Μήπως η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου σε κρατάει πίσω;

“Δεν είμαι καλός στα οικονομικά”, “Εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό” “Γιατί να δοκιμάσω, αφού εγώ δεν είμαι καλός σε αυτό.”. Αυτές είναι κάποιες σκέψεις που συχνά έκανα όταν ήμουν μικρότερος και που πολύ συχνά με κρατούσαν πίσω από το να κάνω διαφορετικά πράγματα ή να πετύχω σε αυτά που δοκίμαζα κατά καιρούς.

 

Πόσο σημαντική είναι λοιπόν η εικόνα που οι ίδιοι έχουμε για τον εαυτό μας στην απόδοσή μας; Ας το θέσω έτσι. Όσες τεχνικές παραγωγικότητας και επιτυχίας και να απορροφήσει κάποιος δύσκολα θα διατηρήσει την απόδοσή του ψηλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα εάν δεν έχει αλλάξει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του.

 

Η παγίδα σε όλο αυτό είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν έχουμε καν επίγνωση ότι έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για εμάς και αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Όμως είναι εκεί, στο background και μας σαμποτάρει διαρκώς. Το πρώτο λοιπόν βήμα είναι να παρατηρήσουμε πότε αποτρέπουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι και γιατί. Μήπως έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας; Αν ναι, πότε σχηματίσαμε αυτήν την εικόνα; Πόσο καιρό πριν; Με ποια δεδομένα;

 

Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε στάνταρ που θέσαμε για εμάς πολύ παλιά και με πολύ διαφορετικά δεδομένα και να νιώσουμε απελευθερωμένοι και πραγματικά ικανοί για να κάνουμε όλα όσα ονειρευόμαστε. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε δύσκολες περιόδους. 

 

Σκεφτείτε λοιπόν σήμερα.

“Ποια είναι η εικόνα που έχετε για εσάς; Ποιος σας την έβαλε εκεί; Πότε;”

 

και αναρωτηθείτε μήπως ήρθε ο καιρός να ανεβάσετε τα στάνταρ σας… Μήπως ήρθε η ώρα να βρείτε τους τρόπους να επισπεύσετε την προσωπική σας ανάπτυξη.

 

Καλή συνέχεια σε όλους!

 

 

Αφήστε μια απάντηση