Επίθεση της Κίνας στην Apple

Η αλαζονεία και μία συγνώμη

apple in chinaΑντιδρώντας στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, ο Τιμ Κουκ, αφεντικό της Appleζήτησε συγνώμη από τους πελάτες της εταιρίας στην Κίνα. ‘Γνωρίζουμε ότι η έλειψη επικοινωνίας οδήγησε στην αντίληψη ότι η Appleείναι αλαζονική και δεν ενδιαφέρεται αρκετά για να δείξει την απαραίτητη σημασία στην επικοινωνία των πελατών’ έγραψε ο κ.Κουκ στο γράμμα το οποίο

δημοσιεύτηκε στην κινέζικη ιστοσελίδα της εταιρίας. ‘Εκφράζουμε την ειλικρινή μας συγνώμη για οποιοδήποτε μπέρδεμα δημιουργήσαμε στους πελάτες μας.’ Είπε και υποσχέθηκε να βελτιώσει την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρίας.

 

Η APPLEκαι η Κίνα μοιάζουν το τέλειο ζευγάρι. Και οι δύο είναι μυστικοπαθείς μονοκρατορίες που παρουσιάζουν εκπληκτικά αποτελέσματα τόσο στον οικονομικό όσο και στον τεχνολογικό τομέα, μόνο όμως για αυτούς που είναι διατεθειμένοι να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες που υπάρχουν μέσα στους προστατευμένους τοίχους τους. Η Appleείναι από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες στην Κίνα και η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Apple.

Είναι λοιπόν μια μικρή έκπληξη να βλέπεις την Αμερικάνικη εταιρία να είναι στόχος επιθέσεων από το Κομουνιστικό Κόμμα. Στις 15 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα καταναλωτών, ο παρουσιαστής του CCTVεπιτέθηκε στις πολιτικές της Appleστην Κίνα υπονοώντας ότι η εταιρία συμπεριφερόταν στους πολίτες της Κίνας σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτήν την εβδομάδα μια εφημερίδα της κυβερνήσεως, η People’sDaily, συνέχισε τις επιθέσεις κατηγορώντας την εταιρία για ‘πρωτόγνωρη αλαζονεία’.

 

Δεν είναι περίεργο για τις ξένες εταιρίες να δέχονται επίθεση από την Κίνα. Κάποιες φορές δικαιολογημένα, όπως την περασμένη χρονιά όταν η KFCκατηγορήθηκε για κακό έλεγχο εφοδιαστικών αλυσίδων με αποτέλεσμα κακής ποιότητας κοτόπουλα να σερβίρονται στα εστιατόρια. Αλλά το αφιέρωμα του CCTVπου είχε σαν θέμα την εγγύηση των προϊόντων δεν βρήκε τίποτα λανθασμένο στην Apple. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από όλα αυτά;

Μια περίπτωση είναι οι επιθέσεις να γίνονται από έναν αντίπαλο με σκοπό να επωφεληθεί από αυτές. Πολλοί επιφανείς τρέξανε να υποστηρίξουν την επίθεση με αρνητικά σχόλια στο Weibo, την κινέζικη εκδοχή του Twitter. Ένας από αυτούς, γνωστό φερέφωνο αντίπαλης εταιρίας, έκανε το λάθος να συμπεριλάβει στο ποστ του την οδηγία για να γίνει αυτό σε συγκεκριμένη ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γράφτηκε από αυτόν. Εκτέθηκε σίγουρα αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι είναι κάποια εταιρία από πίσω, και σε αυτό συνηγορεί στο ότι τα υπόλοιπα αρνητικά σχόλια δεν γίναν από φερέφωνα ανταγωνιστή.

Πιο πιθανό είναι να είναι συντονισμένη κυβερνητική επίθεση αλλά από πιο κομμάτι της κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρο. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι εκβιασμός από το CCTVμε σκοπό να βάλουν διαφήμιση στο κανάλι τους. Άλλοι πιστεύουν ότι η επίθεση είναι από τους γραφειοκράτες επειδή δεν μπόρεσε η Appleνα τους φέρει με το μέρος της στο Πεκίνο.

 

Υπάρχουν και πολλές άλλες θεωρίες για τον λόγο της επίθεσης αλλά τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεγάλη εταιρία έχει στραμμένη την προσοχή της εκεί. ‘Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας’ είπε ο Τιμ Κουκ στην Xinhuaτο βασικό όργανο προπαγάνδας των Κινέζων, πριν από τις επιθέσεις, συνεχίζοντας, και ίσως προκαλώντας την μοίρα του λέγοντας επίσης Πιστεύω ότι θα γίνει η πρώτη, είμαι σχεδόν σίγουρος’.

 

Πηγή: economist   

Αφήστε μια απάντηση