο δύσχρηστες. Θέλει 2η εφαρμογή στο κινητό και είναι κάπως χοντροκομμένη όπως και όλη η πλατφόρμα. Αυτό μας πάει στο
  3. Δεν είναι τόσο όμορφο όπως τα υπόλοιπα. Όταν δεν έχεις έναν στρατό από επιστήμονες να κάνουν την πλατφόρμα σου όσο πιο εθιστική γίνεται (όπως κάνουν Meta, Google, Twitter κλπ) το αποτέλεσμα είναι, τουλάχιστον οπτικά λιγότερο ελκυστικό από τα υπόλοιπα. Όμως είναι αρκετά καλό, και αισθητικά απλό για καθημερινή χρήση.
  4. Δεν ξέρεις αν θα κρατήσει. Δεν είναι μια τεράστια επιχείρηση, με τα χρήματα και τα μέσα που αυτή μπορεί να έχει. Αποτελείται από μερικούς ανθρώπους, ιδεαλιστές όπως ο Bill Otman και φαίνεται σταθερή. Όμως πολλές τέτοιες προσπάθειες πέσανε στο κενό μετά από μερικά χρόνια.
  5. Δεν είναι εντελώς δωρεάν. Δεν ξέρω εάν είναι αρνητικό, αλλά το έβαλα εδώ γιατί μπορεί να είναι για κάποιους. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν αλλά εάν θέλετε να εξαργυρώνετε τα τοκεν που κερδίζετε σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να τα μεταφέρετε on chain (δεν θα το εξηγήσω παραπάνω τώρα) πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να γραφτείτε στην συνδρομητική υπηρεσία του Minds.com που κοστίζει περίπου 6ευρώ τον μήνα. Προσωπικά περίμενα μερικούς μήνες να δω πόσα χρήματα βγάζω από την χρήση του κάθε μήνα (περίπου 30ευρώ) και μετά να πάρω την απόφαση για την εγγραφή μου. Αλλιώς, αν δεν κάνετε την εγγραφή σας στο Minds+ και απλά χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα, συνεχίζετε να κερδίζετε τοκεν όμως αυτά τα τοκεν που κερδίζετε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνο για να κάνετε boost τα post σας, που είναι επίσης πολύ καλό.

Δεν μπόρεσα να σκεφτώ άλλα αρνητικά γιατί, για να είμαι ειλικρινής, είμαι ακόμα ενθουσιασμένος.

Επίλογος

Έχετε ακούσει ότι εάν δεν πληρώνετε για κάποια υπηρεσία είστε εσείς το προϊόν; Λοιπόν σήμερα θα σας πω ότι δεν είστε κάν το προϊόν! Είστε η πρώτη ύλη! Το προϊόν είναι όλα αυτά τα δεδομένα που οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε πουλάνε δεξιά και αριστερά σε εταιρίες και κυβερνήσεις.

Έπαψα να χρησιμοποιώ τις άλλες πλατφόρμες; Όχι, πολύ πιθανόν να είστε εδώ από ένα ποστάρισμά μου σε αυτές. Όμως μείωσα αρκετά την χρήση τους, τις αφαίρεσα από το κινητό μου (με εξαίρεση το Instagram) και όλο και περισσότερο είμαι κοινωνικός στο Minds.com. Προσκαλώ φίλους και αποκτάω νέους. Έτσι λοιπόν σας προσκαλώ να το δοκιμάσετε και εσείς, να του δώσετε μερικές εβδομάδες, να συνδεθείτε μαζί μου για να με ρωτήσετε ότι θέλετε για την χρήση του και εάν είστε αρκετά ενεργοί (για κάποιους από εμάς λιγότερο ενεργοί από ότι είμαστε ήδη στα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης) μπορείτε να έχετε και ένα μικρό μηνιαίο εισόδημα. Εμένα με βόλεψε αρκετά!

Αυτοί ήταν οι Πρώτοι μήνες στο Minds.com για μένα! Σας περιμένω να τα πούμε εκεί!

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Υποστηρίζουμε ένα ασφαλές δίκτυο με έμφαση στην ιδιωτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση