Τρεις πεποιθήσεις που σε κάνουν να υποφέρεις.

Image by mohamed Hassan from Pixabay

Τρεις πεποιθήσεις που σε κάνουν να υποφέρεις.

Θα έχεις ακούσει για το ατομικό σύστημα πεποιθήσεων που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος. Πρόκειται για ένα σύνολο από πιστεύω ή και προτάσεων αν το έθετα πιο απλά, που διατυπώθηκαν κυρίως στα πρώτα 12 χρόνια της ζωής μας από το περιβάλλον μας, και αποτελούν την κύρια βάση και την αιτία (μαζί με το υποσυνείδητο) για τις πράξεις και τα συναισθήματα μας.

Υπάρχουν πεποιθήσεις που μας εξελίσσουν και μας προχωρούν στη ζωή, μας βοηθούν να προχωρήσουμε και να ανέβουμε σταδιακά τα σκαλιά στην κλίμακα του Είναι μας. Υπάρχουν όμως και περιοριστικές πεποιθήσεις, τις οποίες αν δεν τις εντοπίσουμε έγκαιρα, λειτουργούν σαν δεσμοφύλακες μας, σαν φράγματα που μας εμποδίζουν να υλοποιήσουμε τα όνειρα μας και να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη πληρότητα και ευτυχία.

Εξαιτίας αυτών των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων μας, πολλές φορές φαίνεται σαν η ζωή μας να επαναλαμβάνεται τόσο σε γεγονότα όσο και σε αποτελέσματα και συναισθήματα. Δεμένοι γύρω από έναν πάσσαλο, αδυνατούμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο που αυτές μας έχουν εμπλέξει.

Αυτές οι πεποιθήσεις είναι κάτι σαν εσωτερικοί κανόνες για το πως πρέπει εμείς και οι άλλοι να συμπεριφέρονται. Αν νιώθεις ήδη κουρασμένος από συναισθηματικό στρες και αισθάνεσαι βαθιά μέσα σου ότι υποφέρεις, ήρθε η ώρα να ξεριζώσεις αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις μια και καλή από τη ζωή σου.

Συνήθως, είτε πρόκειται για συνεδρίες life coaching ή μαθήματα αυτογνωσίας, οτιδήποτε επιλέγει στο δρόμο του ένας άνθρωπος για να γνωριστεί και να θεραπεύσει τον εαυτό του, ερευνώνονται ατομικά το σύστημα πεποιθήσεων και αξιών του, προς αναζήτησης των περιοριστικών του πεποιθήσεων και τη δράση προς αντικατάσταση αυτών.

Υπάρχουν όμως 3 πεποιθήσεις που λίγο πολύ τις έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι και μας δυσκολεύουν τη ζωή. Ας τις δούμε:

payhip

1η περιοριστική πεποίθηση: Χρειάζομαι την έγκριση και αποδοχή των άλλων.

Μπορεί να πιστεύεις ότι για να αξίζεις ως άνθρωπος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις την αποδοχή και έγκριση του κύκλου σου, των ανθρώπων σου. Αυτή η σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, στρες και χαμηλή αυτοπεποίθηση, ειδικά αν νιώσεις ότι δεν έχεις την αποδοχή όλων (spoiler alert! ποτέ δεν θα την έχεις!).

Αντικατέστησε αυτή την πεποίθηση, με τη γνώση ότι αξίζεις σε κάθε περίπτωση, αξίζεις την αγάπη απλά και μόνο με το να είσαι ο ανθρώπινος αυθεντικός εαυτός σου.

2η περιοριστική πεποίθηση : Οι άλλοι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μου.

Μπορεί να απογοητεύεσαι όταν οι άλλοι αποτυγχάνουν να αγγίξουν τις προσδοκίες που είχες για αυτούς. Και στη συνέχεια μπορεί να μπαίνεις στη διαδικασία να τους κατακρίνεις και να σκέφτεσαι ότι δεν αξίζουν την αγάπη σου. Αυτό σε οδηγεί στο δρόμο του θυμού και της πικρίας, αυτόματα.

Αντί για αυτό, σκέψου πως όλοι μας, ακόμα και εσύ, είμαστε ατελείς μεν, όμως πάντα φέρουμε αξία και νέες προοπτικές. Σκέψου αν θα ήθελες και σε εσένα να φερθούν έτσι όπως κάνεις εσύ σε αυτούς. Μπες στη θέση τους και κατήργησε αυτή την πεποίθηση.

clickup

3η περιοριστική πεποίθηση: Η ζωή θα έπρεπε να είναι άνετη.

Ίσως νιώθεις πως η ζωή κανονικά θα έπρεπε πάντα να είναι εύκολη, χωρίς δυσκολίες. Μπορεί να εκνευρίζεσαι και να εγκαταλείπεις την προσπάθεια με το πρώτο εμπόδιο που έχεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε κατάθλιψη και υπερβολική συμπεριφορά.

Άλλαξε αυτό το σενάριο, με το να θυμάσαι πως μπορεί μεν η ζωή να είναι σκληρή μερικές φορές, πάντα όμως έχεις τη δύναμη να δημιουργήσεις τη δική σου ευτυχία.

Το να αντιληφθεί κάποιος τη δυσκολία που προκαλεί στη ζωή του, το σύνολο των περιοριστικών πεποιθήσεων βάσει του οποίου λειτουργεί, είναι το μυστικό των μυστικών.

Μία έρευνα σε αυτή τη λίστα, μία απλή συνειδητοποίηση της ύπαρξης της και του κόστους της στη ζωή σου, αλλά και η απλή απόφαση να τις διαγράψεις και να αντικατασταθούν με νέες θετικές πεποιθήσεις, έχει τη δύναμη να σου αλλάξει τη ζωή.

Πηγή: Φωτεινή Κυρίτση

Αφήστε μια απάντηση