Αυτοπειθαρχία. Ο χειρότερος εχθρός ενός τεμπέλη

Αυτοπειθαρχία ο χειρότερος εχθρός ενός τεμπέλη…

self-disciplineΠόσες φορές έχετε δει ανθρώπους αποφασισμένους να αλλάξουν; Κάθονται και γράφουν τους στόχους τους, εμψυχώνουν τον εαυτό τους και πέφτουν για ύπνο αποφασισμένοι την επόμενη μέρα να σηκωθούν από νωρίς και να αλλάξουν για πάντα τον εαυτό τους. Το πρωί που ξυπνάν κάνουν πάλι τα ίδια ακριβώς πράγματα και τίποτα δεν αλλάζει!

Κάποιος μπορεί να μιλάει για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στην ζωή του με τις ώρες αλλά το μόνο που μετράει στην ζωή είναι οι πράξεις, και αν δεν έχεις αυτοπειθαρχία τα λόγια δεν θα γίνουν ποτέ πράξεις.

 

Είναι γνωστό ότι το να μην αλλάξεις τις συνήθειες σου και να συνεχίσεις να είσαι αυτός που είσαι είναι το πιο εύκολο πράγμα. Η αυτοπειθαρχία είναι δύσκολη, ειδικά εάν προσπαθείς να την αποκτήσεις με λάθος τρόπο. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα που έχω δει προσωπικά να συμβαίνει κοντά μου. Φίλος προσπαθούμε να καλυτερεύσει την φυσική του κατάσταση και ξεκίνησε με πολύ όρεξη προσπαθώντας να κάνει 50 κάμψεις την ημέρα. Προσπάθησε την πρώτη μέρα, την δεύτερη μέρα….τα παράτησε. Έπρεπε να ξεκινήσει με κάτι που θα μπορούσε να διαχειριστεί πολύ καλύτερα, χωρίς να ζοριστεί πάρα πολύ. Όταν κατάλαβε το λάθος του και ξεκίνησε να κάνει για 2-3 βδομάδες 10-15 κάμψεις άρχισε να δυναμώνει και να ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά. Δεν τον ενοχλούσε πλέον και μετά από μερικές βδομάδες είχε γίνει μέρος πλέον της καθημερινότητας του. Σήμερα κάνει πάνω από 100 κάθε μέρα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό από αυτό είναι το γεγονός ότι νοιώθει πιο δυνατός ψυχολογικά. Κατάλαβε ότι μπορεί να δεσμευτεί και να κρατήσει κάποιες από τις αποφάσεις που παίρνει για τον εαυτό του. Κάθε τήρηση μιας απόφασης μας δίνει δύναμη για την επόμενη. Προσπαθήστε για τεστ να μην κάνετε πίσω σε απολύτως τίποτα που δεσμευτήκατε για μια μόνο εβδομάδα. Θα δείτε ότι θα σας δώσει δύναμη να συνεχίσετε και ίσως αλλάξει και την γνώμη κάποιων ανθρώπων γύρω σας για εσάς.

Χωρίστε τις δεσμεύσεις σας σε διαχειρίσιμα κομμάτια. Όπως στο παράδειγμά μας με τις κάμψεις, δεν είναι δυνατόν να βοηθήσει κάποιος τον εαυτό του να αλλάξει συνήθειες εάν δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι του. Δεν μπορείς να πεις ότι θα αλλάξεις τα πάντα σε ένα μήνα. Είμαστε ζώα συνήθειας και χρειαζόμαστε χρόνο προσαρμογής, τουλάχιστον 5-8 βδομάδες για να συνηθίσουμε μια αλλαγή. Λίγες αλλαγές και αρκετός χρόνος για να τις συνηθίσει κανείς είναι το ιδανικό.

Αγνοείστε τον εαυτό σας. Αγνοείστε την εσωτερική σας συζήτηση γιατί είναι ο χειρότερος εχθρός σας. Θα σας πει ότι είστε κουρασμένοι όταν στην πραγματικότητα δεν είστε, θα σας πει ότι δεν αξίζει τον κόπο όταν στην πραγματικότητα αξίζει, θα σας πει δεν μπορείτε όταν στην πραγματικότητα μπορείτε. Αγνοείστε τον εαυτό σας. Το 80% της εσωτερικής μας συζήτησης είναι αρνητικές σκέψεις. Όταν είναι να κάνετε κάτι πείτε στον εαυτό σας κάτι τέτοιο ‘Λέγε ότι θες αυτό θα γίνει γιατί πρέπει να γίνει. Θα το κάνω και ας χοροπηδάς…’ Αγνοείστε τον εαυτό σας…

Επι της ουσίας αυτό που πρέπει να θυμάστε ότι δεν υπάρχει πραγματικά αυτό που λέμε Αυτοπειθαρχία. Υπάρχει η δημιουργία σωστών συνηθειών στην καθημερινότητα. Αλλάξτε μια κακή σας συνήθεια κάθε μήνα και σε έναν χρόνο θα είστε άλλος άνθρωπος.

 

Καλή τύχη σε όλους. 

Αφήστε μια απάντηση