Σκέψεις για μια ακόμα παραγωγική σαιζόν.

GTD Μπλε ζώνη…

Five-Tips-to-Being-Productive-in-2013-606x380Για τους περισσότερους από μας η νέα σαιζόν επαγγελματικά ξεκινάει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ειδικά μετά τον δεκαπενταύγουστο. Είναι λοιπόν τώρα η εποχή που αν και όλοι χαλαρώνουμε όσο μπορούμε, χωρίς να το θέλουμε κάνουμε και τα σχέδιά μας νοητά, ή και όχι μόνο, για την νέα σαιζόν.

 

 

Καλό θα ήταν να κάνουμε επίσης και έναν απολογισμό της προηγούμενης. Πόσο προχωρήσαμε πιο κοντά στους στόχους μας; Πετύχαμε κάποιον; Μήπως κάποιος από τους στόχους που θέσαμε είναι πλέον ώρα να τον αναθεωρήσουμε η ακόμα και να τον αφήσουμε στην άκρη για κάτι πιο σημαντικό; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα είναι ικανά να μας διαταράξουν την ηρεμία των διακοπών. Αυτό που προτίμησα να κάνω φέτος, πριν από μια ακόμα γεμάτη και δύσκολη όπως προβλέπεται σαιζόν, είναι να ακολουθήσω το σκεπτικό της μεθοδολογίας GTD που με βοήθησε τόσο πολύ όλους αυτούς τους μήνες και να την χρησιμοποιήσω για να χαλαρώσω πραγματικά στις διακοπές μου. Έγραψα λοιπόν κάθε προβληματισμό που είχα σε ένα αρχείο (γίνεται φυσικά και στο χαρτί) και όποτε σκεφτόμουν κάτι σχετικό το συμπλήρωνα.

 

Η βάση της μεθοδολογίας αυτής είναι ότι το μυαλό μας δεν έχει την αίσθηση του μεγέθους των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει και ο ψυχισμός μας ταλαιπωρείται σχεδόν το ίδιο είτε δεν τηρήσουμε μια πολύ απλή (να πλύνω επιτέλους το αυτοκίνητο) είτε δεν τηρήσουμε μια πιο σημαντική (να κάνω επιτέλους το βήμα για την δική μου επιχείρηση).

 

Το ίδιο συμβαίνει και με τους προβληματισμούς μας. Από τους πιο μικρούς στους πιο μεγάλους, εάν τους κρατάμε μέσα μας και δεν τους έχουμε κάπου να μπορούμε να τους επεξεργαστούμε, έστω με τον δικό μας αργό ρυθμό, αυτοί θα τραβάνε κομμάτια του ψυχισμού μας σε διαφορετικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να είμαστε χαλαροί την μόνη θεωρητικά εποχή που μπορούμε, στις διακοπές μας.

 

Κάντε λοιπόν την χάρη στον εαυτό σας και την οικογένειά σας αν έχετε και φροντίστε να είστε παρόν στις διακοπές σας ψυχή τε και σώματι χωρίς να σας ταλαιπωρούν προβληματισμοί που μπορούν να εξωτερικευθούν και να αναλυθούν σαν ένα ακόμα project βρίσκοντας την αμέσως επόμενη ενέργεια που πρέπει να γίνει για να λυθούν.

Καλά να περάσετε ότι και αν κάνετε…

 

Αφήστε μια απάντηση