7 Συμβουλές για να χρησιμοποιείτε την προσοχή σας σωστά

7 symvoules gia tin prosohiΜια από τις πιο παραμελημένες δεξιότητες αυτήν την στιγμή είναι αυτή της εστίασης της προσοχής. Εάν κάποιος καταφέρει να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να εστιάζει σε αυτό που κάνει απολύτως και να μην πέφτει στην παγίδα του Multitasking τότε είναι σίγουρο ότι τα αποτελέσματά του θα απογειωθούν.

Αυτό όμως που πρέπει κανείς να καταλάβει πρώτα σχετικά με την εστίαση της προσοχής και τα αποτελέσματά της είναι αυτό: Η προσοχή μας δεν γνωρίζει τα χρήσιμα από τα ζημιογόνα. Δηλαδή μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να εστιάζει μονίμως σε αρνητικά πράγματα ή σκέψεις και να παίρνει, φυσικά, αρνητικά αποτελέσματα. Κοιτάξτε γύρω σας και είναι σίγουρο ότι θα δείτε ανθρώπους να το κάνουν αυτό για χρόνια. Ίσως μάλιστα κάποιοι από εσάς να το κάνετε επίσης. Θέλει συνειδητή προσπάθεια έτσι ώστε να εστιάζει κανείς στους στόχους του και τις θετικές σκέψεις που θα τον φέρουν σε αυτούς. Δείτε λοιπόν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

 

  1. Παρατηρήστε τον εαυτό σας. Έτσι θα καταλάβετε πως διασπάται η προσοχή σας και γιατί. Πολλές φορές αφήνουμε την προσοχή μας να ξεφύγει και κάποιες από αυτές είναι επαναλαμβανόμενες και έχουν σχέση με κάτι (π.χ. κάθομαι στον υπολογιστή για δουλειά και σερφάρω άσκοπα)

  2. Κόψτε τους περισπασμούς. Μόλις καταλάβετε γιατί διασπάται η προσοχή σας και ποια είναι η αιτία (όπως στο παραπάνω παράδειγμα) κόψτε αμέσως αυτήν την αρνητική επιρροή.

  3. Αποκτήστε σταθερές θετικές επιρροές. Μόλις νιώσετε ότι το μυαλό σας αρχίζει να ξεφεύγει και να κάνει αρνητικές σκέψεις, καλό θα ήταν να έχετε ‘έτοιμες’ μερικές θετικές σκέψεις που θα σας ξαναφέρουν πίσω. Οι στόχοι σας π.χ. είναι κάποιες θετικές σκέψεις, ή μερικές εμψυχωτικές κουβέντες που έχετε πλέον αποστηθίσει.

  4. Γεμίστε τους ‘νεκρούς’ χρόνους. Είτε στο αυτοκίνητο, είτε σε κάποια αναμονή, μπορείτε πολύ εύκολα να αρχίσετε να σκέφτεστε αρνητικά. Για αυτό θα πρέπει να μπορείτε να γεμίσετε τους χρόνους αυτούς με θετικές σκέψεις. Προσωπικά περνά πολλές ώρες στο αυτοκίνητο σαν αντιπρόσωπος της εταιρίας μου και δεν ακούω σχεδόν καθόλου ειδήσεις. Ακούω μονίμως κατεβασμένα MP3 με ομιλίες που μπορούν να μου προσφέρουν θετικές σκέψεις, ιδέες και νέες δεξιότητες.

  5. Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Εάν έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά κομμάτια χρόνου στα οποία είστε απολύτως αφοσιωμένος σε αυτό που κάνετε και όσο πάτε να τα μεγαλώνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική Pomodoro για αυτο.

  6. Επενδύστε στις εργασίες με την μεγαλύτερη ανταπόδοση. Κάντε τις εργασίες που θα σας φτάσουν πιο κοντά στους στόχους σας και θα δείτε ότι θα θέλετε να ασχοληθείτε με αυτές με όλη σας την προσοχή. Μην ξεχνάτε ότι ισχύει ο κανόνας 80/20 και εδώ όσον αφορά τα αποτελέσματά σας!

  7. Μην το παρακάνετε. Όλοι μας έχουμε ένα χρονικό όριο στο οποίο μπορούμε να δώσουμε την αμέριστη προσοχή μας σε κάτι και να αποδίδουμε τα μέγιστα. Όταν όμως το περάσουμε τότε σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και καλό θα ήταν να αλλάξουμε την εστίαση της προσοχής μας σε κάτι άλλο.

Ελπίζω να σας βοηθήσουν και καλή τύχη σε όλους!

Image courtesy of ddpavumba at FreeDigitalPhotos.net

 

Αφήστε μια απάντηση